Tır devrildi, köylü kurtardı
Vali Birol Ekici, şehit ailelerini ziyaret etti
Bugün su kesintisi olacak
HEM’de kursiyerler belgelerini aldı
Bu yazı 04 Ocak 2020, Cumartesi 09:28:48 tarihinde eklendi. 2348 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

NAR DUGAN BAYRAMI KUTLU OLSUN - Servet Şenyiğit

NAR DUGAN BAYRAMI KUTLU OLSUN

 

Çocukluğumdaki ve gençliğimdeki düğünleri anımsıyorum, üç gün sürerdi düğünler. Davul zurna eşliğinde herkes eğlenir, yemekler yenilirdi. Gelinin en yakın arkadaşına verdiği kumaş hediyesine karşılık “ARET” i de geline şimşir hazırlardı. Aret dediğimiz ahiret kardeşliğini simgeler ,şimşir de süslenmiş, üzerine  armağanlar bağlanmış çam ağacıydı.

 

Çam ağacı süsleme geleneğimiz İslam’dan önce de vardı, günümüzde de sürdürülüyor. Hıristiyanlara maledilen bu gelenek aslında Türk geleneğidir. Noel ile yılbaşını karıştıran yobazların anlayamadığı ve çarpıtmaya çabaladığı da budur zaten. Kendinin Türk olduğunun inkarıdır aslında.

 

Nar Dugan Bayramı da buradan geliyor. Nar güneş demek, tugan , dugan ,doğan demek. Doğan güneşin kutsallığı. 21 Aralık en uzun gece, sonrasında gündüzlerin uzunluğu,  İslam’ dan önce bile gök biliminde en uzun geceyi kutlayan Türk toplumundan söz ediyorum. Duaları Tanrıya gitsin diye ağacın altına armağanlar koyuyorlar, dallarına alacalı ipler bağlayarak o yıl için dilekler diliyorlar Tanrılarından. Bu bayram için evler temizleniyor, güzel giysiler giyiliyor, ağacın çevresinde şarkılar söylenip oyunlar oynanıyor.  Yaşlılar, büyük babalar , neneler görmeye gidiliyor, bir araya gelinerek yiyip içiliyor. Akraba ve yakınlarla bir araya gelerek kutlanmasının ömürü çoğalttığına, uğur getirdiğine inanılırmış. Akçam ağacı da yanlız Orta Asya’ da yetişirmiş. Araplar bu ağacı bilmezlermiş, bu nedenle gelenek Türklerden Hıristiyanlara geçtiği , bunun da Hunların Avrupa’ ya gelişlerinden sonra onlardan görerek aldıkları söylenmektedir. İsa’ nın doğumuyla hiçbir ilgisi yoktur.

 

Doğum, güneşin yeniden doğuşu

 

Nar Dugan Bayramımız kutlu olsun.

 

servetsenyigit@gmail.com

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek