Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu yazı 04 Aralık 2019, Çarşamba 09:22:53 tarihinde eklendi. 1807 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KUZEY ATLANTİK ANTLAŞMASI ÖRGÜTÜ – NATO - Servet Şenyiğit

KUZEY ATLANTİK ANTLAŞMASI ÖRGÜTÜ – NATO

 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’ un “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşmiştir” sözü tüm üye ülkelerde yankı buldu. Beyin ölümü gerçekleşen NATO neyin nesi ? 4 Nisan 1949’ da 12 ülke tarafından kurulan ve farklı zamanlarda 17 ülkenin daha katıldığı uluslararası askeri bir ittifak. Amacı da; örgüt üyesi ülkelere herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapmaktır.

Adnan Menderes Hükümeti’nin ABD’ye şirin görünmek ve NATO’ya girebilmek için ABD ve Güney Kore’nin yanında çarpışmak üzere asker göndermesinin ardından Türkiye’nin bu örgüte katılımı, 17 Ekim 1951 tarihinde onaylanmış ve 15 Temmuz 1952’ de de Norveç , Danimarka gibi ülkelerin karşı koymalarına rağmen resmen üye olmuştur. Tamamen ABD şemsiyesi  ve egemenliği altındaki NATO savunma değil saldırı örgütüne dönüşmüştür.

Asker sayısı ve yüzden fazla tesisi ile NATO’nun Batı Asya’daki askeri gücü konumundaki en önemli ülkesi olan Türkiye, bu örgütten devamlı zarar görmüştür. 12 Eylül darbesinden 15 Temmuz darbe girişimine, silah ambargosundan haşhaş ekimine kadar bir sürü madde sayabiliriz.

Aslında her şeyin ekonomik güç dengelerine dayandığı çok açıktır. Avrupa Birliği hala ABD ile entegre olmuş konumdadır ve ABD – Çin ekonomik yaptırımlarından AB zarar görmektedir. AB’nin “Avrupa Ordusu” söylemi bile ABD’nin korumasından çıkma düşüncesidir. Dünya tek kutuplu olmaktan çıkıp çok kutuplu olmaya başlamıştır. Çin’in Bir Kuşak Bir Yol projesi  ABD’nin tekerine çomak sokmaktadır.

Güney sınırımızdaki terör eylemlerini destekleyen, silah veren , orada asker bulunduran ABD güdümündeki NATO’dur ve bu örgüt TSK’ nın Fırat Halkanı Harekatını istememektedir.  Fransız askerlerinin Suriye’ deki askeri varlığı bunun kanıtıdır.

Geçen hafta içinde Türkiye NATO tarihinde bir ilki gerçekleştirdi ve NATO’ nun ‘Rusya tehdidi’ne karşı hazırladığı Baltık planını veto etti. S-400 füzelerinin alımıyla bu örgütte çatlat yarattığı için de F-35 uçaklarının Türkiye’ ye verilmesinin ötelendiği unutulmamalıdır.

Üye olunduğundan beri ülkemize hiçbir yararı olmayan, ülke karşıtı eylemlere destek veren ve yalnız ca 2018 yılında 820 milyon avro katılım payı ödediğimiz NATO’ yu Türk insanı da istememektedir.

Komşularıyla dostluk ve iyi ilişkiler için, Balkan Patkı’nı ve Sadabat Patkı’nı kuran Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün rotasından çıkmamalıyız.

servetsenyigit@gmail.com

 

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek