Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu yazı 30 Kasım 2019, Cumartesi 09:37:07 tarihinde eklendi. 1741 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TÜRK TARIMI AYAĞA KALDIRILMALI - Servet Şenyiğit

TÜRK TARIMI AYAĞA KALDIRILMALI

 

AKP Hükümeti Türkiye’yi yönetemiyor diye konuşsak da yazsak da hala iktidardalar yönetimdeler. Neden yönetemiyor diye düşündüğümüzde de , üretim ekonomisini terk ederek sıcak para ekonomisiyle kalkınan ülke örneğinin dünyada olmadığını görüyoruz.

Türk köylüsü ekmesin üretmesin, dışardan alırız mantığı ülkeyi borç batağına gömdü. Yalnız ca devlet te  değil , Milletçe borç batağına gömüldük. Çiftçinin , işçinin , esnafın , sanayicinin, çarşıların borca battığı bir dönemdeyiz.

Türkiye nereden nereye geldi ,Mustafa Kemal ATATÜRK “Köylü Milletin Efendisidir” demişti. Özal da “köylü bütçenin sırtında kambur” demişti. Efendilikten kamburluğa geçen bir ülkede tarım kalkınamaz. Tarım kalkınmadığı sürece sanayi de kalkınamaz. Tarımı baltalama girişimleri Özal döneminde başlasa da AKP döneminde en üst boyutlara ulaştı.

Yıllar önce gemiyle Türkiye’ den Amerika’ya tütün taşıdığımızı anımsıyorum. Marlboro fabrikasının rıhtımına yanaşırdık. Bu gün fabrika Türkiye’ de ve dışarıdan tütün getiriliyor.Tütün, pamuk ,canlı hayvan gibi dış satım yaptığımız ürünleri bugün dışarıdan alıyoruz. Samanı bile dış alım yapmamız ülkemiz ve hükümet için yüz karasıdır.

Çiftçi, buğday ayçiçeği ve diğer ürünlerin  hasatı yapıyor TMO ortada yok, taban fiyatı açıklanmamış. Üstüne üstlük, aynı dönemde özel sektöre gümrük vergilerini indirerek veya sıfırlayarak dış alımın önü açılmış. Gübre ve mazot fiyatları çiftçinin alım gücünü aşmış. Yerli tohum kullanımı yasaklanmış. Zaten borçlu olan çiftçi ürününü yok pahasına tefecilere satmak zorunda bırakılmış.

Türk tarımı ayağa kaldırılmalıdır. Köylünün ekmediği yüz binlerce dönüm tarla yeniden üretime kazandırılmalıdır. Tarım ürünlerini dışarıdan daha ucuza alıyoruz diyenler, o ülkelerdeki üreticilerin devleti tarafından nasıl desteklendiğini iyi bilirler.

Parası olanın zevk için aldığı yatın yakıtına indirim uygulayanlar çiftçiye de motorini aynı fiyattan verebilirler. Gübre desteği en başta olması gereken zorunluluktur. Taban fiyatı açıklanmadan dış alımda gümrük vergisini sıfırlamak üreticiyi açlığa mahküm etmektir ve vazgeçilmelidir. Tarımsal desteklerdeki primler artırılmalıdır. Gümrük Birliği’ne girdiğimizden beri Türkiye’nin zararı 40 milyar doları geçti ve bu Türk tarımına önemli zarar vermektedir. Üretim ekonomisine ivedilikle geçilmelidir.

servetsenyigit@gmail.com

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek