Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu yazı 28 Kasım 2019, Perşembe 09:21:00 tarihinde eklendi. 1716 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TÜRKİYE KIBRISSIZ KIBRIS TÜRKİYESİZ OLAMAZ - Servet Şenyiğit

TÜRKİYE KIBRISSIZ KIBRIS TÜRKİYESİZ OLAMAZ

 

Kıbrıs Adası konumu nedeniyle, tarih boyunca çok çeşitli medeniyetlerin sahip olmak istediği jeopolitik bir merkez olmuştur. Tıpkı Türkiye gibi. Tarih boyunca Hitit , Mısır , Fenike  , Roma, Osmanlı egemenliklerinde kalmıştır.

Akdeniz’ de Sicilya ve Sardinya adalarından sonra üçüncü büyük ada olan Kıbrıs, Türkiye’ ye 65 km uzaklık ile en yakın adadır. Bilmeyenlere anımsatayım; Yunanistan’ a 965 km uzaklıktadır ve 9251 km2 alana sahiptir. Kıbrıs Adası 1878’de Osmanlı’nın “93 harbi” nde Rusya’ya yenilmesi sonrası arabuluculuk etmesi için Britanya’ya 50 yıllığına kiralanmıştır.

1974 Kıbrıs Barış Harekatı ile, Türkiye garantör ülke olarak soydaşlarını korumak ve Rumların Enosis hayallerini engellemek için Kıbras’ a girmiştir. 15 Kasım 1983 tarihinde de Rauf Denktaş başkanlığında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuş ve Rauf Denktaş kurucu cumhurbaşkanı olmuştur.

Son yıllarda Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz bulunması Ada’nın stratejik konumunu çok önemli bir hale getirdi. Unutulmaması gereken temel gerçek; KKTC ve Türkiye’ nin, Doğu Akdeniz’ deki jeopolitik gelecekleri birbirine tam anlamıyla bağımlıdır. Türkiye’ nin, sınırımızda ,Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmak istenen ABD-İsrail korumasındaki YPG/PKK petrol koridorunu engellemesi Doğu Akdeniz’de ki dengeleri de değiştirmiştir. Bu durum KKTC için de yaşamsal öneme sahiptir.

Tek kutuplu Atlantik yıkılıyor ve çok kutuplu Avrasya yükseliyor. ABD Batı Asya’ da yenildi, Türkiye’ de yüzünü Avrasya’ya çevirdi. Bu durum KKTC’ nin tanınmasının önündeki engelleri de ortadan kaldırıyor.

Son yıllarda artan Türkiye , Rusya , Çin işbirliği ve Türkiye’ nin Atlantik bağımlılığından koparak Avrasya’ ya yüzünü dönmesiyle KKTC’ nin bağımsızlığı daha da önem kazanmıştır. Rusya’da Kırım , Çin’de Uygur Özerk Bölgesi ve KKTC konuları Türkiye , Rusya , Çin arasındaki ilişkilerin geleceğine yaratıcı seçenekler sunabilir.

2020’ de KKTC ‘ de seçim yapılacak. Rum tarafına toprak dahil her türlü tavizi veren Mustafa Akıncı istenmeyen adam konumunda. Kıbrıs halkı iki devletli bir çözüm istiyor. Siyasi bir eşitlik değil, egemen bir eşitlik olmalı diyor.

servetsenyigit@gmail.com

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek