HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu yazı 19 Kasım 2019, Salı 09:37:14 tarihinde eklendi. 2715 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

GLOBAL MONARŞİYE KARŞI AÇILAN CEPHE: MİLLİ DİJİTAL REAKSİYON - Doğukan Önal

GLOBAL MONARŞİYE KARŞI AÇILAN CEPHE: MİLLİ DİJİTAL REAKSİYON

 

Avrupa' da dünya uluslararası ilişkiler litaretürünün başlangıcı sayılan, 30 yıl savaşları olarak bilinen, Avrupa'daki mezhep savaşlarından sonra, Martin Luter'in öncülüğünü yaptığı luterenler Protestanlık mezhebini resmi olarak tanıttılar ve feodalizm'in sonu bu minvalde geldi.

Devamında Fransız ihtilaline kadar giden giden süreç vestfalya antlaşması ile (1648)
doruk noktasına ulaştı ve feodalizm'in kolonlarına dinamit kondu. Dünya siyasi tarihini incelediğimiz zaman 2 devlet yönetim mekanizması bulunur;

1) İmparatorluklar
2) Ulus Devleti

İmparatorluklar dünyada sürelerini doldurmuştur, Bunun içine Osmanlıyı da diğer imparatorluklarıda koyabiliriz, ulus devlet yapısı da ülkelerin demokrasi ile yönetildiği, sınırlarını canı pahasına koruyan ve mülkün millete ait olduğunu benimseten bir mekanizma olarak 19.yy.'dan bu güne kadar belirgin bir şekilde geldi.

Bulunduğumuz dönemde de yeni bir devlet yönetim sistemi vaki oldu, Global devlet.

Nedir bu global devlet?

Sınırların tamamen kalktığı kapitalizm'in çarklarının hüküm sürdüğü ve artık her şeyin dijital mekanizma ile belirlendiği bir yönetim sistemi olarak önümüze çıkmakta ve gün geçtikçe tanımına yeni kelimeler eklemekte.

Şayet global monarşiye ve kapitalizm'e muhalefet edecek raddede global olamaz isek endişem o dur ki, geçmişte ki yaşadıklarımız bu gün karşımıza çıkabilir.

Matbaa icat olduktan 300 yıl sonra Osmanlıya gelmişti, ilk yurt dışı elçimiz olan Yusuf Agâh efendiyi batının bize elçi gönderdiği tarihten çok sonra avrupaya göndermiştik.

Bu güne uyarladığımızda, ABD'de e ticaret oranı %60 iken Türkiye de %15 oranında.
Ama durun Sosyal medya kullanımın'da ilk 5'teyiz, Ortadoğu ülkelerine nazaran ise 1. Sıradayız.

Vakit öldürücü her şeyi almışız, kullanıyoruz ama bu ekonomik olarak lehimize çeviremiyoruz, neden?

Dünyada herkes dijital ticarete ayak uyduruyor iken bizim sadece instagram ve facebookta dünya da ilk sırada olmamız yine ve yeniden yenileşmeyi farklı yorumladığımız haline geliyor halbu ki.

2023 diyorsak, 100. Yılında Lider ülke Türkiye diyorsak, inancımızdan karakterimizden taviz vermeden dünya' ya bu noktada ayak uydurmak zorundayız, ve bunun için eğitimler yapmak, tedbirler almak zorundayız.

Kendi yazılımlarımızı geliştirmek, özellikle hepimizin kullandığı sosyal medya noktasında milli programlarımızı geliştirmek ve dünya da büyük bir ivme kazanan dijital pazarlama ve E ticareti kendimize, ülkemize entegre etmek durumundayız.

"Değişmeyen tek şey değişmedir"

Yazıma son verirken, 2020 Avrupa şampiyonasına katılan millilerimizi canı gönülden tebrik ediyor, siz değerli okurlarımıza saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.
Kalın Sağlıcakla.

Yazdır Paylaş
Diğer Doğukan Önal Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek