Murat Mahir Altan; “SAHTE GÜLÜŞLER DEĞİL, SAMİMİYET KAZANACAK”
Trakya'da sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi
Seçim günü alkol yasak, eğlence mekânları kapalı
Ahmet Etem Oruç; “Çocuk bakım ve kreş projesi hemen uygulanacak”
Bu yazı 09 Kasım 2019, Cumartesi 09:34:12 tarihinde eklendi. 1504 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

EFENDİLER; YARIN CUMHURİYET’İ İLAN EDECEĞİZ - Servet Şenyiğit

EFENDİLER; YARIN CUMHURİYET’İ İLAN EDECEĞİZ

 

Mustafa Kemal Paşa, 1919 ‘u anlatırken şöyle der; “Koskoca İstanbul ve koskoca İstanbul’un yüz binlerce halkı, sesleri kesilmiş bir haldeydi. İstanbul ufuklarında yükselen şeyler, yalnız düşman sesleri, düşman hakaretleri, düşman bayrak ve süngüleriydi. Şayanı hayrettir; artık adi bir mezbele gibi ayakaltında çiğnenen bir muhitte hâlâ bir saltanat, bir hükümet, bir varlık farz edenler vardı.” (ATABE, c.3, s.76)

Bu milletten bir şey olmaz diyenler de vardı elbette. O zaman ne demişti Mustafa Kemal? “Efendiler, bu vaziyet karşısında bir tek karar vardı. O da milli hâkimiyete dayalı, kayıtsız, şartsız bağımsız yeni bir Türk devleti tesis etmek! “İşte, daha İstanbul’dan çıkmadan evvel düşündüğümüz ve Samsun’da Anadolu topraklarına ayak basar basmaz tatbikatına başladığımız karar, bu karar olmuştur.”

Samsun’ a ayak basmadan karar verilmişti ‘bağımsız yeni bir Türk devleti tesis etmeye’. Kâhin miydi, insanüstü güçleri mi vardı? Hayır. Geleceği görüyordu, olması gerekeni, tarihin ilerleyişini biliyordu. Milletini tanıyordu ve Milletine önderlik ediyordu.

Kendi silah arkadaşları bile Cumhuriyet’ e değil Osmanlı hanedanına bağlılıklarını vurguluyorlardı. 19 Temmuz 1922 akşamı refet Bele Paşa’nın Ankara/ Etlik’teki bağ evinde, Refet Bele, Ali Fuat Cebesoy ve Rauf Orbay paşalar ile akşam yemeği buluşmasını Kazım Karabekir’ de biliyordu ve Trabzon’da telgraf başında gelecek haberi bekliyordu. Paşaların Mustafa Kemal’ den ortak istekleri ;”Meclistekiler Senin Cumhuriyet kuracağından korkuyorlar, hatta padişahı bile bu ülkeden kovacağını düşünüyorlar. Emaneti sahibine iade etmenin zamanı gelmiştir diye düşünüyoruz.”

Ertesi gün mecliste Mustafa Kemal Paşa’nın Başkomutanlık Yasası müzakeresi vardı ve 30 Ağustos’ a yani büyük zafere daha 41 gün vardı. İşte tam da böylesi kritik bir zaman da, eğer bağımsız bir devlet kurulursa rejimin ne olması gerektiğinin pazarlığı yapılıyordu.

Dünyada ilk kez emperyalizme karşı savaş vererek ve yedi düveli Türk topraklarından kovarak kurulan Cumhuriyet, Samsun’a çıkmadan varılması istenen sonuçtu ve ne mutlu ki hedefe ulaşıldı.

Büyük ve eşsiz Baş Komutanımız Mustafa Kemal ATATÜRK’ ü sevgi, saygı ve özlemle anıyorum.

servetsenyigit@gmail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek