HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu yazı 18 Ekim 2019, Cuma 09:12:58 tarihinde eklendi. 3779 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

FAİZİN ZARARLARI - Ahmet Bostancı

FAİZİN  ZARARLARI

 

Peygamberimiz(as): “Câhiliyeye ait her şey ayaklarımın altındadır. İyi bilin ki faizin her çeşidi kesinlikle kaldırılmıştır.”    Buyuruyor.

Faiz, borç verilen bir parayı veya malı belli bir süre sonunda fazlasıyla geri almaktır. 1 lirayı, 2 liraya satmaktır. Alın teri dökmeden, emek sarf etmeden kazanmaktır. Dara düşmüş, zorda kalmış kişilerin bu hallerini fırsata çevirmektir.

İslam, faizin her türünü kesin olarak haram kılmıştır. “Ey iman edenler! Kat kat arttırılmış olarak faiz yemeyin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa eresiniz.” 

Allah’ın bütün emir ve yasakları kullarının iyiliği içindir. Onların dünyada veahirette mutlu olmalarına yöneliktir. İslam’ın faizi haram kılmasında fert ve toplum açısından birçok hikmet vardır. 

Faiz, yalnızca malın değil, aynı zamanda ömrün de bereketini azaltır. Faiz yüzünden ortaya çıkan nice iflaslar, intiharlar, dağılan aileler, heba olan hayatlar vardır. Faizin yaygın olduğu toplumlarda fakirler ezilir. Zenginle fakir arasındaki uçurum gittikçe derinleşir. Allah rızâsı için borç verme, yardımlaşma, sevgi, merhamet, şefkat, ihsan ve infak gibi erdemli davranışlar ortadan kalkar. Helal haram duyarlılığı zayıflar. Toplumda büyük huzursuzluklara sebep olur.

Faize bulaşan kişi emeksiz ve kolay yoldan kazanç elde ettiğini zannetse de aslında kaybetmeye mahkûmdur. Nitekim Cenâb-ı Hak, “Allah, faizle elde edilen malı mahveder, zekâtı ve sadakası verilen malı ise artırır”  buyurmak suretiyle bu gerçeğe işaret etmiştir. Zira zekât ve sadaka verenin malı bereketlenip artar. Servetinden hayır görür. Faiz bereketi kaldırır. Sahibine günahtan başka kazanç sağlamaz. Hem maddî hem de manevî anlamda iflasını hazırlar. Allah Resûlü (as): “Faiz yoluyla mal çoğaltan hiç kimse, malının hayrını göremez.”Hiç kimse kendi el emeğinin kazancından daha hayırlı bir yiyecek yememiştir.” buyurmuştur.

Cahiliye döneminde olduğu gibi günümüzde de faizli işlemler bazen ticaretin doğal bir parçası gibi değerlendirilmekte, faizsiz ticaret yapılamayacağına dair anlayışlar yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır. Hâlbuki ticaret ve faiz birbirinden tamamen ayrı şeylerdir. Kur’an: “Allah, alış verişi helâl, faizi ise haram kılmıştır.” Bize düşen, ticaretimizi yaparken, faize bulaşmama hususunda son derece hassas davranmaktır. Dinimizin bütün ikazlarına rağmen faizi terk etmeyenlerin karşılaşacağı hüsran, Kur’an-ı Kerim’de şöyle haber verilir: “Faiz yiyenler, kabirlerinden şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların ‘Alışveriş de faiz gibidir’ demelerinden dolayıdır…”  

Ekonomik hayatın en büyük sömürü ve zulüm araçlarından biri olan faiz felaketinden uzak duralım. Faizle elde edilen maldan hayır gelmeyeceğini bilelim. Şu geçici dünya hayatı için rızkımızı haramla kirletmeyelim.

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek