HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu yazı 08 Mart 2019, Cuma 09:34:59 tarihinde eklendi. 2871 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KUDÜS TARİHİ -(4)- 1917 DEN SONRA… - Ahmet Bostancı

KUDÜS TARİHİ -(4)- 1917 DEN SONRA…

 

1897 de İsviçre’nin Bazel şehrinde gazeteci Teoder Heldz’in önderliğinde “Yahudi Kongresi”  gerçekleşti. Toplantıya başta kendisini Hz. İsa’nın sekreteri kabul eden İngiliz rahip William Hechler olmak üzere Amerika’dan, Cezayir’den, Filistin’den…  Toplamda 15 ülkeden 204 Siyonist delege katıldı. Katılımcılar o gün için dünyanın önde gelen zenginleri, tüccarları, siyaset ve bilim adamlarından oluşuyordu.

Bu kongreden sonra dünyanın değişik ülkelerinde dağınık yaşayan Yahudiler Filistin’e göçmeye başladı. Yahudi devletinin kuruluşu için birçok ülkelerde bankalar, holdingler, şirketler kuruldu. Yahudilerden yardım ve aidat toplanmaya başlandı.

Diğer taraftan Filistin’den toprak satın alımı başladı. 1878-1936 yılları arasında el değiştiren toprakların %52.6sı Hıristiyan tüccarlar, %24.6sı Müslüman Filistinliler vasıtasıyla olmuştur.  1908 de Sultan 2. Abdülhamid’in tahttan indirilmesinden sonra, toprak satışı daha da hızlanmıştır. Akil Müslümanların tüm karşı çıkmalarına rağmen bunun önüne geçilememiştir.

Filistin toprakları 400 sene sonra Osmanlı Türklerinin elinden çıktı. (9 Aralık 1917). Siyonistlerin Osmanlı devletinin tüm borçlarını ödeme vadine rağmen, satın alınamayan topraklar artık İngiliz işgali altında idi. 400 senelik huzurlu günler geride kalmıştı. İngiliz mandası altında Filistin devleti kuruldu. Başşehri Kudüs yapıldı.

1948 de İngiltere İsrail devletini kurarak Filistin’den çıktı. İsrail devletini tanıyan ilk ülke Türkiye oldu. Bundan sonra Arap-İsrail çatışmaları başladı. Filistin’in 5te 4ü İsrail tarafından işgal edildi. Kudüs ikiye ayrıldı. Batı Kudüs İsrail’in kontrolünde, Doğu Kudüs ise Ürdün’ün kontrolünde Müslüman Arapların elinde kaldı.

1967de, 7 gün savaşlarında İsrail Kudüs’ün tamamını işgal etti. O günden beri Müslümanların direnişi, Yahudilerin katliamı devam ediyor. Bugün Müslümanların Mescid-i Aksa’ya giriş- çıkışlar İsrail polisinin kontrolündedir.

Kudüs’ü Yahudileştirmeye yönelik çalışmalar devam etmektedir.  Mescid-i Aksa’nın altı oyulmakta, yıkılması sağlanarak yerine Yahudilerce kutsal sayılan Süleyman Mabedi yapılmak istenmektedir. Kamulaştırma bahanesiyle Müslümanların evleri, toprakları ellerinden alınıp, Yahudilere verilerek yeni yerleşim yerleri açılmaktadır. Bu sebeple Filistinliler mülteci durumuna düşmektedir.

Bu konuda yazılacak, söylenecek çok şey var. Müslümanların ilk kıblesi, Peygamberimiz (as)in Miraç durağı “Mescid-i Aksa ve Filistin” meselesi genelde tüm insanlığın, özelde ise tüm Müslümanların imtihanıdır. Bu topraklar;  Müslümanlar içinde, Yahudiler içinde, Hıristiyanlar içinde önemlidir. Burada hiç din mensubunu dışlamadan, barış içinde insanları mutlu etmek Müslümanlara nasip olmuştur. Mescid-i Aksa ve Filistin huzuru ve barışı aramaktadır. O topraklara huzur ve barış gelirse, tüm dünyaya geleceğine inanıyoruz…   

                                                                                                                                

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek