Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu yazı 26 Temmuz 2018, Perşembe 09:54:39 tarihinde eklendi. 459 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Basın Bayramı, Lozan ve Kıbrıs -

Basın Bayramı, Lozan ve Kıbrıs

 

Temmuz Ayı her ne kadar birileri tarafından bizlere tatil yapma ayı olarak aşılansa da Temmuz Ayı Türkiye Cumhuriyeti ve ülkemizin tarihi için çok önemlidir.  Bizler bunların bazılarını dile getirerek hem bu ayı anmak hem de nerelerden  bugünlere geldiğimizi birilerine hatırlatmak istiyoruz.

Osmanlı zamanında İkinci Abdulhamit Dönemi’nde Türk Basınına gelen sansür 24 Temmuz 1908 yılında kaldırılmıştı. Türkiye Basını’nın tarihimizde ki ilk başarısı sayılır.  Bu yıl Türk Basını’ndan sansürün kaldırılmasının 110. Yılını kutladık. Bu gün ülkemizde basının getirildiği durum da ayrı olarak değerlendirilmesi gereken başlıca bir yazı konusudur.

24 Temmuz 1923 yılında yani 95 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin Tapu Senedi sayılan Lozan Barış  Anlaşması imzalanmıştı. Birileri Lozan’a burun kıvırmaya kalksa da bulundukları göreve Lozan Barış Anlaşması sayesinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin yasaları sayesinde geldiklerini unutmamaları gerekir. Çünkü Lozan Anlaşması’nın imzalanmasından 98 gün sonra 29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

Bu nedenle 24 Temmuz aslında Türkiye Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık Bayramı olarak kutlanmalıdır.  TBMM 23. Dönem CHP Kırklareli Milletvekili Dr. Tansel Barış’ın 2008 yılında vermiş olduğu “24 Temmuz Bağımsızlık Bayramı” olarak kutlansın Kanun Teklifi de hala iktidar tarafından bekletilmektedir.

Bunun dışında 20 Temmuz 1974 yılında Ayşe Tatile çıkınca da Türkiye Cumhuriyeti ile kez Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk döneminden sonra toprak kazanmış O’da Karaoğlan Bülent Ecevit Dönemi’ne denk gelmiştir. Yukarıda yer verdiğimiz bu  olaylar Türkiye Cumhuriyeti tarihi için bir gurur tablosudur.

Bunun yanında Temmuz Ayı’nda üzüldüğümüz olaylar da olmuştur. 17-25 Aralık 2013 tarihine kadar mevcut iktidarla uyum içinde çalışan, dini şahsi çıkarları için kullanan bir örgüt 15  Temmuz 2016 tarihinde darbe girişiminde bulunmuştur.

Muhalefet partilerinin Darba Araştırılsın Önergeleri de darbenin kendilerine yapıldığını iddia eden hükümet ve koltuk değneği tarafından red edilmiştir. Bunun sonunda da 20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen Olağan Üstü Hal (OHAL) ile zaman zaman masum vatandaşlarımız mağdur olmuştur.

Bizler Temmuz ayını darbe girişimi ve OHAL ile değil, Lozan, Kıbrıs’ın fethi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kurulması ile  basın da sansürün kalkması gibi güzel olaylarla hatırlamak istiyoruz.

Kalın sağlıcakla…

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek