Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu yazı 27 Mart 2018, Salı 09:34:42 tarihinde eklendi. 717 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ÇANAKKALE SAVAŞIYLA İLGİLİ BAZI BİLGİLER – 2 -

ÇANAKKALE SAVAŞIYLA İLGİLİ BAZI BİLGİLER – 2

 

18 Mart günü donanmasıyla boğazı geçemeyen düşman kara savaşına karar veriyor. Maksatları Gelibolu yarım adasını işgal ederek boğazı koruyan tabyalarımızı susturmak ve İstanbul’un yolunu savaş gemilerine açmaktadır.

1915 yılının 24’nü 25’e bağlayan nisanında gece yarısı Gelibolu yarım adasına çıkarma başlıyor. İşte tarihimizin o kanlı Çanakkale savaşları da o zaman başlamış oluyor.

Kara savaşlarında ağırlığı İngiliz ve Fransız olmak kaydıyla düşman tarafı savaş boyunca bölgeye dört yüz doksan bin (490.000) asker çıkarıyor. Bizim tarafa da aynı sayıya yakın beş yüz bin (500.000) askerimiz savaşıyor. Kayıplarımız da birbirine yakındır. Hemen hemen orada savaşan askerin yarısı bir şekilde savaş dışı oluyor. Düşman kayıpları bizden birkaç bin falan fazladır.

Gerek düşman ve gerekse bizim kayıplarımızın yarıya yakını şartların ağırlığından, yağmurdan, soğuktan, hastalıktan oluyor. Hayatlarında böyle ağır çileli şartları yaşamamış düşman askerlerinin üzerinde bu durum öyle tesirler bırakıyor ki, sömürge ülkelerinden toplanıp getirilmiş bu askerler savaş dönüşünde yaşadıkları müddetçe İngiliz, Fransız emperyalizmin aleyhinde propaganda yaparak belki de sömürgeciliğin yıkılmasına ve ülkelerinin bağımsız olmasına katkı sağlamış oluyorlar. Savaş uzayıp da sonbahar ve kış yağmurları başladığında, zaman zaman bizim askerler yukarılarda olduğundan dere yataklarını değiştirerek düşmanın mevzilerinin su basmasını sağlıyorlardı. Bu durumda düşmana çok zarar veriyor kış günü bellerine kadar su ve çamur içerisinde kalıyorlardı. “İstanbul’a Tük lokumu yemeğe gidiyoruz” diyerek şarkılarla, marşlarla Gelibolu sahillerine çıkan bu askerler, gerek her gün ve her saat en sevdiği arkadaşlarının birer ikişer yanı başlarında öldüğünü görmeleri ve de o uzun zahmetli günler, öylesine bir bitkinlik, yılgınlık, moral çöküntüsü yapmıştır ki, düşman subayları emirlerini dinletemez olmuşlardı. Bazen düşman askerleri sırf o çileli ve ölüm tehlikesinden kurtulmak için, tetik çeken işaret parmaklarını mevziden yukarıya çıkarırlardı da bizim askerilerimiz de bu durumu anlarlar, onlara iyiliği yaparlar, o maharetli tek atışla parmaklarını kopartıverirlerdi.

Çanakkale savaşları 1915, başlarında başladı 1916 Ocak ayı başında düşmanın gizlice kaçmasıyla bitmiş oldu.

Düşmanın tek başarısı en az zayiatla Çanakkale topraklarından kaçabilmiş olmasıdır. Bunu övünerek anlatırlar.

Gerçekten de bunu çok iyi başardılar. Zira çekilmeye karar verdiklerinde askerlerinin yarısını kaybetmeyi göze almışlardı. Öyle bir taktik uyguladılar ki, bizimkiler anlayıncaya kadar sıvışıp gittiler. Cephelerde kendi kendine belli aralıklarla ateş eden tüfekler bırakmışlar. Fakat o kadar çok malzeme bıraktılar ki, bıraktıkları ganimetin miktarı ve tasnifi tan yapılamadı ve de anlaşılamadı. Düşman ganimetlerini İstanbul’a taşımak aylarca sürdü. Çanakkale savaşları birinci dünya savaşının en az iki yıl daha uzamasına sebep olmuştur. Dünya coğrafyasının değişmesine de sebep oldu. Velhasıl dünyayı en çok etkileyen savaşlarından birisidir Çanakkale. Saygılarımla

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek