Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu yazı 15 Aralık 2017, Cuma 09:25:55 tarihinde eklendi. 1649 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE SONUÇLARI - Ahmet Bostancı

ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE SONUÇLARI

İnsan Allah’ın yarattığı en şerefli ve en saygın varlıktır. Rabbimiz biz insanları akılla, ilimle donattı.  Tüm nimetlerini insanın emrine amade kıldı. Doğruyu yanlıştan, güzeli çirkinden, hakkı batıldan ayırt edebilmemiz için kitaplar ve peygamberler gönderdi. Dünyada, fert ve toplum olarak huzurlu olmanın yanı sıra, ahirette saadete erebilmenin yollarını gösterdi.  Sorumluluk ve akıl sahibi insana düşen görev bu nimetlerin kadrini – kıymetini bilip yaradılış gayesine uygun davranmasıdır.

 

İnsanı insan yapan inancı ve davranışlarıdır. İyi bir insan olmak, Allah’a kul, peygambere ümmet, içinde yaşadığı topluma ve ailesine faydalı olmaktan geçer. Aksi halde insan değerini hem Allah indinde, hem de insanlar nazarında kaybeder. Dünyada da, ahirette de hüsrana uğrayanlardan olur.

 

Yaşadığımız hayat tuzaklarla doludur. Şeytan ve şeytanlaşmış çevreler, kendi menfaatleri için, insanımızın, bilhassa genç nesillerimizin dünyasını ve ahiretini karartmaktadırlar. İnsanımıza, bilhassa gençlerimize zararı olan bazı alışkanlıkları güzel göstererek kendilerine kazanç kapıları açmaktadırlar. İnsanların zaaflarından faydalanarak sömürmektedirler. Alkollü içkiler, sigara, çeşitli uyuşturucular, zararlı sosyal medya kullanımı gibi tuzaklar vasıtasıyla gençliğimiz bağımlı hale getirilmektedir. Savaş meydanlarında milletimizi yenemeyenler, evlatlarımızı bağımlı hale getirip bitirmek, tüketmek istemektedirler. Aklı, beyni uyuşmuş, hastalıklı, sorumluluğunu bilmeyen, üretmeyen, sömürülmeye müsait, sadece tüketen, düşmanın pazarı haline gelmiş bir toplum hedeflemektedirler.  Bu düşmanca saldırılara karşı devlet ve millet olarak uyanık olmak, gençliğimizi zararlı alışkanlıklardan korumak zorundayız. Ancak bu sayede millet olarak varlığımızı sürdürebilir ve geleceğe güvenle bakabiliriz.

 

Toplumdaki cinayetlerin, boşanmaların, trafik kazalarının, bedensel ve ruhsal hastalıkların, dolayısı ile tüm kötülüklerin anası içki ve uyuşturucudur. Onun içindir ki: hadis-i şerifte:  "Resülullah (a.s.) içki ilgili olarak on kişiye; Üretene, kendisi için üretilene, içene,  taşıyana ve taşıtana, sunana, satana ve bunun parasını yiyene, satın alana ve satın aldırana' lanet etti" buyurulmuştur.[1]

 İslam, kişinin dinini, canını, malını, aklını ve neslini korumayı hedef aldığından, temiz ve faydalı olan şeyleri mubah kılmış, fert ve toplum için zararlı olan şeyleri de yasaklamıştır. Bize düşen, İslam’ın koyduğu dünya ve âhiret saadetine ulaşma hedefi doğrultusunda gayret sarf etmektir. Kendilerine, ailelerine, topluma ve Yaratan’ına karşı sorumluluk ve saygı duymasını sağlayacak inançlı ve ahlaklı  fertler olmalıyız. Ailelerde ve toplumda büyük yıkımlara yol açacak, felaketlerin önünü ancak böyle keseriz.

Şu ayetin meali ile bitiriyorum. “Ey iman  edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?” (2)

 

(1)İbnu Mâce, Eşribe 6,

 

(2)Maide:90-91)

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek