HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu yazı 04 Temmuz 2017, Salı 09:37:32 tarihinde eklendi. 1350 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK’I BİLİR MİSİNİZ? -

MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK’I BİLİR MİSİNİZ?

“Şimdi buda nereden çıktı?” şuradan çıktı. Bu Ramazan’ın son günlerini İstanbul’un Eyüp Semtinde yaşadım. Malumunuz o semtte eshaptan birkaç zat ve peygamberimizi altı ay kadar evinde misafir eden “Eyyübil ensari” hazretleri bulunmaktadır.

Özellikle de Eyyübil ensari hazretleri şerefine oradan camiler ve de Eyüp Mezarlığı vardır. İşte Mareşal Fevzi Çakmak’ta orada yatmaktadır. Ben zaman zaman Fevzi Çakmak’ın kabrini ziyaret ederim.

FEVZİ ÇAKMAK KİMDİR?

Bir gün askerde komutanımız bize tarih dersi veriyordu. Malum tarih dendi mi akla “Atatürk” gelir. Aynen öyle komutan “Atatürk şöyle kurtardı, böyle kurtardı…” diye anlattı da anlattı. Sözlerinin sonunda da “sorusu olan var mı?” diye sordu. Ben şöyle elimi kaldırır gibi oldumsa da vazgeçtim ama komutan fark etmiş “sor sor” diye ısrar etti. Bende sordum “komutanım Atatürk büyük adammış, ülkeyi kurtarmış, tamam da bir de Mareşal Fevzi çakmak var. Onun hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. O nasıl mareşal olmuş, öyle ya zafer kazanmayan mareşal olamıyor…” komutan manalı manalı güldü ve şöyle söyledi. “aslında son zamanlardaki bütün zaferlerin arkasında mareşal Fevzi Çakmak vardır. Hakkıyla mareşalde odur.

Atatürk’ün mareşallığı meclis tarafından verilmiş siyasi bir unvandır” demişti. Peki var mı bilenler? İstiklal harbinin ilk yıllarında Mustafa Kemal, İsmet İnönü’yü genelkurmay başkanı yapmıştı, İsmet bu işi beceremedi hatta Eskişehir, Kütahya ve Afyon’un Yunan’ın eline geçmesine zar zor toparlanan askerinde yarısına yakınının zayi olmasına sebep olunca meclis tarafından divanı harbe verilmek istendiyse de Mustafa Kemal tarafından korundu ve görevden alınarak yerine Fevzi Çakmak getirildi. Çakmak orduyu toparladı, Sakarya ve Büyük zafer onun genelkurmay başkanlığı sırasında kazanıldı. Yunan denize döküldü. Fevzi Çakmak ta M. Kemal sağ olduğu müddetçe hep genelkurmay başkanı olarak kaldı. Bu görevde tam yirmi iki yıl devam etti. Mustafa Kemal kendisine “Sakarya” soyadını vermek istediyse deki (Sakarya savaşını da “genelkurmay başkanı” sıfatıyla o yönetti ve kazandığı için layık görülmüştü.) Kendisi tevazudan kabul etmedi. “Çakmak” soyadını aldı, sebebi de aile köklerinin, Balıkesir, Ayvalık’ın çakmak köyünden olmasıdır. Ben o köye de gittim.

 

“Başkomutanlık” veya “büyük zafer” denilen Afyon Dumlupınar savaşlarında bütün planlarını ve hazırlıklarını o yapmıştı. Mustafa Kemal sadece “Hücumm” emrini verdi. Size burada bir bilgi daha vereyim. Çanakkale savaşlarında Mustafa Kemal’i meşhur eden “Anafartalar” savaşının da ön planını ve hazırlığını Fevzi Çakmak yapmıştı. Cephe komutanı “Liman Fonserders” ile taarruz saatiyle ilgili anlaşamadığından görevden alındı. Yerine Mustafa Kemal getirildi ve zafer Mustafa Kemal’e nasip oldu. Ama bilinmesi gereken ise Fevzi Çakmak’ın planı, saati uygulandı. Zaten Mareşal Fevzi Çakmak’ın şöhrette mal mülkle hiç alakası olmadı. Emekli edildiğinde bir evi bile yoktu da bereket oturduğu lojmanı Mustafa Kemal ona tapu yapmışta sokağa atılmaktan kurtuldu. Kendisini anıt mezara gömmek istediklerinde sağlığında istemedi. Eyüp sırtlarında ıssız bir tepede hocası “küçük Hüseyin efendinin kabrinin yanında vasiyet etti. Şimdi sadece benim gibi vefalıların arayıp bulduğu bir mahaldedir Ruhu şad olsun. Saygılarımla 

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek