Bulgaristan’a giden otobüs devrildi; 11 kişi yaralandı
Vatandaşlardan Ak Partiye Teşekkür
Köprü ayağına çarptı-1 Yaralı
Alevi-Bektaşi camiasının acı günü
Bu yazı 27 Ekim 2016, Perşembe 09:17:39 tarihinde eklendi. 1724 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Cumhuriyet nasıl kuruldu ? - Ertan Bayer

Cumhuriyet nasıl kuruldu ?

CHP 9 Eylül 1923 tarihinde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruldu. 40 gün sonra  Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, CHP ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu.

İlk kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruluşundan bu yana askeri ve siyasi alanda birçok başarıya ulaştı.

Türkiye Cumhuriyetinin kurulması, 1921 yılı Anayasası’nın kabul edilişi, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması, Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin üst düzey çabalarıyla gerçekleşti.

Aynı Meclis, Ankara’yı Türkiye Cumhuriyetinin başkenti olarak ilan etti. Bu sayede, cumhuriyetin ilanına gidişte olumlu bir durum hazırlanmış oldu. 

Cumhuriyet yönetim şekli 29 Ekim 1923 tarihinde Ankara’da ilan edildi.

Mustafa Kemal Atatürk, Çankaya Köşkün de bir gece İsmet İnönü, Kazım Karabekir, Fethi Bey ile bir toplantı yaparak “Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz” dedi.

Konu üzerinde ortak karar verilince Mustafa Kemal ile İsmet İnönü anayasada değişiklik içeren bir kanun teklifi hazırlamışlardır. Hazırlanan kanun teklifine göre: Türkiye Devleti’nin yönetim şekli cumhuriyettir.
Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yönetilir.

Cumhuriyet ne zaman ve nasıl kuruldu? 29 Ekim 1923 tarihinde M. Kemal ve arkadaşlarının, Anayasadaki bazı maddeleri değiştiren bu teklifi TBMM’de sevinç ve oybirliği ile onanmıştır. Böylelikle anayasanın ilk maddesinde, “Türkiye Devletinin hükümet biçimi, Cumhuriyettir” ifadesi yer almıştır.

Bununla birlikte de aynı günün akşamında, Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

 Saltanat rejiminin kaldırılması ve cumhuriyetin ilanının ardından sistem içinde varlık gösteren “Hilafet” de artık mevcut yeni düzende gereksiz ve işlevsiz bir duruma düşmüştü.

Bu yüzden 3 Mart 1924 tarihinde Urfa Milletvekili Şeyh Saffet Efendi ve arkadaşlarının önerdikleri bir kanun TBMM’de kabul edilmiş ve hilafet kaldırılmıştır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Cumhuriyet’e ise en fazla cehaletle beslenenler düşman olmuştur. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk cehaletle mücadele eden en büyük savaşçılardan biridir.

Laik ve demokratik hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması en fazla İngiltere, Amerika ve Fransa gibi ülkeleri üzmüştür. Çünkü bu ülkeler için İslam ülkelerinin bundan sonra sömürememe tehlikesi ortaya çıkmıştır.

Bugün Başkanlık Sistemi falan konuşuluyor ama Türk Halkı referandum yapılırsa Cumhuriyetin değişmesini istemez.   Sandıklarda oynama olursa onu bilemeyiz.

Bugün cehaleti değil de ilimi ve bilimi dünya ve doğa için de iyiliği savunan insanların ülkemizde seçeceği sistem Cumhuriyet sistemidir.

Tüm bu duygularla, ülkemizde yaşanan kara tablonun bir an önce düzelmesi dileğiyle Cumhuriyetin 93. Yıl dönümü kutlu olsun.

 

Kalın sağlıcakla… 

Yazdır Paylaş
Diğer Ertan Bayer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek