Murat Mahir Altan; “SAHTE GÜLÜŞLER DEĞİL, SAMİMİYET KAZANACAK”
Trakya'da sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi
Seçim günü alkol yasak, eğlence mekânları kapalı
Ahmet Etem Oruç; “Çocuk bakım ve kreş projesi hemen uygulanacak”
Bu yazı 13 Nisan 2012, Cuma 09:48:52 tarihinde eklendi. 1865 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Web sitesi yapma zorunluluğu -

Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) 14.02.2011 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Web sitesi yapma zorunluluğu

Ülkemizde uygulanan Ticaret Kanunu 1956 yılından beri yürürlüktedir. Uzun bir çalışma ve mesaiden sonra yürürlüğe giren 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) 14.02.2011 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni TTK’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte birçok tartışma ve soru işareti de akıllarda yerini aldı. Malum bildiğimiz üzere çevremizde birçok sermaye şirketi (A.Ş. ve LTD) bulunmaktadır. Bu şirketlere ve şirket yöneticilerine birçok sorumluluk yükleyen yeni yasa ağır hapis ve para cezalarını da beraberinde getirmiştir. Çalışma yaşamını yakından ilgilendiren ve sorumlulukları belirleyen hükümleri düzenlemeye çalıştığımız çalışmamızda iş dünyasını yakından ilgilendiren hükümleri ele alarak inceleyeceğiz.
 

Teknolojİ KullanImIna İlişkin Hükümler:
Yeni Türk Ticaret Kanununun en çok göze çarpan ve ilgi uyandıran hükümlerinden bir tanesi belki de iş dünyasını en yakından ilgilendiren hükümlerinden bir tanesi sermaye şirketi yapısını taşıyan anonim ve limited şirketlerin web sayfası yaptırma zorunluluğu getirmesidir.
Bu uygulama ile şirketlerin yapısı daha şeffaf hale getirilmesi amaçlanmış ve işletmeye yatırım yapacak olan bilgi kullanıcılarının daha geniş bilgi alması sağlanması amaçlanmıştır. Nitekim yeni TTK’na bakıldığında teknoloji kullanımına özellikle internet kullanımına geniş yer verilmiştir. Yeni Türk Ticaret Kanununun web sitesine ilişkin düzenleyici hükümlerini de göz önünde bulundurduğumuzda, bir sermaye şirketinin web sitesinde asgari olarak belirtilen bilgileri depolayacak şekilde tasarlanması gerekmektedir;
Şirketçe kanunen yapılması zorunlu ilanların yapılması,
Pay sahipleri ile ortakların menfaatlerini koruyabilmeleri ve haklarını bilinçli olarak görebilmelerini sağlayan her türlü bilgi ve belgeler,
Özel amaçlı olarak bilirkişilere hazırlatılan değerleme, birleşme, bölünme ve devir raporları,
Genel kurula ait olanlar da dahil olmak üzere, her türlü çağrılara ait belgeler, raporlar ve yönetim kurulu kararları,
Bilgi toplumu açısından, bilgi kullanıcılarının işletme ile ilgili olarak sormuş oldukları sorulara verilen cevaplar,
Bilanço ve Gelir Tablosu ile kanunen hazırlanması gereken diğer ara mali tablolar ile bunlara ilişkin ekleri ve dipnotları,
Denetçi, özel denetçi ve işlem denetçisi raporları,
İnternet sayfalarının hazırlanması ve yayınlanması için son tarih.01.07.2013 tür Bu tarihten itibaren üç ay içinde internet sitesi kurma zorunluluğunu yerine getirmeyenler için ise çeşitli hapis ve para cezaları öngörülmektedir. (Madde 1534/1) Şirketin internet sitesine konulan bir içerik, üzerinde bulunan tarihten itibaren en az altı ay sureyle internet sitesinde kalır; aksi halde konulmamış sayılır.
Finansal tablolar için bu sure beş yıldır. Yönlendirilmiş mesajların basılı şekilleri 10 yıl sureyle saklanır. Internet sitesinde yer alacak bilgiler metin haline getirilip şirket yönetimi tarafından tarih ve saati gösterilerek noterlikçe onaylı bir deftere sıra numarası altında yazılır veya yapıştırılır. Daha sonra sitede yayımlanan bilgilerde bir değişiklik yapılırsa, değişikliğe ilişkin olarak yukarıdaki işlem tekrarlanır. (Madde 1524)
 

Sİte Yaptırmayana Ceza Geliyor!
İnternet sitesini bu Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde oluşturmayan anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limitet şirket müdürleri ve sermayesi paylara bolunmuş komandit şirkette yönetici olan komandite ortaklar altı aya kadar hapis ve yüz günden üç yüz güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılırlar.
İnternet sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayan, anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limitet şirket müdürleri ve sermayesi paylara bolunmuş komandit şirkette yönetici olan komandite ortaklar; üç aya kadar hapis ve yüz güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılırlar. (Madde 562)
Her sermaye şirketi, bir internet sitesi açmak, şirketin internet sitesi zaten mevcutsa bu sitenin belli bir bölümünü yukarıda saymaya çalıştığımız hususlara ayırmak zorundadır. Ancak uygulamanın tam anlamıyla uygulamada yerini ne zaman bulacağı biraz düşünce konusu olmaktadır. Nitekim bazı üstü kapalı hükümlerin de ne zaman açıklığa kavuşacağını da merakla beklemekteyiz.
 

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek