Lüleburgaz’da bayramlaşma LYSA’da yapıldı
İstanbul’dan dönüş yaptı, köyüne muhtar oldu
Bugün ve yarın 30 derece
Encümen ve komisyonlar belli oldu
Bu yazı 27 Ağustos 2016, Cumartesi 11:45:44 tarihinde eklendi. 2406 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

MUTSUZ ÇOCUKLAR ÜLKESİ -

MUTSUZ ÇOCUKLAR ÜLKESİ

“Süper Baba'nın müziğini flütle çaldığımız günlerde çok enteresan çocuklardık, Tsubasa izlerken çarpan kalbimiz, banyo sonrası Bizimkiler dizisi... Hayatın seyrinde güzel bir yolculuktaydık, önce hüpleten sonra gümleten felsefemiz, can sıkıntısının artan yoğunluğunda uhuyla geçirdiğimiz zamanlar, amacımız basitti yani: Masumluk... Amma velakin çok masumduk!”
Şimdilerde, renkli topaçlar yok, leblebi tozu yok, Eti puf kokan marketler yok terden ıslanan çocuk tişörtlerinin sıcaklığı yok, seksek oynadığın tebeşir izleri yok, iyi orta açan bir sağ bek yok vicdan yok, bilmişlik çok kibarlık yok. Nicedir girmedin bir bahçeye, yeşil yok.
Umut yok, gelecek yok, eskiye özlem çok…
Okuduğum Tommiks’ler, oynadığım tasolar, ortadan bir anda kaybolan Mirkelam, gökyüzünde kaybolan uçurtmam, nerdesiniz oğlum nerdesiniz… Bunların hepsi sizin yüzünüzden…
Bir kitapçı dükkanının rafları arasında bir kitap gözüme çarptı. Kırmızı kapak tasarımıyla oldukça iddialı bir kitap adı “Mutsuz Çocuklar Ülkesi” yazarın adı da “Özgür Bacaksız” Hemen alıp okumaya başladım. Kitapta 90’lı yılların çocukluğundan bahsediyordu yazar. O yıllarda çocukluğunu yaşamış biri olarak ilgimi çekti ve bir solukta okudum kitabı. Kitap bitti bitmesine de aklımda o yıllara duyulan özlem, bu dönem ki çocukların geleceğe duyduğu kaygı kaldı.
Çocuk olmak zor bu ülkede hele çocuk gibi saf ve masum kalabilmek…
Geçtiğimiz yıl Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre;
* 2 Mart 2015 itibarıyla cezaevlerinde “2 bin 165 çocuk” var. Çocukların en fazla işlediği suç hırsızlık. Hırsızlığı, yağma veya gasp ve uyuşturucu takip ediyor.
* 2013 sonu itibarıyla güvenlik birimlerine gelen/getirilen “çocukların sayısı 273 bin 571”. Bu rakam her yıl artıyor. 2009 yılında sayı 151 bin 961'di. Çocukların büyük kısmı, suça sürüklenme ya da mağdur olarak geliyor.
* 2013 yılında madde bağımlılığı dolayısıyla güvenlik birimlerine getirilen çocuk sayısı 48 bin 304. Bu rakam 2008 – 2013 döneminde “yüzde 142” arttı.
* 2013 yılında 15 yaşın altında “85 çocuk intihar etti”. 15-19 yaş arasında ise “390 intihar” vakası oldu.
* 18 yaşın altında olup evlendirilen kızların sayısı 2013 yılında 40 bini geçmiş. Erkek çocukların sayısı da yaklaşık 3 bin. Tabii bu sadece tespit edilenler.
“Çocuk annelerin oranı” ise “yüzde 7” civarında.
Tabi bunlar Türkiye’de yaşayan çocuklara ait istatistikler, ya savaş bölgesinde yaşam mücadelesi veren çocuklar?
Suriye’de şehre yapılan hava saldırısı sonucunda bir binanın enkazında kalan ve ekipler tarafından kurtarılan 5 yaşındaki Umran’ın olanlardan habersiz toz ve kanlar içindeyken ambulans koltuğundaki masum bakışları… 3 yaşında ki Aylan bebeğin Akdeniz sahiline vuran cansız bedeni ve bunun gibi yüzlercesi…
El kadar mülteci çocukları Akdeniz’in sularına terk eden dünya şimdi batmayacaksa, ne zaman batacak!
Sanmayın sakın sahile vuranlar 
Batan geminin malları 
Ganimet değil onlar 
İnsan yavrusu 
Uygarlığın utanç tablosu 
Üzülme günahsız çocuk 
Unutmayacak insanlık 
Yaşadığın acıları

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek