Tır devrildi, köylü kurtardı
Vali Birol Ekici, şehit ailelerini ziyaret etti
Bugün su kesintisi olacak
HEM’de kursiyerler belgelerini aldı
Bu yazı 20 Haziran 2016, Pazartesi 09:29:58 tarihinde eklendi. 1005 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bir “GARİP” Başkan -

Bir “GARİP” Başkan

* Politikacı olarak yüksek bir maaş almak istemiyor ayda 12 bin dolar kazanıyor. Ancak gelirinin yüzde 90’ını fakir insanların hayatlarıyla ilgilenen hayır kuruluşları ve küçük işletmelere dağıtıyor.

* Yarı zamanlı çiftçi, yarı zamanlı Devlet Başkanı. Karısıyla birlikte çiçek yetiştirip satıyor.

* Bir devlet başkanı olarak oldukça mütevazı bir araba kullanıyor. 1987 model Volkswagen Bettle.

O, Dünya’nın en GARİP (yoksul) Devlet Başkanı José Mujica…

Hayatını okuduğumda çok etkilendiğim Uruguay Eski Devlet Başkanı Jose Murjica’nın sözlerinden kesitler paylaşmak istedim bu hafta ki yazımda… Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye geldi. 10 gün boyunca İstanbul, İzmir ve Eskişehir gibi illerde söyleşilere katıldı. Hayat görüşünü, sözlerini kitaplarından, röportajlarından ve makalelerinden kısa bir yazı derledim.  

Köhne bir çiftlikte yaşayan ve maaşının büyük bölümü bağışlayan bir adam: Jose Mujica... Ya da bilinen lakabıyla Pepe... Kendisi Eski Uruguay Devlet Başkanı. Güvenliğini Manuela adlı üç ayaklı bir köpek sağlıyor. çiftlik evinde kalıyor. Lafını esirgemiyor. Karısıyla birlikte tarlada çalışıyor... Kendisine yoksul denmesinden utanmıyor... "Ben hayatımın büyük bölümünü böyle yaşadım zaten" diyor. Bütün bunlar bir yana herkes onu şu ünlü sözleriyle tanıyor:

"Bana fakir denmesi yanlış, ben tutumlu bir insanım..." "Asıl fakirler sürekli yaşamdan talepleri olan ve elde ettikleriyle yetinmeyen insanlardır. " "Ben elimde hafif bir bavulla dolaşıyorum. Bu bana istediğim yaşamı sürdürmek için yeterli zamanı veriyor. Asıl özgürlük yaşamak için kazandığın zamandır."

Zengin olmak isteyen insan, eninde sonunda ruhunu şeytana satar. Bu çağımızın bir hastalığı. Tüketim medeniyeti bir örümcek ağı gibi, hepimizi yakalıyor. Mutluluğu, bitmek bilmeyen bir iştahla bir şeyler satın almakta sanıyoruz. Böyle bir sistemde bozulmak çok kolay”

"Ben insanların geceleri yatacak bir saçak altı bile bulamadıkları bir dünyada, başkalarının 500 metrekarelik malikanelerde yaşamasını anlamıyorum..."

"Evsizler için ev, suyu olmayanlar için su lazım, ekmek lazım. Sen böyle bir dünyada özel uçağım olsun, oraya buraya gideyim diyorsun. Eğer herkes daha fazlasını isterse, bir gün kimseye bir şey kalmayacak..."

"Küresel ısınmadan bahsediyoruz ama doğaya saldırmaya ve çöp üretmeye devam ediyoruz."

"Eski ruhani tanrımızı kendi ellerimizle kurban ettik ve artık market tanrının tapınağındayız..." "Bu yeni tanrı; ekonomimizi, politikamızı, alışkanlıklarımızı, yaşamlarımızı düzenliyor ve bizlere faiz oranları ve kredi kartları ile mutluluğun yeni adresini veriyor..."

"Öyle anlaşılıyor ki bizler, yalnız tüketme için yaratılıyoruz ve artık tüketemediğimiz zaman derin hayal kırıklığına uğrayarak kendimizi yok ediyoruz..."

* Yöneticiler kendilerine oy veren insanların çok büyük kısmı gibi sade, alçakgönüllü bir hayat yaşamalıdır. 


* Başkan, bir başkası gibi bir gün bir yerde kalp krizinden gidecek bir ihtiyardır. 
* Mahallemdeki kahvelere gitmeye devam ediyorum, eski arkadaşlarım orada. Çoğu bana “
Pepe” diye sesleniyor. “Başkan” bile demiyorlar. 

 

* İktidar insanların tam da oldukları gibi görünmesini sağlıyor.

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek