HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu yazı 02 Aralık 2015, Çarşamba 09:25:43 tarihinde eklendi. 5253 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ZEKÂ SERVETTİR -

ZEKÂ SERVETTİR

            Üstün zekâlı çocuklar dünyada her ülkede dünyaya gelmektedir. Ama bunların çoğunu tespit etmek mümkün değildir. Bunun için bunlardan gelecekte yararlanmak mümkün olamıyor. Dünyaya yön vermek isteyenler bu alanda büyük yatırımlar yapmaktadır.

            Çocuğunun yapılan tespitler sonunda üstün zekâlı olduğunu öğrenenler, bu çocuğa nasıl bir eğitim aldırmanın peşine düşüyorlar. Veliler, çeşitli vakıf ve kuruluşlarla iletişime girişiyorlar. Bu işi dünyada en iyi takip eden devletlerin başında İsrail gelmektedir. Bu tip çocuklara sahip olan ana babalara daha iyi iş ve hayat vaat ederek onları ülkelerine davet ediyorlar.

            1970 yılında İsrail ülkesindeki üstün zekâlılar için çalışmalar başlatan ve yasa ile üstün zekâlı çocukları korumaya alarak onları değerli bir maden gibi işlemeye başlıyor. Yani kesenin ağzını açıyor. 2011’de 34, 2012’de 29 öğrenciyi aileleri ile birlikte Türkiye’den ülkelerine göç etmeye zorluyor. İsrail’in bu konuya ne kadar önem verdiğini gösterir.

            Bizdeki Bilgilere göre ABD, Çin, Almanya, Hollanda, Güney Kore ve Kanada gibi ülkeler bu işi yapmakta. Bir hayli da yatırım yapmışlardır. Bizde TBMM’de Üstün Yetenekli Çocuklar Komisyonu başkanı Halide İncekara’nın açıklamasına göre bu konuda dünyada en iyi eğitim veren ülkelerin başında İsrail ve Kanada geliyor.

 Bu konuyu kabul eden aileler, çocukları yanında ailelerine de iyi bir iş ve gelecek de buluyorlar. Bu konunun önemini göstermesi bakımından sanırım önemlidir. Ülkemizde çalışan bazı zengin iş adamları İsrail, İngiltere gibi bazı ülkelerle ilgilenmeleri çok dikkat çekmektedir. Bu adamların art niyetli olduklarını söylemek istemiyorum. Ülkemizin bu alanda yerli ve milli adımlar atmalarını sağlamak asıl gayemizdir.

Burada İsrail’in ismini vermem çocukları en iyi yönettikleri ve eğittiklerini vurgulamak içindir. Rusya, Çin, ABD, Kanada, Almanya bu konuda ülkemiz ile ilgili üstün çocuklarla ilgili çeşitli girişimleri olmaktadır. Bu ülkeler çocukları çoğu zaman misyoner olarak da kullanmaktadır.

Ülkemizdeki üstün zekâlı öğrencilerin eğitimlerinden önce bu tip öğrencilerin tespiti gerekmektedir. Bunun için bu çocukların Rehberlik Araştırma Merkezlerine başvurup durumlarını tespit ettirmek gerekir. Eğer çocuk üstün zekâlı ise 4. Sınıftan itibaren Bilim Sanat Merkezleri’ne alınıyorlar. Bu okullarda görev yapan öğretmenlerin yeterliğine önem vermelidir.  Öğrencilerin yeterliğine göre uygun görevlere atanmaları çok yerinde olacaktır.

Bu konuda Rehberlik ve Araştırma Merkezleri bu çocukların dosyalarına yazılan notları diğer ülkelerin bu konu ile ilgilenen elemanlarının eline geçmemelidir. Ülkemize karşı yapılmak istenen bu algıyı şimdilik kırdık. Ama yeni bir dalga oluşturacak bir nesil yetiştiremezsek yok oluruz.

 

Bu sözler her çocuğumuz için önemli olduğu gibi üstün zekâlı çocuklarımızın geleceği açısından alacakları eğitim büyük önem arz etmektedir. Bu çocuklarımızı ülke menfaatleri doğrultusunda yetiştirecek bir birikime sahibiz. Bunun için çocuklarımıza sahip çıkmalıyız.

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek