Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu yazı 22 Eylül 2015, Salı 17:49:38 tarihinde eklendi. 5328 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ÇOCUĞUN OKUL KORKUSU -

   ÇOCUĞUN OKUL KORKUSU

            Eğitim hayatı çocuk için yepyeni bir sosyal bir çevredir. Bazı çocuklar bu sosyal çevreye uyum sağlayamazlar. Aslında okul korkusu bir anda ortaya çıkmaz. Okul korkusu, okul öncesi dönemde çocuğu yetiştirme döneminde anne babanın çocuğu yetiştirme şekliyle ilgili geçmişe dayanan bir tutumun sonucudur. Çocuk, eğitim hayatının başında, sosyal çevresine uyum sağlayamayan çocuklara nasıl davranılması gerektiği ile ilgili bize önemli ipucu bilgiler verir.

            Okul korkusu, çocuğun anne-babadan ayrılma endişesi ile ortaya çıkan ve okuldan korkmalarına neden olan bir tür davranıştır. Eğitim döneminin başında ağlayan her çocuğun okul korkusu yaşadığını söylemek yanlıştır. Eğer çocuk günler hatta aylar geçmesine rağmen bu duruma adapte olamamışsa yanında annesi olmadan sınıfta tek başına kalamıyorsa evden ve sevdiklerinden ayrılamıyorsa okul korkusundan söz edebiliriz.

            Çocuğun başına bir şey gelecek endişesiyle onu aşırı korumacı bir tutumla yetiştiren ailelerin çocuklarında okul korkusuna daha sık rastlanmaktadır. Bu tip çocuklarda özgüven kaybı oluştuğu için sosyal ortamlarda kendine güven azdır. Ailesi tarafından özenle büyütülmüş ve tüm istekleri karşılanan çocuklarda da okul korkusuna daha fazla rastlanmaktadır.

            Çocuk okula gitmeyi reddettiği için anne-babasını okula gitmeme konusunda sürekli ikna etmeye çalışır. Okula gitmemekte direnir. Tek başına kaldığında kendini güvende hissetmez. Neşesiz ve enerjisiz olur. Nedensiz ağlamaları görülür.

            Okul ve aile sorunun çözülmesi için işbirliği içinde olmalı. Anne-baba çocuğun         isteksizliği karşısında ona sert, tehditkâr davranmamalıdır. Çünkü çocuk onu huzursuz eden bir durum yüzünden aslında duygusal bir tepki vermektedir. Öfkelenmek yerine sakin ve sabırlı bir şekilde çocukla iletişim kurup onun kaygılarını anlamaya çalışmak Edoğru bir adım olacaktır.

            Okula neden gitmesi gerektiği, okulda sadece derslerin olmadığı, yeni arkadaşlar edinebileceği ve ders dışında da eğlenerek vakit geçirebileceği anlatılabilmelidir. Yeni öğretmenden ya da arkadaşlarından bir sıkıntısı olup olmadığı araştırılmalıdır. Okulda başarılı olamadığı ya da anlayamadığı dersler sebebiyle öğretmeninden sert tepki görmesi, uygun olmayan sınıf düzeni, arkadaş çevresi tarafından alay edilmesi okul korkusuna neden olabilir.

 

            Okul korkusu olduğu tespit edilmiş bir çocuğa öğretmen daha özel davranmalı, çocukla daha samimi bir ilişki kurmaya çalışmalıdır. Başarılı olduğu derslerde sınıf içinde ödüllendirilmelidir. Okula gitmemesine hangi durum ve duygunun neden olduğunu bulup, sorunun çözülmesi için çalışmalıdır. Sorun ortadan kalkmazsa ilerleyen dönemlerde okul korkusu ağırlaşarak depresyona dönüşebilir.

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek