Tır devrildi, köylü kurtardı
Vali Birol Ekici, şehit ailelerini ziyaret etti
Bugün su kesintisi olacak
HEM’de kursiyerler belgelerini aldı
Bu yazı 04 Eylül 2015, Cuma 09:59:53 tarihinde eklendi. 1413 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

NEREYE YATIRIM YAPMALIYIM?- Murat KARAKAŞ - Metin Dikener

Komşu ziyaretlerinden birisini de emlak işleri ile uğraşan sevgili kardeşim Murat Karakaş’a yaptım. Paranın değerlendirmesinin en güzel örneklerini aldım. Okuyucularımıza aynen aktarıyorum.
NEREYE YATIRIM YAPMALIYIM?- Murat KARAKAŞ

Murat Karakaş; “Para zor kazanılır, kolay kaybedilir. Para dediğimiz cıvaya benzer, akışkandır. Yanlış adresi sevmez. Gittiği adres yanlış ise hızlı bir şekilde yön değiştirir. İnsanlar huzurlu yaşamak için tasarruflarını gayrimenkulde değerlendiriyor. Bir taraftan borç yüküne girerek tasarruf yapıyor, diğer taraftan ise o güne kadar yaptığı tasarrufların reel bazda daha fazla getirmesini istiyorlar. Dünyada hisse senetlerine yatırım yaparak milyar dolarlar kazanan insanlar vardır. Bu insanlar genelde gayrimenkul özelde ise konut yatırımına itibar etmezler. İnsanlara tasarruflarını borsada değerlendirmelerini tavsiye ederler. Bu kişiler tabi ki doğru söylüyorlar ama yanlışları herkesin borsadan kendileri gibi iyi anladığını zannetmeleridir. Borsa başlı başına bir uzmanlık işidir. Çok büyük emlak kralları ise borsaya ve sermaye piyasasına hiç güvenmezler. Kağıda para yatırmak onlara hiç rasyonel gelmez. Benimde savunduğum gibi yatırımın taş ve toprak gibi sağlam olmasıdır. Doğal olarak tasarrufların ve yatırımların büyük bir kısmının emlak sektörüne yapılması daha doğrudur.

Ülkemizde her yatırım enstrümanı tam bir kurtlar sofrasıdır. Bence ülkemizde yatırım ve tasarrufların mantalitesini bildiğimiz sürece tüm enstrümanlara yatırım yapılabilir. Önemli olan işin mantığını anlamamız ve bilmemizdir. Kira gelirlerine ihtiyacımız yoksa önceliğiniz arsa ve arazi yatırımıdır. Lüleburgaz’ın nüfusu hızla artış gösterdiğinden kentin gelişme akslarını tercih etmekte fayda vardır. 5-10 yıl ilerisini düşünüyorsanız arsa daha uzun vadeli yatırım düşünüyorsanız arazi yatırımı yapmakta yarar vardır. Arsa emeklilik arazisi ise çocuklar için alınır. Arazi yatırımları için verdiğim çok güzel bir örnek vardır; “civciv alıp beslersek tavuk olur, tavuk alırsak istediğimiz kadar bekleyelim bir kuzu olmaz.” Bu da gösteriyor ki araziden daha fazla kazanç elde edebilirsiniz. Tabi ki araziyi ileride arsa olabilecek şehir merkezine yakın bir yerden almanız gerekir. Arsa alırken kentin en hızlı gelişen akslarını tercih edersek daha hızlı ve fazla bir getiri sağlanır. Kira gelirine ihtiyacınız varsa önceliğiniz dükkan geliri olmasına özen gösteriniz. Dükkan kiracısı genelde ödemesini düzenli yapar kiracı için dört duvar yeterlidir ve ekmek teknesini en güzel şekilde dizayn edip bakım ve onarım yaparlar. Konut kiracısı öyle değildir. Kiracı istemese bile oturduğu konutu yıpratır, tahrip eder. Konuttaki kiracı çıktıktan sonra evin ciddi bir şekilde elden geçirilmesi gerekir ve alınan kira bedelinin büyük bir kısmı her zaman tadilata gitmektedir. Sonuç olarak kiraya verdiğimiz konutu birde krediyle almışsak evin boş kalma süresini hesaplarsak bu yatırım bize çok stres ve türbülans yaptırır. Hiçbir yatırım stres yapmamıza değmez. Ticarette çok sevdiğim bir özelliğim vardır. Bir malı almadan önce satmayı düşünürüm. Sizde bir gayrimenkulü almadan önce satmayı düşünün. Almak kolay satmak zor iştir. Kendinizi çok sıkıştıracak ve stres yaptıracak yatırımlardan uzak durmak gerekir. En önemlisi piyasalarda çok iyi fırsatlar var: Yeter ki değerlendirmesini bilin ve araştırın. Ne aldığınız önemli ama daha önemlisi ne kadara aldığınızdır. Her zaman güvendiğimiz güveneceğimiz bir emlak danışmanımız olsun.”

 

 Sevgili kardeşime bu çok önemli bilgilerine teşekkürler ediyor. Hayırlı işler diliyorum.

Yazdır Paylaş
Diğer Metin Dikener Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek