Lüleburgaz’da 23 Nisan coşkusu
Kenan Ürün; “Lüleburgazspor’u iyileştirmek için adayım”
Lüleburgaz’da feci kaza
Çeşme meydanına TREPAŞ Resmi Ödeme Merkezi  açıldı
Bu yazı 05 Ağustos 2015, Çarşamba 09:58:22 tarihinde eklendi. 5393 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

AK PARTİ’NİN OY KAYBETME NEDENLERİ -

 AK PARTİ’NİN OY KAYBETME NEDENLERİ

            Başkanlık sistemi tartışması ekonomik endişe yarattı. Ekonominin çok önemli olduğu bir dönemdeyiz. Yunanistan’ın ve dünyanın genel durumu ortadadır. Buna rağmen AK Parti, içi çok doldurulmadan başkanlık sistemi üzerinde bu görüşü uyguladı ve bu görüş geri tepti.

            Başkanlık sistemi Türkiye’yi var olan yörüngesinden çıkarıp daha muğlâk bir yere sürükleyecekti. Bunu Merkez Bankası ve faiz-enflasyon tartışmasında da görmüştük. Bu sistem halka tam ve doğru bir şekilde anlatılamadı.

            Sayın Erdoğan seçimlerde çok aktifti, buna karşılık medyada ve seçim alanlarında muhalefet partilerine yeterince yer verilemiyordu. Aşırı şekilde propaganda yapıldı. Bunu halk adaletli bulmadı, hoş karşılamadı. 1983 ve 2007 seçimlerinde de seçimlere müdahale edildiği algısı olmuştu ve halk tepki oyu kullanmıştı.

            HDP’ ye yönelik kâfirlik, Zerdüştlük gibi onur kırıcı söylemlerle özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki oyları düşürdü. AK Parti bu noktada ciddi bir seçim hatası yaptı. Geçmiş yıllarda, başörtüsü meselesi ya da darbe girişimleri AK Parti’ye karşı yapılan onur kırıcı davranışlar olarak görülüyordu. Bu sefer onur kırıcı davranan AK Parti oldu.

            Çözüm sürecine olan yaklaşımın değişmesi AK Parti’ye oy kaybettirdi. Türkiye’deki güvensizlik başkanlık sisteminin konuşulmasının artması ile çözüm sürecine karşı olan MHP’ye, olumlu bakanlar ise HDP’ ye oy verdi. Kürtler oylarını AK Parti’den çektiler.

            Hem AK Parti seçmeni hem de diğer partilerin seçmenleri, AK Parti’nin son 12 yılda Performansının iyi olduğu kanısındadır. AK Partili bir yapının istikrarı sürdüreceği algısı vardır. Seçmenler muhalefet partilerinin oylarını artırsalar da onları ikditara getirmeye yetmiyor. Özellikle CHP’nin Türkiye’yi yönetebilme becerisi konusunda halkın endişesi vardır.

                                                                                                

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek