HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu yazı 10 Haziran 2015, Çarşamba 09:22:22 tarihinde eklendi. 5395 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KENAN EVREN’İN YÜKSELİŞİ ÖNLENEMEDİ -

KENAN EVREN’İN YÜKSELİŞİ ÖNLENEMEDİ

            Kenan Evren, 5 Eylül 1963’te göreve başlaması sebebiyle Genelkurmay Başkanı Faruk Gürleri ziyarete gitti.  Sayın Gürler’in çok memnun olduğu gözlerinden belli oluyordu. Görüşme sırasında içeri giren Başsavcı Sayın Fahri Çöker, yanında Kurmay Albay’ı görünce çekinmişti. “Sana birini tanıştırmak isterim…” Karşındaki yumuşak ifadeli, son derece saygılı Kurmay Albay’ı işaret etti. “Sayın Çöker, bu adama dikkat et. Bu, ilerinin büyük adamı olacaktır.” Bu adam okullar Dairesi Başkanı Kenen Evren’di.   

            Sayın Evren, 5 Eylül 1972’de korgeneraldi, “Sayın Genelkurmay Başkanım, Kara Kuvvetler Denetleme Kurulu Başkanlığı görevine başlıyorum.”diyerek söze başladı.

 

Evren bu göreve atanmaktan hiç memnun değildi. Gürler adeta şaşırmıştı: “Yahu ne oluyorsun, nedir bu kırgınlık? Otur bakalım bir defa… Ben seni mahsus seçtim. Çok önemli bir yerdir ve daha ilerlemen için bu atamayı yaptım.”

            Ankara’da 1976’da atamalar açıklandı. Ege Ordusu’nun başına da yeni orgeneralliğe terfi eden Kenan Evren atanmıştı. Ege Ordusu, 1974’te Kıbrıs krizinden Sonra kuruldu. Bu ordu yeni kuruluyordu. Asker sayısı 15 bini geçmiyordu. Kenan Evren kendisini ziyarete gelen arkadaşlarına “Eh bu bizim artık son tayinimiz sayılır.”diyordu.

           

Demirel KK komutanlığına Ali Fethi Esener’i getirmek ister. Demirel, Ali Fethi Esener’in kararnamesini hazırlatarak Genelkurmay’a gönderir. Genelkurmay, Esener’in atanmasına karşı çıkar. Cumhurbaşkanı uzun bir süre üçlü kararnameyi imzalamayınca Demirel, başbakanlıktan istifa edeceği ile Cumhurbaşkanı’nı zorlamaya çalışır. Demirel’in istifa edemeyeceği anlaşılınca kararname imza edilmedi. Ondan sonra Kenan Evren’in Kara Kuvvetleri Komutanlığına Ataması yapılır.

                                          

 

 Böylece Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanmasının yolu açılan Kenan Evren’in daha sonra da Genelkurmay Başkanı olur. 12 Eylül 1980 de darbeyi gerçekleştiren cuntanın başı olur. Burada manidar olan Korutürk’ün Evren’in terfi noktasındaki karşı konulmaz ısrarıdır. Korutürk soyadı bizzat Atatürk tarafından verilen Fahri Korutürk, Türkiye siyasi hayatı üzerinde, tayin edici bir tasarrufta bulunmaktadır. 

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek