Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu yazı 15 Mayıs 2015, Cuma 09:25:52 tarihinde eklendi. 1049 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

MİRAC KANDİLİ VE NAMAZ - Ahmet Bostancı

MİRAC KANDİLİ VE NAMAZ

     İsra ve Mirac birlikte anılır. İsra: gece yolculuğu demektir.  Peygamber(as)imizin Kabe’den Mescid-i aksa’ya yaptığı gece yolculuğunu ifade eder. Kur’an’da İsra suresinin birinci ayetinde anlatılır. Miraç ise: peygamberimiz(as)in Allah’ın huzuruna yükselişini ifade eder. İsra ve miraç hadisesi recep ayının 27. gecesinde gerçekleşen önemli mucizelerden biridir. Bu gecede tüm alemler peygamber efendimiz(as)i görme şerefine nail olmuş, peygamberimize(as) de tüm kainat, melekler, yedi kat sema, peygamberler, cennet, cehennem, arş-ı âlâ ve sidretilmünteha gösterilmiştir. Bu olaylar akla durgunluk veren önemli mucizelerdir. Bu mucizeler Kur’an’da ayetlerle ve peygamberimiz(as)in hadisleriyle anlatılmaktadır. Bu gecede:             

1- Peygamber(as)imize vahy, (Amenerrasülü- Bakara süresi son iki ayet) melek olmadan vasıtasız verilmiştir.

2- Allah’a ortak koşmayanların affedileceği müjdelenmiştir.

3- Beş vakit namaz hediye olarak ümmet-i Muhammed’e gönderilmiştir.

 Müminin miracı olan, Allah indinde insanı manen yücelten, madden ve manen arındıran namaz ibadetinin faziletlerinden bahsedelim.

 

    Hz. Muhammed (as) buyurdular ki: “Ümmetimin önünde muhakkak ki beş yokuş vardır. Her babayiğit bu yokuşu çıkamaz.”Hz. Ebu Bekir sordu: “ Nedir bu yokuşlar Ya Resülallah!?” Efendimiz (as)buyurdular ki:

1-Ölüm ve onun zorluğu,

2-Kabir ve onun yalnızlığı,

3-Münker ve Nekir ve onların heybeti,

4- Terazi ve onun hafifliği,

5- Sırat ve onun inceliği.

Ebu Bekir (ra) bu sözleri duyunca o kadar ağladı ki, yedi kat gökler ve melekler onunla birlikte ağladı. Bunun üzerine Cebrail(as) indi: “Ebu Bekir’e söyleyin, ölümden başka her şeyin bir çaresi vardır.” Dedi ve devam etti:

1-Her kim sabah namazını kılarsa, ölüm ve onun zorluğu ona kişiye kolay olur.

2-Her kim öğle namazını kılarsa, kabir ve darlığı onun için kolay olur.

3-Her kim ikindi namazını kılarsa, münker ve nekirin sualleri ve heybetleri ona kolay olur.

4-Her kim akşam namazını kılarsa, terazi ve onun hafifliğ io kişiye kolay olur.

5-Her kim yatsı namazını kılarsa, sırat ve inceliği o kişiye  kolay olur.”

“Ve her kim namazı kılmada gevşeklik ederse, Ölüm anında onun –Lailahe illallah Muhammederrasülüllah- demesi zor olur.”

         Namaz ibadetlerin en yücesidir. Mü’minin miracıdır. Kulu Allah’a yaklaştırır. Kulun Allah’a en yakın olduğu an, secde anıdır. Kibirli insanlar. Namaz kılamazlar. Secde edemezler. Şeytan da secde etmedi. Kibirlendi. Secdesizlik, ve namazsızlık şeytanın ve onun yoluna girenlerin özelliğidir.

        Namaza günde beş defa ezanla hatırlatma ve davet vardır. Diğer ibadetlerde böyle bir davet söz konusu değildir. Bu uygulama namazın Allah indinde ne derece önemli olduğunu gösterir. Bu sebepledir ki; “Namaz dinin direğidir. Onu kılan dinini ayakta tutar. Kılmayan dinini yıkmış olur.” Kaidesi işin ciddiyetini anlatmaktadır.

 

      Mü’minin miracı, gözünün nuru olan namazın farz kılındığı mübarek Miraç kandili hepimize mübarek olsun…

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek