33’üncü 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği başladı
Çatı yangını 3 saatte söndürüldü
Selami Tezcan’dan basın açıklaması
Kaymakam Yüce’den 23 Nisan mesajı
Bu yazı 13 Mayıs 2015, Çarşamba 09:20:36 tarihinde eklendi. 5269 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ÖĞRETMENLİKTE YENİ DÖNEM -

ÖĞRETMENLİKTE YENİ DÖNEM

                Bu yıl 12 yılını dolduran 40 bin öğretmen rotasyona tabi tutulacak. Bu uygulama okullara ve eğitime dinamizm getirmek için yapılıyor. Öğretmen atamaları ne kadar ihtiyaç olduğuna göre planlanıyor. Ekim 2014’te hangi alanda ne kadar öğretmene ihtiyaç olduğu ortaya çıkarıldı. Branşlara göre dağılım buna göre yapılacak.

                Yönetmeliğe eklenen geçici madde doğrultusunda rotasyon, 2014-15 eğitim öğretim yılında kademeli uygulanacak. 2014-15 12 yıl, 2015-16 11 yıl, 2016-17’de 10 yıl, 2017-18’de 9 yıl, daha sonraki yıl ise 8 yıl görev yapanlar rotasyona tabi tutulacak.

                Şehit ve gazi yakını, engelli ve özel eğitim okullardaki öğretmenler rotasyonlardan muaf tutulacak. Sınıf öğretmenleri 8 yıllık süreyi doldursa dahi atamaları için ilkokul 4 üncü sınıfı okuttukları eğitim öğretim yılının sonu beklenecek.

                Rotasyon büyük şehirlerde valilerce belirlenecek. İlçe gurupları arasında, diğer illerde ise il genelinde yapılacak. MEB, öğretmenlerin il dışı tayinlerde ailenin birliğini ve öğretmenin sosyal durumunu temel alacak. Yetkililerden alınan bilgilere göre, bu konuda suiistimallerin olmaması için Tüm önlemler alınmış.

                Öğretmenlik mesleğinin kalitesini artırmak isteyen hükümet, atama sistemini sil baştan değiştirmek istiyor ve değiştiriyor. Öğretmenlik için 3 kademeli kriter getirildi. KPSS puanıyla ilk ataması yapılan öğretmen, 1 yıl aday öğretmenlik yapacak. Aday öğretmen müfettiş, okul müdürü ve bir danışman tarafından performans değerlendirilmesine tabi tutulacak. Değerlendirmede toplam 50 puan alamayan aday öğretmenin memurlukla ilişiği kesilecek.

                50 puan alan ise MEB’in yapacağı yazılı ve sözlü sınavlara girecek. Bu iki sınavın ortalamasından 60 alan öğretmenin aday öğretmenliği bitecek, öğretmen olacak. Performans kriterleri öğretmen olabilmenin olmaz ise olmaz niteliklerinin ölçülmesinden ibarettir. Söz konusu ölçütler üzerinden yapılan değerlendirilmede yetersiz puan alanlar öğretmen olamayacak.

                Öğretmenlik nitelikleri taşımayanların, asil öğretmen olarak atanmasının, eğitime en büyük kötülük olacağına inanıyorum.

                Akıllarda soru işaretleri oluşmaması için düzenleme objektif olmalı ve keyfi yapılmamalı. Zaten, yönetmelikte, performans kriterlerinden verilecek düşük notların mutlaka belgeye dayandırılması gereği hükmü vardır.

                Değerlendirme üç ayrı unvanlı personelce yapılacak. Dolayısıyla düzenlemenin nesnelliği konusunda kuşkuya düşülecek bir durum olacağını düşünmüyorum.  

 

                Kısaca yapılmak istenen, öğretmen olma niteliklerini taşıyanların öğretmenliğe atanması, bu nitelikleri taşımayanların ise yolun başında sistemin dışına çıkarılmasıdır.

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek