Lüleburgaz’da 23 Nisan coşkusu
Kenan Ürün; “Lüleburgazspor’u iyileştirmek için adayım”
Lüleburgaz’da feci kaza
Çeşme meydanına TREPAŞ Resmi Ödeme Merkezi  açıldı
Bu yazı 27 Şubat 2015, Cuma 09:31:21 tarihinde eklendi. 820 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TEMİZLİK - Ahmet Bostancı

TEMİZLİK

       İslam dinini en çok üzerinde durduğu hususlardan biriside temizliktir. İslam’ın ilk emri “OKU” dur.

İkinci emri ise “TEMİZLİK” tir.  Hadis-i şerifte: “Din temizlik üzerine kurulmuştur.” (1) “Temizlik imanın yarısıdır.” (2) buyrulmaktadır.

 

Kur’an-ı Kerim temizliğe riayet eden insanlardan övgüyle bahsetmekte ve temiz insanların Allah tarafından sevildiğini şu ayette haber vermektedir. “ Allah tevbe edenleri ve çokça temizlenenleri sever.” (3) Sağlığın başı temizliktir.

 

 Temiz olan ortamlarda mikropların barınması mümkün değildir.  Onun için peygamberimiz (as): “Çevrenizi temizleyiniz.”  (4) Buyurmaktadır.  Temizlik medeniyettir.  Medeni insan yaşadığı ortamı, evini, sokağını, meydanını kirletmemek için elinden gelen gayreti gösterir.  Temizlik görevlilerine yardımcı olur.

 

 Çöpleri zamanında çıkarma konusunda üzerine düşeni yapar. Medeni olmayan kişiler ise kuralsız, rast gele davranmaya devam ederler.

 

      Bir belediye başkanı, temizlik konusunda sitemlerini şöyle dile getirdi. Bir sitenin içinde yeni, pilot bir uygulama başlattık.  Gerekli duyurularımızı yaptık. Uzun süre site sakinlerini bilgilendirdik. Site sakinleri asgari lise mezunlarından oluşuyor. Çoğuda üniversite mezunu. Tüm çabalarımıza rağmen ne yazık ki tam verim alamadık.

Peygamberimiz (as): “Temizlik imandandır.”   Buyuruyor. Tahsilli olmakta bazı işleri halletmiyor.

         İmam Gazali Hz.leri “İhyau Ulum’id-Din” adlı eserinde temizliğin dört derecesi vardır.

1-Dışını her türlü kir ve pisliklerden,

2-Organlarını günahlardan,

3-Kalbini kötü huylardan,

4-Gönlünü Allah’tan başka her şeyden, temizlemektir.

    Müslüman elbisesini, sokağını, çevresini vücudunu daima temiz tutar. Ellerini her yemekten önce ve sonra yıkar. Dişlerini her gün en az bir defa fırçalar. Organlarına eline, diline, gözüne, beline, ayağına… mukayyet olur.

 

 Gönlüne Allah sevgisinden, Allah inancından başka inanç koymaz.

 

Kıskançlık, kibir, kin, tamah… gibi hastalıklar insanın gönül dünyasını, iç alemini kirleten manevi hastalıklardır. Bunlardan uzak olmaya çalışır.

 

 Peygamberimiz: “Müslüman o kimsedir ki elinden, dilinden herkesin emin (güvende) olduğu kimsedir.”(5)

 

Buyuruyor. Kalp temizliğinden bahseden kişilerin bu konularda otokontrol yaparak ne kadar temiz ve güvenilir olduklarını önce kendi kendilerine sormaları lazım diye düşünüyorum.

     Temizlik iki türlüdür. 1-Hadesten taharet, 2-Necasetten taharet.

Hadesten taharet: Gözle görülmeyen kirlilik demektir. Abdest veya gusülle gerçekleşir. Namaz kılan kimsenin abdest alması farzdır. Abdest almak; günde birkaç defa temizlenmek demektir. Tıbbi yönden de sayılamayacak kadar faydaları vardır. Cünüp olan kimselerinde manen temiz olabilmesi için gusül (boy) abdesti almaları farzdır.

 

Necasetten taharet: Gözle görülen kirlerden temizlenmek demek. İbadete, namaza engel olan kirler, idrar, dışkı, alkol, kan, irin… gibi şeylerdir.

 

Bu tür kirlerin namaz kılanın üzerinde, elbisesinde, namaz kıldığı yerde bulunmaması gerekir.  Aksi halde ibadeti geçersiz olur.  Görüldüğü gibi Müslüman olmak temizliği gerektirir.  Müslüman temiz insan demektir.

 

 

Dipnot: 1-Meşarık. C2. s107,

2-Müslim.Tahare.1,

                                            

3-Bakara:222

4-Tirmizi, edep,41

 

5-Tirmizi:12

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek