Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu yazı 05 Aralık 2014, Cuma 09:13:07 tarihinde eklendi. 831 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

MİMAR SİNAN - Ahmet Bostancı

MİMAR SİNAN

Mimar Sinan Kayseri’nin Ağırnas köyünde 1489 yılında dünyaya geldi. 1511 yılında 22 yaşlarında iken Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul’a geldi. Üç sene sonra mimar olarak Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferine katıldı. 1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Belgrad seferine yeniçeri olarak katıldı. 1522 de Rodos seferine atlı Sekban olarak katıldı.  1526 Mohaç meydan Muharebesinden sonra, gösterdiği başarılardan dolayı, takdir edilerek Acemi Oğlanlar yayabaşılığına  (bölük komutanlığına) terfi         ettirildi.

    Mimar Sinan 1533 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın İran seferine katıldı. Bu sefer sırasında Van Gölün’de karşı sahile geçmek için,  iki haftada üç adet kadırga yapıp donattı. Bu başarı kendisine büyük itibar kazandırdı. İran seferinden dönüşünde, yeniçeri ocağında itibarı yüksek olan Hasekilik rütbesi verildi. Bu rütbeyle, 1537 Korfu, Pulya ve 1538 Moldavya seferlerine katıldı. Aynı yıl Hassa başmimarı oldu.

Mimar Sinan’ın, Mimarbaşılığa getirilmeden önce yaptığı üç eser çok dikkat çekicidir. Bunlar; Halep’teki Hüsreviye Külliyesi, Gebze’deki Çoban Mustafa külliyesi ve İstanbul’daki ilk eseri olan Hürrem Sultan için yapılan Haseki Külliyesi'dir.

Mimar Sinan 48 yaşında Mimarbaşı oldu. Bundan sonra yaptığı üç büyük eser, onun sanatının gelişmesini gösteren basamaklardır.  Bunların ilki İstanbul Şehzadebaşı camii ve külliyesidir. Dört yarım kubbenin ortasında merkezi bir kubbe tarzında inşa edilen bu cami daha sonra yapılan bütün camiilere örnek teşkil etmiştir. Mimar Sinan bu eserine “Çıraklık” eserim demektedir.

Süleymaniye camii, Sinan’ın İstanbul’daki en muhteşem eseridir. Kendi tabiriyle “kalfalık” eseridir. 1550-1557 yılları arasında yapılmıştır.

Mimar Sinan’ın en güzel eseri, 80 li yaşlarında yaptığı ve “ustalık” eserim dediği Edirne Selimiye Camiidir.(1575)

 Mimar Sinan 84 camii, 52 mescid, 57 medrese, 7 darul-kurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen, 48 hamam… toplamda: 365 eser meydana getirmiştir.

 

Dünyanın sayılı mimarlarındandır. Cihan devleti Osmanlı imparatorluğunun bayındırlık, imar ve iskan bakanlığına tekabül eden, Mimarbaşılık görevini yarım asır sürdürmüştür. Ardında Lüleburgaz Sokollu Mehmet Paşa külliyesi dahil yüzlerce eser bırakmıştır.  1588 yılında vefat etmiş olup, kabri İstanbul Süleymaniye camii yanındadır.

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek