Bulgaristan’a giden otobüs devrildi; 11 kişi yaralandı
Vatandaşlardan Ak Partiye Teşekkür
Köprü ayağına çarptı-1 Yaralı
Alevi-Bektaşi camiasının acı günü
Bu yazı 24 Ekim 2014, Cuma 09:14:52 tarihinde eklendi. 581 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

MUHARREM AYI VE HİCRET - Ahmet Bostancı

 MUHARREM AYI VE HİCRET

(1)

          Muharrem ayı, içinde meydana gelen mühim olaylar ve hicri takvimin başlangıcı olması sebebiyle Müslümanların hayatında önemli bir yer tutar. Hicretin 16. yılında toplanan İslam şurasında Hz. Ali (r.a) nın teklifi ile, İslam muhacirlerinin Mekke’den Medine’ye göç etmeleri tarih başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Hicri takvimin ilk ayı Muharrem ayıdır. Yeni hicri yıl hepimize hayırlı olsun. Bu mübarek ay sevgili Peygamberimizin(as) hadis-i şerifinde “Allah’ın ayı” diye tabir edilmiştir. Aynı ayın 10. gününe ise “aşure günü” denmiştir. Bu mübarek ayla ilgili hadis-i şerifte, peygamberimiz(as) şöyle buyurmuşlardır. “Ramazandan sonra oruçların en faziletlisi, Allah’ın ayı olan Muharrem orucudur. Namazların en faziletlisi, farz namazlardan sonra kılınan gece namazlarıdır.”(1).Rasulullah (AS)’a aşure günü tutulan orucun değeri sorulduğunda; “Geçmiş bir senenin günahlarına kefaret olur.”(2) buyurmuştur.

       Tarihte Müslümanları ilgilendiren birçok önemli olayın muharrem ayı içerisinde gerçekleştiğini görürüz. Hz. Âdem (as) in cennetten yeryüzüne indirilmesi, Hz. Nuh(as)ın tufandan kurtulması, Hz. Musa ve iman edenlerin Firavun’un zulmünden kurtulması, Hz. İbrahim(as)in Nemrut’un ateşinden kurtulması… gibi mühim olaylar bunlardan bazılarıdır. Müslümanları üzen, yüreklerde derin yaralar açan, o günün siyasi olayları sonucunda sevgili peygamberimiz(as)ın biricik torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesi de bu ayda olmuştur.

        Müslümanlar olarak başta sevgili peygamberimiz(as), O’nun sahabeleri ve ehl-i beyt-i bizim için örnek şahsiyetlerdir. Bizi birbirimize bağlayan yegane bağ, onların bizlere öğrettiği iman ve ahlak prensipleridir. Hepsini ayırım yapmadan sevmek imanımızın gereğidir.

      23 yıllık Mekke döneminden sonra baskı ve işkenceler karşısında Peygamberimiz ve sahabeler Allah’ın emriyle Medine’ye göç ettiler. Bu olaya hicret, göç edenlere muhacir, Medine’de onlara kucak açan sahabelere ise, ensar denir. Bu olayın içindeki tüm insanlar ayrı birer kahramandır. Hz. Ali’nin ölümü göze alarak, muhasara altındaki peygamberimizin evinde O’nun yerine yatağına girmesi, Hz. Ebu Bekir’in mağara ve yol arkadaşlığı, Süheyb-i Rumi’nin tüm malını Mekke’de bırakması, diğerlerinin inançları uğruna evini, malını, mülkünü, hatta ana-babasını, çoluk çocuğunu terk etmesi… hepsi ayrı ayrı birer kahramandır. Allah onları Kur’an-ı Kerim’de şöyle övmüştür. “İman edip hicret eden ve Allah yolunda cihad edenler ve (muhacirleri) barındırıp yardım edenler var ya; işte onlar gerçek mü’minlerdir. Onlar için bol bağışlanma ve bol rızık vardır.”(3)

     Muharrem ayı gelince müminler birbirlerinin yeni hicri yılını tebrik etmeli, geçen yılların muhasebesini yapmalı, geleceğe yönelik hayırlı işler tasarlamalıdır. Maddi durumu müsait olanlar hayır-hasenat yapmalı, bu aya ait sünnet olan oruçları tutmak için gayret göstermelidirler.

       Şu ilahi çağrıya hepimiz gönüllerimizi açalım: “Hepiniz birden Allah’ın ipine sımsıkı tutunun, birbirinizden ayrılmayın. Allah’ın üzerinizdeki nimeti düşünün. Sizler birbirinize düşman iken o sizin kalpleriniz arsında bir sıcaklık meydana getirdi. O’nun nimeti sayesinde kardeş oldunuz. Hem sizler ateşten bir çukurun kenarında bulunuyordunuz da O sizi oradan kurtardı. Şimdi size ayetlerini böyle açıklıyor ki doğru yola erişesiniz.”(4)

 

                                                                                            

  Dipnot

1-müslim-siyam.38no.202

2-müslim-siyam197

3-Enfal-74

4-Al-i İmran-103

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek