33’üncü 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği başladı
Çatı yangını 3 saatte söndürüldü
Selami Tezcan’dan basın açıklaması
Kaymakam Yüce’den 23 Nisan mesajı
Bu yazı 02 Ekim 2014, Perşembe 17:45:19 tarihinde eklendi. 850 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bayramda hangi türküyü söyleyelim? - Nuri Kahraman

Bayramda hangi türküyü söyleyelim?

Karadeniz’in incisi, Güzel Ordu’dan, Lüleburgazlı kardeşler başta olmak üzere tüm sevgili okurlarımıza bayram ve hasret duygularıyla sevgi ve saygılar sunarak sözlerimize başlıyoruz. 

Çok şükür, bir bayrama daha eriştik. Cumamız arife, ertesi Bayram. Hepimiz için hayırlı mübârek olsun. Hacılarımız mukaddes topraklarda. Bir mahşer provası sergileyip Allâh’a kulluk seferinin en meşâkkâtli ama bir o kadar da feyizlisini yerine getiriyorlar. Hayatlarının en güzel, bereketli günlerini yaşayıp, sonsuz bayrama doğru giden en soylu yürüyüşlerini gerçekleştiriyorlar. Bu târifsiz süreç esnâsında, kendileri, âileleri, sevdikleri, tüm Müslümanların muvaffakiyet ve mağfireti, insanlığın da hidâyeti için duâ ediyorlar. Kulluk keyfiyeti ve duânın zirve noktası Arafat’ta da yakarışlarını sürdürecekler. Mutlakâ bizleri de duâlarına katacaklar. Onların da bayramlarıyla birlikte haclarının da mübârek olmasını, mebrur bir hac yapmış olarak ülkelerine sıhhat, âfiyet ve selâmetlerle dönmelerini diliyoruz. İnşâllâh dönenleri sıcağı sıcağına ziyâret edip mukaddes toprakların esintilerinden istifâde etmeye çalışırız.

 BAYRAM BAYRAMI

Sevgili okurlar. Duâ dedik de, çok önemlidir. Hep birbirimize duâ edelim inşâllâh. Özellikle böyle kutlu süreçleri bunun için fırsat bilelim. Duâ konusunu bir başka sefer açarız. Dünün takvim yaprağında çok güzel anlatılmıştı, sabah kahvaltı sofrasında evdekilerle paylaştık ama, bugün konumuz bu değil. Şu kadar söyleyelim ki, arife günü mezar başında yaptığımız duâları dirilerden de esirgemeyelim. Ziyâretleşelim, selâmlaşalım, hasbihâl edelim, hediyeleşelim, kaynaşalım. Bayramın toplumsal boyutunu ihmâl etmeyelim. Bu noktada bencil olma hakkımız yok. Çünkü bayram insanlarla yaşanacak bir şeydir. Bu anlamda, tâtil de olmadığını söylemeye gerek yok. Bayram, büyük-küçük komşularımız, akrabalarımız, din kardeşlerimiz ve tüm sevdiklerimizle muhabbet mesâisidir. Aslâ tâtil, kaçamak fırsatı değildir. Bu en hafifinden, bayramı by-pass etmek olur.

İLK GÜNLER, İLK HEYECAN!

Her neyse; şimdi 70’li yıllar aklıma geldi. İmam-Hatip’te okuduğum zamanlar mıydı, yoksa Yüksek İslâm mı, tam hatırlamıyorum ama, 30-40 yıl önceleri, ilk sohbet denemelerimiz. Köyün bir İmam-Hatiplisi olarak bizden görev istemiş olmalılar. Bir bayram sabahı va’z ediyoruz. Heyecanlıyız. Genciz. Problem çok. Çözecek olanlar da biz gençleriz! Çocuksu duygular ve ilk gençlik kolaycılığıyla hep yaralara parmak basıyoruz! İyi has konuşurken, konu bayramı yaşayamayanlara geliyor. Geliyor da, aklıma da, ne mi geliyor? BAYRAM GELMİŞ NEYİME, KAN DAMLAR YÜREĞİME! dizeleri tabiî ki. 

Mûsıkî zaafımız da var ya, ordan uçup gelmiş olmalı. İyi hatırlıyorum, her bayram namazı sonrası bir araya geldiğimiz büyük âile sofrasında amcam bu dizeleri tebessümle, espri olarak telâffuz etmişti. Bu bir türküden alınmış dizelerdi. Va’zda yer almasındaki farka ve hoşluğa vurguydu amcamın yaptığı.

DÜNDEN BUGÜNE...

            Ne yazık ki, o gün üzerinde durulan konular ve coğrafyalarla bugünküler hep aynı. Yaralar kanamaya devam ediyor. Zaman işin boyutunu daha da büyüttü. Çözüm yok. Umutlar var. Amerika elini Ortadoğu’dan çekmedikçe, İsrail hâmiliğinden, kirli hesaplar ve derin ticâretlerden vaz geçmedikçe bu kan durmaz.Sanki Amerika orda, Amerika'da, uzakta ama eli-ayağı hep burada. Tepiniyor ya da, elleriyle bir kazanmışçasına karıştırıyor.Bizimkiler de yalakalık adına, biri olmasa öbürü onların ekmeklerine fazlasıyla yağ çalmaya devam ediyorlar. Ama inşâllâh, karanlığın en yoğun ânı, sabâha en yakın olduğu zamandır. İnşâllâh, yüreğimize damlamaya devam eden bu kan durur da, sâdece Ortadoğu değil, tüm dünyâ nefes alır.

BAYRAM HAKKI

Ümit ederiz ki, yakın gelecekte bunu görmek mümkün olsun. Beklentimiz bu, duâmız da. O zaman gönül rahatlığıyla bayram yapabiliriz ancak. Daha doğrusu bunu hak etmiş olduğumuzu düşünürüz. Rabbimiz o günleri yakın zamanda göstersin ve de görmeyi bizlere de nasip etsin.

Hepimiz için inşâllâh diyor, kurban bayramımızın bizler, sizler, tüm İslâm âlemi ve insanlık için sulh, selâmet, hidâyet ve bereketlere vesîle kılmasını Cenâb-ı Hakk’tan niyâz ediyoruz..

Son olarak sizleri, Kurban Bayramı özeline mahsus yıllar önce yazıp yayınladığımız bir şiirle baş başa bırakıyor, , bizleri de bu süreçlerde yapacağınız hâlisâne, içten duâlardan unutmamanız temennîsi, ayrıca, bu duâları ve bayramları biriktire biriktire varacağımız sonsuz bayramlarda tüm sevdiklerimizle buluşmak dileğiyle, cümle ehl-i îmâna sevgi ve saygılar sunuyoruz ves’selâm…

 

BAYRAMLAŞALIM DOSTLAR!

 

Bugün arife günü, yarın kurban bayramı

Fırsat bilelim bunu; bayramlaşalım dostlar!

Teşrik tekbirleriyle başlamışken sabahla

Bulalım bir yolunu; bayramlaşalım dostlar!

 

Bırak varsa artık sen, her şeyi bir tarafa

Dargınlık küskünlük yok; hepsini kaldır rafa

İslam; selam, selamet; barış demek bir defa

Düşün işin sonunu; bayramlaşalım dostlar!

 

Rabbimiz istiyor ki; biz kardeşler olalım

Ezanlar çağırınca huzurlara dolalım

Hem hal-hatır soralım; mutlak yardımlaşalım

Kardeşliğin kanunu; bayramlaşalım dostlar!

 

Konu-komşu, dost ahbap; akraba uzak-yakın

Ziyaret etmek varken, gayrıya gitme sakın

Bayram hepimizindir; bencilliğe yok hakkın

Al çelik-çocuğunu; bayramlaşalım dostlar!

 

Unutma ninen deden bekliyor pencerede

Nerede çocuklarım, torunlarım nerede?

Bol soğanlı kavurma buğluyor tencerede

Çekerek kokusunu; bayramlaşalım dostlar!

 

Tatlı, börek, helvalar; derken fokurdar çaylar

Şekersiz bayram olmaz; de mi, bayanlar baylar?

Çocuklar ayrı dünya; çekilmekte halaylar

Bırakarak gururu; bayramlaşalım dostlar!

 

Doğusu batısıyla hepimiz tek milletiz

Sabıka kaydımız yok; evrakımız tertemiz

Şehitler diyarıyız; ak sakallı dedemiz

Şad edelim ruhunu; bayramlaşalım dostlar!

 

Kurban Allah içindir; “kurban” gibi olmalı

Bakmalı hiç olmazsa, hatırası kalmalı

İnsan, neyi ne için yaptığını bilmeli

Tutalım kuyruğunu; bayramlaşalım dostlar!

 

Ruhunu anlayalım, etini pay edelim

Gidilecek yerlere bir parçayla gidelim

Arzı, Halil İbrahim sofrası eyleyelim

Duyalım hoşluğunu; bayramlaşalım dostlar!

 

Mübarek olsun bayram Muhammed Ümmetine

Dualar eyleyelim buluşmak niyetine

Bayramları lutfeden, yâr eder Cennetine

Bilelim kulluğunu; bayramlaşalım dostlar!

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Nuri Kahraman Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek