Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu yazı 24 Eylül 2014, Çarşamba 09:21:40 tarihinde eklendi. 382 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ÖZEL OKULLARA MALİ DESTEK YAPILACAK -

ÖZEL OKULLARA MALİ DESTEK YAPILACAK

            2014–2015 Eğitim öğretim yılında özel okullara kayıt olacak 250 bin çocuğa öğrenci başına okuluna göre 2500–3000–3500 TL. Devlet tarafından mali destek sağlanacak. Bu uygulamanın eğitim sistemine etkisi büyük olacak.

            Bu uygulama 1980 yılından beri dünyada uygulanmaktadır. Bu sistem bu yıldan itibaren artık bizde de uygulanmaya başlanacaktır. Acaba bu uygulamanın kime ne yararı ve zararı olacaktır. Bu mali uygulama, devletin imkânları ötesine geçtiğini, böylece kaliteli eğitimin daha çok öğrenciye sunulacağı inkâr edilemez.

            Mali desteğin devlet okullarına olumsuz etki yapacağını söyleyenler var. Kaliteli öğrencilerin özel okullara kayacağını da söyleyenler var. 2006 da devlet okullarında sınıfların çok kalabalık olduğu öne sürülerek ve özel okullarda da yüzde elliye varan ve kullanılamayan bir kapasiteden yararlanmak istenmişse de bunu uygulama imkânı bulunamadı.

            Bu eğitim ve öğretim yılında bu konu başka gerekçelerle tekrar gündeme geldi ve hemen uygulanmaya geçildi. Şimdi de mali desteğin kimlere nasıl ve ne miktarda verileceği tartışma konusu oluyor.

            Devlet tarafından mali desteğin tüm öğrencilere sağlanması halk tarafından istenmektedir ki bu mümkün değildir. Çünkü bugün bu proje 17 milyon öğrenciyi kapsamaktadır. Bu sayılar çok büyük miktarlara baliğ olur. Her yıl ödeneceğine göre devlet bunun altından kalkamaz. Dar gelirli ailelerin, başarılı çocuklarına verilmesi daha uygun olur düşüncesindeyim. Bu öğrencileri bugün bilinen tekniklerle tespit etmek mümkündür.

            Hangi öğrencilere mali yardım yapılacağı konusu üzerinde ısrarla duruluyor. Acaba bu konuda bir istismar olur mu diye düşünülüyor. Ama bizde öğrencinin başarılı olması önemlidir. Bu konu üzerinde durulmasında bunun için yarar vardır. Başarılı öğrencilerin çoğu kez fakir ailelerde oldukları sanılıyor.

            Özel okullarda, yüzde 50 ye yakın atıl bir dershane kapasitesi vardır. 250 bin öğrenci için bu az bir kapasite değildir. Bugün özel okullara mali destek sağlamak, özel okulların ücretlerinin artmasını büyük oranda önlerse de yine bu okul yöneticileri, mali destek alan öğrencilerden ayrıca bir ücret alma yoluna gideceklerdir diye düşünülüyor.

                                                                                                                          

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek