Tır devrildi, köylü kurtardı
Vali Birol Ekici, şehit ailelerini ziyaret etti
Bugün su kesintisi olacak
HEM’de kursiyerler belgelerini aldı
Bu yazı 30 Ağustos 2014, Cumartesi 09:26:29 tarihinde eklendi. 503 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

GÖMLEĞİN RENGİ, NİTELİĞİN CENGİ… - Nuri Kahraman

GÖMLEĞİN RENGİ, NİTELİĞİN CENGİ…

Müslümanlar olarak bir araya geldiğimizde her defâsında genel şikâyetlerde bulunur, başta yerel ya da ulusal yöneticiler olmak üzere hiçbir kimseyi ve uygulamayı beğenmeyen, ilim adamlarını, siyâsetçileri kıyasıya eleştiren, fakat kendi durumunu hiç göz önünde bulundurmadan, sütten çıkmış ak kaşık misâli âleme nizam vermeye çalışan bir edâya bürünürüz. Ortaya doğru atar-tutar, saçar-savururuz. Özeleştirinin semtine uğramayız. Kendimize ve çevremize hiç bakmayız.

Hâlbuki, bizler tek tek vasıflı insan olma gayretinde olmazsak, çevremize karşı üzerimize düşen sorumlulukları bilip yerine getirmezsek, toplumun kendi kendine dönüşümünü nasıl bekleyebiliriz? Bu söylediğimiz, tam da, dînimizin İNSÂN-I KÂMİL ideâliyle örtüşen bir ifâde. Hani ne demiş şâir:

NE CÂH İLEDİR, NE MÂL İLEDİR;

ULULUK BEYİM, KEMÂL İLEDİR!

(Ne makam, ne para, ne pul; insanın ululuğu, yâni insanlığı ancak olgunlukladır.) Bu da ancak kâmil mü’min olma hedef ve gâyesiyle hayat sürmekle mümkündür. Bu anlamda hayır niyetimiz olsun ki, âkıbetin hayır olmasını bekleyelim; değil mi?

Bu ve  benzeri konuları en çok işleyen ve de vasıfsız Müslümanların garâbetlerine, gülünç hâllerine, nezâketsiz tavırlarına, samîmiyetsiz softalıklarına çok atıfta bulunduğundan dolayı  sık sık tenkid edilen Mehmet Şevket Eygi üstadımızdır.

Ancak, en normâlimiz, en azından gömlek çıkardığı, ve yâ o eski günlere göre Müslümanlıkta fersah fersah mesâfeler katettiği için(!) artık üstadın yazdığı gazetelere ya da sitelere bakma ihtiyâcı kalmamıştır! Biz bu gün, işi tıkırında, keyfi gıcır ve de neşesi yerinde kardeşlerimiz için, çeşni kabîlinden, nostaljik bir fantezi, ya da kültürel çerez olarak zevklerimizi renklendirsin için üstaddan bir dizi maddeler arz edeceğiz.

Ama lütfen, dikkâtli, ciddî ve de samîmî olarak okuyalım. Hattâ, tekrar tekrar okuyalım. Ne kaybederiz ki? Tefekkür aynasında kendimizi ve sorumluluğumuz altındakilerin durumunu gözden geçirelim. Siyâsî, idârî, dînî, ekonomik; her anlamda kendimiz başta olmak üzere, öncülerimize ve iddia sâhiplerine bakalım. Ölçülerin neresindeyiz? Madde madde, kendimizi imtihana tâbî tutalım. Yazılanlara, gazete kupüründen öte gözlüklerle bakıp, hem onun, hem yükümüzün ağırlığını unutmadan, dünyâ-âhiret dengesinde değerlendirmeler yapmaya çalışalım.

Şimdi sizi üstadla baş başa bırakıyoruz. İyi sohbetler, hayırlısından bol istifâdeler inşâllâh ves’selâm:

Medenî, Güçlü ve Vasıflı Müslüman Kimdir?

1. O, şifahî kültürlü değil, yazılı kültürlüdür.

2. Her gün en az bir saat, manasını anlamak şartıyla faydalı kitap okur, ilmen terakki eder.

3. Onun kültürü gazete kültürü değil, kitap kültürüdür.

4. Vasıflı Müslüman ilmihalini iyi bilir.

5. O, konuşursa hayır söyler, hayırlı bir şey söylemeyecekse susar.

6. O, Allahın lutf etmiş olduğu nebevî nur ile görür.

7. Onun itikadı sahihtir.

8. O, beş vakit namazı dosdoğru kılar.

9. Onun namazı, kendisini azgınlık yapmaktan korur.

10. O, bir insan olarak bazen günah işleyebilir ama cehren, açıkta, açıkça, küstahça, meydan okurcasına günah işlemez, ayağı kayarsa gizli ve utanarak işler. Vasıflı Müslüman fâsık ve fâcir-i mütecâhir değildir.

11. Onda ince ve yüksek görgü=âdâb-ı muaşeret vardır, o kabalık, bedevilik, hoyratlık etmez.

12. O gıybet etmez.

13. O, tecessüs etmez, yani insanların gizli ayıp, günah, kusurlarını araştırıp ifşa etmez.

14. O, âdildir, insaf sahibidir.

15. O, ihtilaflı konularda Sevâd-Âzam dairesi içindedir.

16. O, Müslümanların kurdu değil, meleğidir.

17. Holiganlık yapan kimse çok yüksek diplomalara sahip olsa bile vasıflı Müslüman olamaz.

18. Haram ve şüpheli geliri ve serveti olan, vasıflı Müslüman değil, alçak Müslümandır.

19. Vasıflı Müslüman, kendisi ile ülfet ve ünsiyet edilebilen kimsedir.

20. Vasıflı Müslüman Ümmetin yaşlılarına ve büyüklerine hürmet eder, küçüklerine şefkat ve merhametle muamele eder.

21. Vasıflı Müslümanın bugünü dünü ile eşit olmaz, onun her günü, bir öncekinden ilim, ibadet, salih amel, hayır hasenat, mânevî terakki bakımından ileridedir.

22. Kendisinde Ümmet birliği şuuru olmayan Müslüman vasıflı değildir.

23. Vasıflı Müslüman din ticareti, mukaddesat bezirganlığı, maneviyat sömürüsü yapmaz, Allah’ın ayetlerini ucuza veya pahalıya satmaz.

24. O, Kur’ana, Sünnete, Şeriata, fıkha ve hikmete endeksli Müslümandır.

25. Nefs-i emmâresinin kölesi olan kişi, vasıflı Müslüman olamaz.

26. Vasıflı Müslüman, meşreb farklılıklarının üzerine çıkarak bütün gerçek mü’minleri kucaklayan, seven, destekleyen, bağışlayan bir zihniyete sahiptir.

27. Vasıflı Müslüman küfür ve dalâlet dışında her hal ü karda şükr eder.

28. Vasıflı Müslüman âyine gibidir ona bakan, onda İslamın tecellilerini görür.

29. Vasıflı ve vasıfsız bütün Müslümanlara selam olsun.

(Bendeniz vasıflı bir Müslüman mıyım? Böyle bir iddiada bulunmaktan, kendimi, iyi Müslüman olmadığım halde iyi göstermekten hayâ ederim…) M.Ş.Eygi 19.04.2014 Millî Gazete

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Nuri Kahraman Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek