Bulgaristan’a giden otobüs devrildi; 11 kişi yaralandı
Vatandaşlardan Ak Partiye Teşekkür
Köprü ayağına çarptı-1 Yaralı
Alevi-Bektaşi camiasının acı günü
Bu yazı 15 Ağustos 2014, Cuma 09:26:13 tarihinde eklendi. 438 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Seçim iyidir -

Seçim iyidir

            Demokrasi adı eski Yunan’dan gelir. Halkın yönetmesi anlamına gelir. Yahut halkın, halk tarafından yönetilmesi anlamına gelir. Daha yalın olarak, halkın halk tarafından yönetilmesidir. Daha oturmuşu: Halkı halkın yönetmesidir.

            Elbette eski Yunanda bu günkü anlamda demokrasi yoktu. Çünkü kadınlar hiç hesapta yoktu. Erkek nüfusun az bir kısmı seçime katılabilirdi. Köleler katılamazdı. Bunlar halkın çoğunluğunu teşkil ederdi. Dışarıdan gelenler yabancı sayıldıklarından seçime katılamazdı. Geriye yüzde yirmi kalıyor. Kararları sadece bunlar oylardı.

            Bunun için bizim beyaz Türkler dediğimiz kimseler, diğer insanlara, göbeğini kaşıyan, beton kafalı adamlar diyorlar. Dağdaki çobanın oyu niçin kendi oyu ile bir sayıldığı konusunu kafaya taktıklarını şimdi anlamak mümkündür. O devirde eski Yunan’da şimdiki gibi sadece kendi sınıfından olanların söz sahibi olmasını isteyenler vardı. İnsanların her fikrini söylemesini rahatsız edici bulurlardı.

            Her devirde böyle sıkıntılar olmuştur. Peygamberimiz kölelere iyi muamele edilmesini, kadınlara iyi davranılmasını tavsiye ederken bazı zorba kişiler de “Yakında develere de hak tanınması istenecektir.”diye ileri geri konuşulurdu.

            Bizim demokrasi idaremiz de biraz böyle olurdu. 1940 dan 2000 e kadar ileri geri konuşmalar, hileler, tuzaklar hep olagelmiş. Bunlar bugüne kadar anlatılarak gelmiş. Bizim köye günün birinde jandarma gelmiş, Kuranları toplamış gitmişler. Yirmi kusur Kuranı almış götürmüşler. Yolda giderken bir yerde durmuşlar. Bir ateş yakmışlar ve aldıkları Kuranları ateşe atmış yakmışlar.

            Askerlerin başındaki komutan, sayfaları iyi yanmamış Kuranların iyi yansınlar diye elindeki değnekle ateşi karıştırıyordu. 28 Şubatta aynı faşizm geri getirilmeye uğraşıldı. Ama olmadı. Ellerinde patladı. Burada seçilen insanla seçilemeyen insanlar arasındaki farkı anlamak lazımdır. Bizim demokrasi mücadelesinde millet elde ettiği seçim imkânını daima şaşılacak bir şekilde isabetle kullandı.

             Her seçimde vesayet biraz daha uzağımıza itildi. Kumpasçılara, darbecilere yeni bir nasihat ulaştırıldı. Milletin aklına güvenmek için elimizde yeteri kadar veri vardır. Yani seçim iyi bir şeydir. Gidelim seçimi yapalım tadını çıkaralım.   

                                                                                                                Remzi YEŞİLYURT  

                      

 

                          

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek