Lüleburgaz’da 23 Nisan coşkusu
Kenan Ürün; “Lüleburgazspor’u iyileştirmek için adayım”
Lüleburgaz’da feci kaza
Çeşme meydanına TREPAŞ Resmi Ödeme Merkezi  açıldı
Bu yazı 25 Nisan 2014, Cuma 09:25:26 tarihinde eklendi. 606 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ÜÇ AYLAR BAŞLIYOR - Ahmet Bostancı

ÜÇ AYLAR BAŞLIYOR

Üç aylar denince; Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kastediyoruz. Her yıl kutladığımız mübarek beş kandil gecelerinin dördü üç aylar mevsimi içindedir. Sadece sevgili peygamberimizin(as) doğum gecesi olan “Mevlid” kandili kameri aylardan Rebiülevvel ayının on ikinci gecesindedir.

Üç ayların birincisi “Recep” ayı 30 Nisan Çarşamba günü başlıyor. Recep ayı içerisinde iki kandil gecesi vardır. 1 mayıs perşembeyi- cumaya bağlayan gece “Regaib” kandilidir. Regaib: Güzellikler, rağbet edilen şeyler demektir.  

Yine Recep ayının 27. gecesi “Miraç” kandilidir. Miladi takvime göre 25 Mayıs pazarı pazartesiye bağlayan gecedir. Miraç: Yükselmek, yukarılara çıkmak anlamına gelir. Bu gecede Miraç mucizesi gerçekleşmiştir. Beş vakit namaz farz kılınmıştır. Bakara suresinin son iki ayeti vahy meleği Cebrail(as) olmaksızın direkt olarak, Allah’tan peygamberimize verilmiş ve şirk haricinde tüm günahların Allah tarafından bağışlanacağı müjdelenmiştir. Sevgili peygamberimiz(as) Kabe’den Mescid-i Aksaya oradan da Allah’ın huzuruna yükselmiş, kendisine cennet, cehennem, yedi kat sema gösterilmiştir. İnsan aklının idrak etmekte zorlanacağı hadiseler gerçekleşmiştir. Bu mucize, Kur’an’da İsra suresinde anlatılmaktadır. Bu sıra dışı olay bazı imanı zayıf insanlarda tereddütlere sebep olmuştur. Ebu Bekir(ra) için ise tereddütsüz imanından dolayı “sıddık” (tasdik eden) makamının kazanılmasına vesile olmuştur.

Üç ayların ikincisi “Şaban ayıdır. Bu ayın on dördünü, on beşine bağlayan gece “berat” kandilidir. Berat: Suçtan, günahtan, hatadan kurtulmak, temize çıkmak demektir. 12 Haziran perşembeyi 13 Haziran cumaya bağlayan gecedir.

Üç ayların üçüncüsü ve sonuncusu mübarek “Ramazan” ayıdır. On bir ayın sultanı, Kur’an’ın indiği, oruç tutulan, zekat, fitre verilen, beş vakitle beraber teravih namazlarının kılındığı, mukabelelerin okunduğu müstesna bir zaman dilimidir. Ramazan ayının 27. gecesi Kur’an-ı Kerim’in inmeye başladığı ve Muhammed(as)ın peygamberlikle görevlendirildiği mübarek Kadir gecesidir. En faziletli gece Kadir gecesidir. Bin aydan daha hayırlı olduğu Kur’an ayetleri ile müjdelenmiştir. Kadir gecesi, 23 Temmuz Çarşambayı 24 Temmuz Perşembeye bağlayan gecedir.

27 Temmuz Pazar Ramazan bayramı arefesidir.

28 Temmuz Pazartesi Mübarek Ramazan bayramıdır.

Üç aylar mevsimi; kendimizi toparlama, günahlarımıza tevbe etme, kandillerde oruç tutma, geçmişe ait muhasebe yapma, geleceğe ait hayırlı işler planlama, kötü alışkanlıkları terk etme, güzel alışkanlıklar edinme mevsimidir.

Üç aylar mevsiminin, güzelliklere, hayırlara, berekete vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim.

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek