Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu yazı 26 Mart 2014, Çarşamba 09:15:53 tarihinde eklendi. 778 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

SEÇİM SANDIĞININ GÜVENLİĞİ -

SEÇİM SANDIĞININ GÜVENLİĞİ

30 Mart Pazar seçim günüdür. O gün herkes oy sandığı başında oyunu kullanacak. Halkımız iradesini ortaya koyacak. O günü seçmenler heyecanla ve sabırla bekliyor. 52 milyon 600 bin seçmen 200 bin sandıkta oy kullanacak.

Seçmen sandık başına gidince, sandık kurulu başkanına seçmen kartını ve nüfus cüzdanını verecek, başkan da seçmene, oy pusulasını verecektir. Oy pusulası oldukça büyük bir kâğıttır. Normali 20 x 125 cm. olup, üzerinde 25 partiye ait bilgiler vardır.

Seçmen, oy pusulasını alınca, önünü ve arkasını dikkatle inceleyecektir. Seçmen, YSK filigranını, sandık kurulu mührünün basılı olduğunu, “Evet”mührünün basılı olmadığını, oy pusulasının deforme olmadığını görecektir.

Seçmen, oy pusulasında iptal edilmeye sebep olacak bir durum olmadığını anlayınca evet mührünü ilgiliden alarak oy verme odasına gidecek. Oy pusulasında oy vereceği partinin adını bulacak, oradaki yuvarlağın içine etrafını kirletmeden, dikkat ederek mührü basacaktır. Oy pusulasını zarfa sığacak şekilde katlayıp, zarfı kapattıktan sonra seçmen kendi eli ile oy sandığına atacaktır.

Oy vermek için gelenler arasında oy vermeye engel durumu olanlar olursa, güvendikleri bir seçmen ona yardım ederek oyunu vermesini sağlar.

Bütün seçmenler, bu usul üzere saat 17’ye kadar oyunu kullanarak devam eder. Sırada olan seçmenler oyunu kullanana kadar beklenir. Oy kullanma bitirilir ve oy sandıkları kapatılır. Ardından oyların sayım ve yazım işlemlerine geçilir.

İşte bu safha, seçimin en önemli aşamasıdır.

Sandık kurulu zarfların sayımını yapar. Seçmen listesinden oy veren imzalar sayılır. Bu sayının kullanılan zarf sayısı ile tutup tutmadığına bakılır. İmza ile zarf sayıları tutmaz ve zarf fazla çıkarsa fazla çıkan zarf ayrılır ve o anda orada imha edilir.

Zarflar açılmaya başlanır. Açılan her zarfta kime oy verildiği yüksek sesle okunur. O partinin adı sayım tutanağında bulunur ve altına ıslak bir kalemle yazılır. Oyları okuyana ve tutanağı yazan kişilere inanır ve güvenilir. Ama oyun hangi partiye verildiği ve tutanakta nereye yazıldığını orada bulunan seçmenler bizzat görmek isterler. Onları da sandık kurulu üyeleri hoş görmelidir. Sayım işlemi bu şekilde devam ederek bitirilir.

Her sandık sayımı sonunda kapalı zarf ile imza sayısı ve oy pusulası sayısı, tutanak ile işaret sayısının tutup tutmadığı dikkatle kontrol edilir. İptal edilen oylar da iptal sebebi belirtilerek özenle saklanır.

Sayım ve tutanak işlemleri kontrolleri yapılarak bitirilince, Seçim evrakı kendi torbalarına konularak ağızları sıkıca bağlanır ve mühürlenir. Seçim sonuç tutanakları sandık odasında kapıya asılarak ilan edilir.

Sandık kurulu üyeleri, İsteyen partili müşahitlerle birlikte seçim torba ve tutanaklarını ilçe seçim kuruluna götürmek üzere seçim sandığı odasından ayrılırlar. Sonuçlar teslim edinceye kadar seçim torbalarının güvenliğinden görevliler sorumludur.

 

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek