Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu haber 27 Mart 2015, Cuma 09:25 tarihinde eklendi. 606 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bülent Arınç; “Türkiye Cumhuriyeti Laik bir hukuk devletidir”

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Büyük Sinagog’un açılışı dün Edirne’ye geldi.
Bülent Arınç; “Türkiye Cumhuriyeti Laik bir hukuk devletidir”

Bülent Arınç burada yaptığı konuşmada; “Türkiye Cumhuriyeti Laik bir hukuk devletidir. Bugün Büyük Sinagog’un açılması için burada bulunmamız da bunun en büyük örneğidir” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün Edirne’de gerçekleştirilen Büyük Sinagog’un açılış törenine katıldı.

Bülent Arınç, Edirne'deki Büyük Sinagog'un açılışının, Türkiye'deki din ve vicdan özgürlüğünün ne noktaya geldiğini göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Arınç, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'i ziyaretinde, serhat kent, tarihin, kültürün, folklorun, inancın, kaliteli insanın yüzyıllardır güzellikler içinde yaşadığı Edirne'yi ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.

Edirne'de Büyük Sinagog'un açılışının gerçekleştirileceğini ifade eden Arınç, sinagogun Abdülhamit'in fermanıyla 1907 yılında büyük Edirne yangınında yanan 13 sinagogun yerine yapıldığını anımsattı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu şahsında, hükümeti temsilen güzel ve hayırlı bir iş için Edirne'de bulunduğunu aktaran Arınç, şöyle konuştu:

"Türkiye bir hukuk devleti olduğu kadar bir laik devlettir. Laik devlet bütün dinlere saygı göstermektir, din ve vicdan özgürlüğüdür, ibadet özgürlüğüdür, farklı inanç gruplarının bir arada yaşaması için her dinin ibadetine inancına, ibadetine yardımcı olmaktır, gayret etmektir. Bu sebeple Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, yıllardır vakıf eserlerinin ihyası için gayret sarf ediyor."

Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün sadece camileri, külliyeleri, medreseleri, imaretleri, kervansarayları değil farklı inançların ibadet yerlerini de restore ettiğini vurguladı. Edirne'deki sinagogun açılışının önemine değinen Arınç, şöyle devam etti:

"Bu Türkiye'deki din ve vicdan özgürlüğünün ne noktaya geldiğini göstermesi bakımından önemlidir. Bir taraftan antisemitizm bir İslamofobi, bir tarafından da ırkçılığa karşı Türkiye'de birlikte yaşamanın örnekliğini göstermemiz gerekiyor. Hamdolsun ki Türkiye'de antisemitizm yoktur, batıdaki gibi İslamofobi'nin karşıtı olan bir konu yoktur ve ırkçılık yoktur. Tabanda zemin bulamamıştır. Bugün Avrupa'da ve başka yerlerde yaşananlara baktığımız zaman bizden ne kadar geride olduklarını görüyor ve üzülüyoruz. Bu yüzden bir sinagogun yanında şu anda

 

restorasyonu bitmiş 5 tane havra ve kilise restorasyonu devam eden yine 5 tane kilise Türkiye'de bulunmaktadır."

Arınç, sinagogun açılışı için Edirne'ye yurtiçinden bine yakın davetli geldiğini dile getirdi. Açılış dolayısıyla yurt dışından da konuklar geldiğini aktaran Arınç, "Yurtdışından da yüze yakın hahamlar, Türkiye'de bulunan büyükelçilikleri temsil edenlerin yanında 30-35 ülkeden de misafir geliyor. Bu Edirne'nin tanıtımı için başta Selimiye olmak üzere tarih ve kültür varlıkların tanıtımı için önemliyse Türkiye'ye bu vesileyle gelmiş olmak ve Türkiye'nin alicenaplığını göstermek için de önemlidir" diye konuştu.

 

- "Farklı anlam çıkarılmasın"

 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bugünün aynı zamanda Balkan Şehitlerini Anma Günü olduğunu anımsattı.

Defalarca işgal edilmiş, artık özgür ve Türkiye'nin en güzel şehirlerinden olan Edirne'nin geçmişini de unutmadığını vurgulayan Arınç, şunları anlattı:

"Balkan muharebeleri ve işgaller sırasında can veren şehitlerimizi büyük bir rahmet ve minnetle anıyoruz. Unutmayalım ki işgal sırasında ve verilen mücadele sırasında Müslüman Türk şehitlerimiz yanında o günlerde bu şehirde yaşayan, şehri korumak için hayatını veren Yahudiler de bulunmaktadır. Dolayısıyla böyle bir günde bugünü de anlamlı bir şekilde kutlamış veya anmış olacağız. Ben şehitlerimizi ne kadar rahmet ve minnetle anıyorsam, hayatını vermiş, Müslüman Türk komşuları için şehrini müdafaa ederken hayatını vermiş Yahudileri de şükranla anıyorum. Hiç kimse böyle bir günde böyle bir açılış yapılacağından başka bir anlam çıkarmasın. Her gün bizim için güzel ve mübarektir. Kaldı ki iki anlamlı hatırayı yaşatmak elbette bizim için faydalı olmuştur."

Arınç, basının töreni izlemek için yoğun bir ilgi gösterdiğini söyledi. Yerel basının töreni izleyememe gibi bir sıkıntı olmuş olabileceğini ifade eden Arınç, şunları kaydetti:

"Yerel basının layıkı veçhile töreni izleyememe gibi bir sıkıntısı olmuş olabilir. Biz yerel basına çok önem veren ona hayatiyet veren, Basın İlan Kurumu, Anadolu Ajansı, TRT, RTÜK'ün başkanlığını yapmış bir arkadaşınız olarak inanınız ulusal basın kadar değer veriyoruz. Tabii herkesin ayakta kalacağı bir yerde bu kadar basın talebi olunca basının tamamını içeriye almak veya an be an yayınlamak herhalde imkan dahilinde olmadı, pratik bir çözüm bulunduğunu biliyorum. Yerel basın da bu imkansızlıklar nedeniyle kırılmış ve üzülmüşlerse de af diliyorum. Kaldı ki bir noktada hepimiz ayakta olacağız o da Musevilerin bulundukları ülkede, devlet başkanlıklarına yaptıkları duayı usul veçhile ayakta dinleyeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan için yapılacak sağlık ve başarı duasını orada bulunan herkes ayakta izleyecek."

Vali Şahin, daha sonra Arınç'a, Edirnekari işleme tablo armağan etti.

A.A.

 

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek