Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu haber 25 Şubat 2015, Çarşamba 09:11 tarihinde eklendi. 898 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Trakya Roman Çalıştayı Edirne'de Yapıldı

Roman Vatandaşların Sorunları Görüşüldü
Trakya Roman Çalıştayı Edirne'de Yapıldı

Trakya Kalkınma Ajansı organizasyonuyla düzenlenen Trakya Roman Çalıştayı Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde düzenledi. Toplantıya Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Tekirdağ Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Kırklareli Vali Yardımcısı Aslı Aynaoğlu Kuzulu, Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Serdar Bakır, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, il protokolü, roman dernekleri temsilcileri ve basın mensupları katıldı.  Toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarıyla başladı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin şunları söyledi: “Trakya Kalkınma Ajansı olarak bölgemizde dezavantajlı grupların sosyo-ekonomik, kültürel sorunlarının çözümü için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Roman vatandaşlarımızla bir araya gelerek sorunlara birlikte çözüm geliştirmeye çalışıyoruz. Tek elden, ortak hareket edersek, ilgili tüm kurumlar gönüllü bir şekilde elin taşın altına koyarsa ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum. Hep söylüyorum, bir ailede ciddi ekonomik sıkıntılar varsa bu ailenin önceliği çocuklarının eğitimi olamıyor. Bu nedenle Roman vatandaşlarımızın sosyo-ekonomik sorunlarının çözümüne yönelik projeler geliştirmek oldukça önemli. Son olarak şu anda burada bulunan tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyor, çalıştayın faydalı olmasını temenni ediyorum.”

Genel Sekreter Şahin’den sonra söz alan Trakya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Süleyman Pişkin Türkiye’de ilk kez Trakya Üniversitesi bünyesinde Roman Dili ve Kültürü Araştırma Enstitüsü’nün kurulduğunu hatırlatarak çalıştayın olumlu sonuçlar vereceğine olan inancına vurgu yaptı.

Toplantının üçüncü konuşmasını Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptı.  Gürkan konuşmasında Roman vatandaşların yaşadıkları sorunların çözümü için ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak projeler geliştirdiklerini, ellerinden geldiğince onlara yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydetti.

Çalıştayın son konuşmasını yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, devletin Romanlar konusunda özellikle 8 yıldır üzerine düşen görevi yerine getirdiğini söyledi. Romanlara yönelik yapılan çalışmalara at gözlüğüyle bakılmaması gerektiğini belirten Şahin, "Türkiye'deki Roman nüfusu oldukça fazla. Edirne il merkezi ve ilçelerde toplam 65 bin Roman vatandaşı yaşıyor. Yani Edirne'de her yedi kişiden biri Romandır" diye konuştu. Şahin, Romanların eğitim ve ekonomik yetersizliğinin başta gelen sorunlardan olduğunu ve bu sorunlara yönelik çeşitli çözümler ortaya koyduklarını söyledi.  Erken yaşta evliliğin önlenmesi için çalışma yapıldığını anlatan Şahin, "Çocuk yaşta düğün yapılıyor. Artık buna bir çözüm bulunacak. Romanların toplumsal hayata daha etkili katılması için güzel çalışmalar yapılıyor. Devletimiz Romanlara önem veriyor" diye konuştu.

Karadeniz: ‘Toplumun Roman Vatandaşlara Yönelik Önyargısı Değişmeli’

Toplantı açılış konuşmalarının ardından “Bölgedeki Romanların Sosyo-Ekonomik Hayata Katılımının Artırılmasına Yönelik Alınması Gereken Tedbirler” konulu panelle devam etti. Panelde Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof.Dr. Ahmet Kubaş, ‘Tekirdağ İli Yoksulluk Haritası’ araştırmalarıyla ilgili çalışmanın sonuçlarını paylaştı. Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü yetkilisi Selçuk Karadeniz, öncelikle toplumsal algının, önyargının değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak Roman vatandaşlarının sorunlarının çözümüne yönelik önerilerini paylaştı. Türkiye’de Romanların yaşadıkları sorunlara ilişkin bir mevcut durum analizinin yapılmadığını, bu analizler yapılmadan hiçbir sorunun gerçek anlamda çözüme kavuşamayacağını belirtti.

 Roman vatandaşlara istihdam sağlayan Akıntek Tekstil yetkilisi İsmail Arınan ise Roman personellere yönelik firmalarında yaptıkları sosyo-ekonomik ve kültürel faaliyetleri paylaştı. TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise Ajansın romanlara yönelik olarak yaptıkları çalışmalara değindi.

Panelin ardından toplantının ikinci yarısında Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ Aile ve Sosyal Politikalar Müdürleri Romanlar vatandaşlar için illerinde yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Roman dernekleri temsilcilerinin de görüşlerini belirtmesinin ardından toplantı TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin’in kapanış konuşmasıyla sona erdi.

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek