Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu haber 28 Ocak 2015, Çarşamba 09:23 tarihinde eklendi. 1045 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

AKILCI İLAÇ KULLANIMI

Dünya Sağlık Örgütü, bir insanlık hakkı olarak sağlık ve sağlığa erişmekte eşitlik ilkesinden hareketle ilaca erişebilirliğin, uzun vadeli ilaç politikalarının ayrılmaz bir parçası olarak gerektiği sonucuna varmıştır. Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır.
AKILCI İLAÇ KULLANIMI

            Akılcı ilaç kullanımı öncelikli olarak halkın sağlığını ve toplumun çıkarlarını gözetir. Akılcı İlaç Kullanımı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre, uygun ilaca uygun süre ve doza, en düşük maliyette kolayca ulaşabilmeleri olarak tanımlanmıştır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundu. Bir endikasyon için uygun ilaç etkinlik, güvenlik,  uygunluk, maliyet kriterleri dikkate alınmışsa akılcı olarak seçilebilir.

            Akılcı ilaç kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması toplum bilincinin arttırılmasında hekim, eczacı, hemşire, diğer sağlık personeli, hasta, hasta yakını sektör düzenleyici otorite, meslek örgütleri ve diğer (medya, akademi vs.) gruplar sorumluluk sahibi taraflar olarak sayılabilir.

            Akılcı ilaç kullanımının sağlanabilmesi için şu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

            Doktor tarafından reçete edilmeyen ilaç kullanılmamalıdır. İlaç hekim tarafından önerilen süre boyunca kullanılmalı, ilaç kullanımı yarıda kesilmemeli, hekime danışmadan doz değişikliğine gidilmemelidir. Doz atlamamaya ve ilacı, hekimin önerdiği şekilde almaya özen gösterilmelidir. İlaç dışı gıda takviyesi ve bitkisel ürün gibi tedaviye yönelik diğer ürünlerin bilinçsiz kullanımından kaçınılmalıdır. Kesilmiş veya açılmış ürünler satın alınmamalı, son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Hamilelik ve emzirme döneminde, çocuklarda, yaşlılarda, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda, kronik rahatsızlığı ve ilaç alerjisi öyküsü olanlarda ilaç kullanımı konusunda daha dikkatli olunmalıdır. İlaçlar ambalajlarında belirtilen saklama koşullarına dikkat edilerek muhafaza edilmelidir.

 

                                        

                                                    Dr. Önder PORSUK

 

                                             Lüleburgaz İlçe Sağlık Müdürü 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek