Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu haber 22 Aralık 2014, Pazartesi 09:16 tarihinde eklendi. 1452 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İstifa edene işçi de tazminat alabilecek

Yeni yapılan düzenlemelere göre, çalışanların kıdem tazminatı almasının tek yolu, işten çıkartılmak değil. Bazı durumlarda istifa halinde de tazminat alınabiliyor. İstifa halinde tazminat almaya hak kazanmanıza sebep olan durumlar şöyle;
İstifa edene işçi de tazminat alabilecek

“15 YIL FORMÜLÜ: İşyerinden 15 yıl ve 3600 gün formülüyle ayrılarak tazminat almak mümkün. Burada ilk şart, sigorta başlangıcının 9 Eylül 1999'dan önce olması. Sigorta süresi 15 yıla, primler de 3 bin 600'e tamamlanmışsa ve işyerinde de en az 1 yılı doldurmuşsanız, işyerinden ayrılarak tazminatınızı alabilirsiniz. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan şartları tamamladığınıza dair yazı alın. Dilekçe ile işverene başvurun. Böylece kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilirsiniz.

EVLİLİK: Evlenen kadınlar nikâhtan sonrası 1 yıl içinde işyerine başvurarak kıdem tazminatını alıp işten ayrılabiliyor. İşverene, işten ayrılırken evlilik cüzdanı veya evlilik belgesi ile başvurmak gerekiyor.

ASKERLİK: Muvazzaf askerlik nedeniyle işinden ayrılmak zorunda kalan işçilerin kıdem tazminatı alma hakları var. Aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışılmışsa, işçi askere giderken kıdem tazminatını alabilir. Fakat buradaki koşul muvazzaf askerlik hali ile işyerinden ayrılmaktır. Manevra veya herhangi bir diğer sebeple silahaltına alınanlar bu haktan yararlanamaz. Ayrıca şu anda gündemde olduğu için belirtelim, bedelli askerlik yapanlar da 1 gün bile askerlik yapılmayacağı için işyerinden ayrılarak kıdem tazminatına hak kazanamaz.

HİLELİ MAAŞ: Bazı işverenler, çalışanlarının gerçek maaşını saklayıp, SGK'ya asgari ücretten bildiriyor. Bu hem çalışanın hak kayıplarına hem de devletin vergi ve prim kaybına neden oluyor. Tazminatı gerektiren haklı fesih sebeplerinden birisi de işverenin gerçek ücreti bordroya yansıtmayıp, saklamasıdır. Sözleşmenizi feshederek kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Ancak bunu belgelemeniz gerekiyor. Ancak mutlaka elinizde gerçek maaşınızı gösteren belgeleriniz olsun.

İŞ, SAĞLIĞINIZI BOZARSA DA PARANIZI ALIRSINIZ

KIDEM tazminatı aldıran diğer istifa sebepleri:

SAĞLIK SEBEPLERİ:

a) İşin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya hayatı için tehlike olursa.

b) İşçinin sürekli olarak görüştüğü işveren veya başka bir işçi bulaşıcı bir hastalığa tutulursa.

İYİ NİYET DIŞI HALLER:

a) İşveren gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
c) İşveren işçiye veya aile üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse, yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnat veya ithamlarda bulunursa.
d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse...” bağlı olduğunuz iş yerinden kıdem tazminatı alma hakkına sahip oluyorsunuz.

Gökhan KAN

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek