Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu haber 25 Kasım 2014, Salı 09:14 tarihinde eklendi. 1342 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Şişecam işçileri işvereni uyardı

Kristal-İş Sendikası’nca 22 Kasım Pazar akşamı saat 17:00’de Kongre Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasında Şişecamdaki işten atılmalar protesto edildi.
Şişecam işçileri işvereni uyardı

Şişecam işçilerinin işvereni uyardıkları basın açıklamasına Emekli-Sen, Petrol-İş, Genel-İş, Disk Gıda-İş Sendikaları, Danone işçileri, CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Gürcan Kırım ile Yeşim Girgin, TKP üyeleri ve çok sayıda Lüleburgazlı vatandaş katılıp işçilere destek verdiler.

Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, grevin intikamını almak isteyen Şişecam yönetiminin işyerlerinde yoğun bir saldırıya geçip işten atmalara başladığını söyledi. Çetintaş “Şişecam yönetimi, son dönemde sendikamıza ve çalışanlara karşı yoğun bir saldırı içinde. İşveren, çalışanları işten atarak, disiplin kurulu kararlarıyla cezalandırarak, bir yandan çalışanlara gözdağı vermek, öte yandan da cam fabrikalarında uyguladığımız grevin intikamını almak istiyor.

Bugün burada, Şişecam yönetimi tarafından işten atılan, geleceği karartılan arkadaşlarımızla birlikteyiz. Trakya Cam Fabrikası’nda toplu iş sözleşmesinin kapsamı dışında kalan ve sendikamız üyesi olmayan beyaz yakalı 10 arkadaşımız işten atıldı. İşveren, grev sırasında hukuka, yasaya, akla ve vicdana aykırı bir biçimde grevdeki işçilerin işlerini bu arkadaşlarımıza yaptırmak istemişti.

Arkadaşlarımız, işverenin grev kırıcılığını kabul etmedikleri, yasa dışı eylemine ortak olmadıkları için sokağa atıldılar. Aynı durumdaki 12 arkadaşımız da, yasa hükümleri açık bir biçimde çiğnenerek iradeleri dışında emekliliğe sevk edildiler. Aslında onlar da işten çıkarıldılar.

Şişecam yönetimi, görevi bilen Gebze Şube Başkanımız Orhan Koç’u da toplu iş sözleşmesinin açık hükmüne rağmen işe almayacağını tebliğ etti. Toplu iş sözleşmesi hükmünü çiğneyerek, yasadışı ve hukuksuz bir biçimde şube başkanımızı işten attığını duyurdu.

Yine Şişecam grubuna ait, Bilecik’te kurulu Camiş Madencilik’te sendikamızın örgütlenmesinin ardından işveren 8 arkadaşımızı işten attı.

Böylece Şişecam yönetimi, grev sırasında işten çıkardığı Tamer Balcı ve İsmail Çalışkan’dan sonra işçi çıkarma işini kıyıma dönüştürüyor.

Şişecam yönetimi işyerlerinde de iş barışını dinamitleyen uygulamalara imza atıyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliği amacıyla takılan kameralar, amacı dışına çıkılarak işçiler üzerinde baskı ve özel hayata müdahale aracı haline getirildi. Buna karşı ortaya konulan itirazlar disiplin cezalarıyla cezalandırılıyor.

Şişecam yönetimi, Trakya Polatlı Cam Sanayi A.Ş.’de grev oylaması yoluyla işçilerin grev hakkını ellerinden almak istedi. Şişecam, sendikamızla arasında var olan işyerlerinde taşeron çalıştırılmayacağına ilişkin protokolü de çiğneyerek, Trakya Polatlı Cam Sanayi A.Ş.’de yükleme rampasını taşerona verdi.

Camiş Madencilikte, Bakanlık tarafından sendikamıza verilen toplu iş sözleşmesi yapma yetkisine de itiraz ederek, işçilerin örgütlenmesini engellemeye çalışıyor.

Şişecam yönetimi, haksız. Hukuksuz ve antidemokratik uygulamalrı cam işçilerinden ve sendikamızdan grevin intikamını almak için yapıyor. Hakkını isteyen, yaratılan değerlerden payını isteyen işçilere büyük bir öfke ile saldırarak cezalandırmak istiyor.

Buradan bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; öfkeyle kalkan zararla oturur. Şimdiye kadar geçmiş Şişecam yönetimlerinin denediği sendikayla, cam işçileriyle, cam çalışanlarıyla hesaplaşma girişimlerinin tamamı başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bunu anlamak için tarihe bir göz atmak yeterlidir. Aynı yoldan yürüyerek başka türlü sonuç alabileceklerini düşünenler sadece rüya görüyor.

Buradan bir kez daha Şişecam işverenine sesleniyoruz; atılan mavi ve beyaz yakalı arkadaşlarımızı işe geri alın, davaları ve suç duyurularını geri çekin, disiplin kurulu kararlarını iptal edin ve Camiş Madencilik’te yetkimize yaptığınız itirazı geri alın. Haksız, hukuksuz, keyfi tutum ve uygulamalarından vazgeçin. Barış istiyorsanız adalet ekin.

Üyemiz olsun olmasın, mavi ve beyaz yakalı, kapsam içi ve dışı bütün Şişecam çalışanlarının her türlü güvencesi Kristal-İş’tir. Atılan arkadaşlarımız geri alınıncaya ve işyerlerinde antidemokratik uygulamalara son verilinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

 

Gökhan KAN 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek