33’üncü 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği başladı
Çatı yangını 3 saatte söndürüldü
Selami Tezcan’dan basın açıklaması
Kaymakam Yüce’den 23 Nisan mesajı
Bu haber 24 Kasım 2014, Pazartesi 09:18 tarihinde eklendi. 951 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Doğanın Çal’ınması, Geleceğimizin Çal’ınmasıdır!

Gerek TEMA Vakfı bünyesinde gerekse diğer kurum ve kuruluşlar çerçevesinde yıllardan beri bölgemizden başlayarak ülkemizin her karış toprağı için mücadele ettik, etmeye de devam ediyoruz.
Doğanın Çal’ınması, Geleceğimizin Çal’ınmasıdır!

TEMA Vakfı’nın devam eden dava süreçleriyle ilgili detaylı bilgiyehttp://www.tema.org.tr/web_14966-2_1/neuralnetwork.aspx?type=78linkinden ulaşılabilir.

Maalesef iktidar olmanın anlamını yanlış kavrayanlar bu kez de Manisa’nın doğasına göz dikmiş durumdalar. Manisa İli Çaldağı mevkiinde kurulması planlanan nikel maden işletmesi ile ilgili ÇED davaları devam ederken bu kez verilen orman alanı tahsisi kararlarıyla ilgili olarak ciddi bir sorun gündeme gelmiştir. Söz konusu sorunla ilgili uzman görüşlerinden bazıları aşağıdan okunabilir:

“ İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden TEMA Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Duman, projenin hazırlık aşamasında yaklaşık 200 bin ağacın kesildiğini, tesis çalışmaya başladıktan sonra da yaklaşık 1 milyon 800 bin ağacın katledileceğini söyledi.” (Doğan Çizmeci, Cumhuriyet , 14 Kasım 2014)

“İzmir su açısından özellikle madenlerin ciddi tehdidi altında. Bir tarafta Efemçukuru, bir tarafta Çaldağı nikel madeni, öbür tarafta Gördes nikel madeni. Hepsi İzmir'in su kaynaklarını çok ciddi boyutlarda tehdit ediyor. Çaldağı işletmeye geçtiği zaman Sarıkız su kuyularını kirletiyor, Gediz havzasını yok ediyor. Gördes nikel madeni çalışsa, Gördes Barajı'nın su toplama havzasının içinde. Orada yapılacak en az iki ya da üç baraj adı geçiyor, onları da aynı şekilde kirletme potansiyeli olan bir alanda yer alıyor. O zaman İzmirli nereden su içecek? Çamlı Barajı'nın yapılmamasına karşılık Gördes'ten su veriliyor İzmir'e. Biz ahlaksız teklif diyoruz buna. Gördes nikel madeni orayı hallettiğinde, o iki tane devasa boruyla gelen su artık kullanılamaz olacak. Aynı ağır metaller o suyun içinde de olacak. Arseniği temizlemek için 25 milyon dolar yatırım yaptı belediye. Cıvayı temizlemek için, kurşunu temizlemek için, kadmiyumu temizlemek için hepsi için ayrı ayrı tesisler mi kuracaklar? Çünkü bunların hepsini tek bir tesisle arıtamıyorsunuz. Ayrı ayrı arıtma teknikleri geçerli. Bu kabul edilebilir bir şey değil.” (Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve EGEÇEP Dönem Sözcüsü Ali Osman Karababa) 
Arzu edenler gelişmeleri http://caldagi.tumblr.com/ linkinden de takip edip doğayı kişisel menfaatleri uğruna katledenlere karşı verilen mücadeleye destek olabilir. 
Aydın olmanın gereği, ancak, mücadeleye aktif katılımda gözlemlenebilir.

Bu Ülke bizimse, sahip çıkalım!

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek