HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu haber 18 Ekim 2014, Cumartesi 09:16 tarihinde eklendi. 1987 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Lüleburgaz meralar için tek yumruk oldu

Lüleburgaz’da bulunan yaklaşık 30 sendika ve demokratik kitle örgütü bir araya gelerek Lüleburgaz ve Kırklareli’de ki meraların köylünün elinden çıkmaması için harekete geçme kararı aldı.
Lüleburgaz meralar için tek yumruk oldu

Konu ile ilgili ilk geniş katılımlı toplantının Pazartesi günü saat 11.00’de Lüleburgaz Esnaf Kefalet Kooperatifi Salonu’nda yapılacağını belirten demokratik kitle örgütlerinin basın sözcüsü Avukat Emrah Arslan; “Amacımız köylümüzün merasını kaybetmemesidir” dedi.

Lüleburgaz’da bulunan yaklaşık 30 sendika ve demokratik kitle örgütü bir araya gelerek Lüleburgaz ve Kırklareli’de ki meraların köylünün elinden çıkmaması için harekete geçme kararı aldı.

Konu ile ilgili ilk geniş katılımlı toplantının Pazartesi günü saat 11.00’de Lüleburgaz Esnaf Kefalet Kooperatifi Salonu’nda yapılacağını belirten demokratik kitle örgütlerinin basın sözcüsü Avukat Emrah Arslan; “Amacımız köylümüzün merasını kaybetmemesidir” dedi.

Bu hafta bir araya gelen Lüleburgazlı demokratik kitle örgütleri basın sözcüleri Avukat Emrah Arslan aracılığı ile de şu açıklamayı yaptı.

“Şu sıralar özellikler tüm Trakya’da ve başta Kırklareli de gündem köylülerin meralarının kiralanması hususudur. Özellikle son dönemde yapılan çalışmalar ve Kırklareli’de Mera Komisyonlarının hazırladığı raporlar ile toplamda 43 belde ve köyün meralarının kiralanması söz konusu. Bu hususla ilgili de yaklaşık olarak 64 şirket kiralama için başvuruda bulunmuş olduğu öğrenilmiştir. Büyük şirketlerin işletmelerinin köylüye tercih edilmesine göz yummayacağız. Zira söz konusu düzenlemeler ile köylünün yaşam hakkına da müdahale edilmekte olduğu açıkça gözler önündedir. Meralar kiralanması durumunda şirketlerin neredeyse özel mülkiyete dönüşecek hakları olacağı ve köylünün otlak olarak kullandığı meraların sadece hayvancılık amacı ile mi kullanılıp kullanılmadığının da tespiti çok zor olacaktır. Yine yasal düzenlemeler ile meralara nerdeyse İmar hakkı verilmekte. Kiralanan mera yüzölçümümüm yüzde birine imar hakkı verilmekle birlikte bakanlar kurulu kararı ile bu bir kat arttırılmaktadır. Tüm bunlar göstermektedir ki İktidar köylüyü büyük sermaye şirketlerine değişmektedir. Köylü hangi para ile bu kiralanacak olan meraların ihalesine girecektir. Söz konusu yerler uzun süreli kiralanacaktır ve kira bedelleri de bu sebeple çok yüksek bedeller olacaktır. Zor durumda olan köylünün bu ihalelere dahi katılamayacağı açıktır. Kötü niyetli düzenlemelerin yapıldığı da burada tüm halk tarafından öğrenilmelidir. Trakya’da hemen bütün meraların verimli olduğu açıktır. Kanunda ve yönetmelikte kiralanacak meraların ıslah edileceği düzenlenmektedir, ayrıca meraların köylünün ihtiyacından fazlasının olması durumunda kiralanabileceği belirlenmiştir. Trakya^’da köylünün mera fazlası bulunmamaktadır. Hayvan sayıları göz önünde bulundurulursa meralar köylüye ancak yetmektedir. Bunların hepsi ortadayken hala meraların kiralanmasının hangi amaçlar ile yapılmaya çalışıldığını merak etmekteyiz? Çiftçinin bir karış toprağının bertaraf edilmesine karşıyız. Topraksız, susuz, hayvansız milletler muhtaç olmaya mahkumdur. Bu meraların kiralanmaları iptal edilmez ve meralar köylüye gerçek sahiplerine iade edilmezse, köylünün hayvancılık hakkı da bitmiş olacak. Bu konuda herkesi ortak harekete davet ediyoruz. Zaten çiftçinin hali perişan. Borçlardan bunalmış durumda. Bir de meraları ellerinden alınırsa ne yapacaklar. Ellerinde ki sermayeleri de harap olmasın. Meraların kiralanması ile ilgili düzenlemelerin karşısında neler yapılabileceği, düzenlemeler ve önümüzdeki sürecin işleyişi hakkında 20 Ekim 2014 günü saat 11.00 da Lüleburgaz Esnaf Kefalet Kooperatifi’nde aşağıda isimleri yazılı kurum ve kuruluşlar toplantı yapacaktır.”

Toplantıya; Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi İl, İlçe ve Belde Örgütleri, İşçi Partisi, Kırklareli Belediye Başkanlığı, Lüleburgaz Belediye Başkanlığı, Babaeski Belediye Başkanlığı, Ahmetbey Belediyesi, Evrensekiz Belediyesi, Büyükmandra Belediyesi, Kırklareli Barosu, Lüleburgaz Ticaret Borsası, Yağlı Tohumlar, Kırklareli – Lüleburgaz Ziraat Odaları, Eğitim İş Sendikası, Kristal İş Sendikası, Petrol İş Sendikası, Eğitim Sen, DAYKO, TEMA, Tekirdağ Ziraat Müh. Odası, Kırklareli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği, Trakya Platfromu Bileşenleri, Ergene Platformu Bileşenleri, Şeker İş Sendikası, Panko Birlik, Muhtarlar Derneği, Kırklareli-Lüleburgaz Kent Konseyleri, Lüleburgaz İnşaat  Mühendisleri  Odası, Esnaf Kefalet Kooperatifi’nin katılacağı öğrenildi.

Ertan BAYER

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek