Lüleburgaz’da 23 Nisan coşkusu
Kenan Ürün; “Lüleburgazspor’u iyileştirmek için adayım”
Lüleburgaz’da feci kaza
Çeşme meydanına TREPAŞ Resmi Ödeme Merkezi  açıldı
Bu haber 26 Mayıs 2014, Pazartesi 09:23 tarihinde eklendi. 3467 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TAŞERON İŞÇİLERİ ARTIK UYANIN

Lüleburgaz Taşeron İşçiler Derneği Başkanı Özdeniz Özkapı gazetemize yaptığı açıklamada , “Taşeron İşçileri’nin artın uyanması gerekir” dedi.
TAŞERON İŞÇİLERİ ARTIK UYANIN

Özdeniz Özkapı’nın yaptığı açıklama şöyle; “Taşeron işçileri bügün çok önemli haklara sahip.Hala zamanları varken örgütlenip hakları olanı almak için mücadele vermezlerse yarın onlar için çok geç olacak. Hayalini kurdukları bir evin arabanın belki de çocuklarının eğitimi için ihtiyaçları olan paraya sahip olabilecekler. Bunun için bazı şartların oluşması gerekiyor Mesela asıl işverenden hizmet alım ihalesi ile iş alan bir taşeron firmada mı çalışıyorlar? Çalışırken işin sevk ve idaresini yani görev dağılımını emir ve talimatları asıl işverenin personelinden mi alıyorlar, kadrolu işçi ile aynı işimi yapıyorlar, kullandıkları araç gereçler asıl işverene mi ait? Tüm bu soruların cevapları evet ise o işyerindeki alt işverenlik(taşeronluk) sözleşmesi muvaazalı yani kanuna karşı hileli. Böyle bir durumda açılacak olan alacak davalarında muvaazanın varlığı da tespit olunursa taşeron işçileri işe ilk başlama tarihinden itibaren kadrolu olma hakkına sahip oluyor ve tabi kadrolu işçi ile aynı maaşı almaya da hak kazanıyor. Buna göre bu taşeron işçisi son beş yıl içinde sendikanın işverenle yaptığı toplu iş sözleşmesinden de yararlanma hakkına kavuşuyor. Verdiğim bu bilgileri somutlandırmakta mümkün. Ankara 7. İş Mahkemesinin Karayolları Genel Müdürlüğü işyerlerindeki çalışan taşeron işçisi için verdiği bir karar var. Buna göre;  Karayolları Genel Müdürlüğü işyerlerinde muvaaza’ nın varlığı tespit edilmiş ve Ankara 7. İş Mahkemesi Karayolları Genel  Müdürlüğü’nün . işçisi olarak kabul ettiği bir taşeron işçisi için bilirkişi aracılığı ile alacak tespiti yaptırmış. Bilirkişi raporuna dayanarak işçinin alacağına ilişkin bir karar vermiş. Buna göre işçinin alacağı miktarlar; Ücret farkı:32.739 TL Ek ödeme alacağı:10.070 TL Sosyal yardım alacağı:4151 TL Yıpranma pirimi alacağı:9.187 TL Fazla mesai alacağı:4.980 TL İlave tediye (İKRAMİYE) alacağı:11.587 TL Kanuni haklarınca alacağı bu para toplandığında tam 72 bin 714 TL ediyor. İşçiye ödenecek bu paranın ödenmesinin gecikmesi durumunda en yüksek işletme kredisi faizi de uygulanacak. Ankara 7. İş Mahkemesi’nin kararı aynen böyle Yıllarca asgari ücretle çalışmış bir işçi için çok büyük bir para bu. Dava açınca işten atılma tehlikesi yok mu var elbette. Bu nedenle işten atıldığı taktirde bile alacağı kıdem tazminatı ihbar süresi ücreti ve kullanmadığı yıllık izin ücretleri de kadrolu işçinin maaşı üzerinden hesaplanacağından ellerine geçecek toplam para 100 bin lirayı bulmakta. Ayrıca çalışanın işine haksız fesih ile son verildiği için işe iade davası da açılmakta. İşçi lehine sonuçlanacak bu davada bile çalışanın işe geri alınmaması durumunda on iki maaş tutarında ek tazminat kazanılır. Taşeron işçisi bir karar vermeli bu parayı istiyor mu istemiyor mu ?” dedi.

 

Ertan BAYER 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek