Bu haber 09 Mayıs 2025, Cuma 14:40 tarihinde eklendi. 4920 kez okundu.
LÜLEBURGAZ’DAN DOĞAN BİR MARKA ERTUĞRULKÖY’DE ARONYA YETİŞTİRİCİLİĞİ

Lüleburgaz'a bağlı Ertuğrulköy’de 17 dekar alanda Muzaffer Alsan ve oğlu Şenol Alsan tarafından 4 bin adet Aronya bitkisiyle üretim yapılıyor.
Geçtiğimiz günlerde Çevre gönüllüsü Hakan Dedeoğlu, Tema Temsilcisi Resul Çokan ve Ziraat Mühendisi Rahim Asar; Muzaffer Alsan’ın Ertuğrulköy’de ki aronya tarım işletmesini ziyaret ederek işletme hakkında bilgi edindiler.
İşletme Sahibi Muzaffer Alsan ve oğlu Şenol Alsan; Aronya bitkisi ve bu bitkiyi yetiştirmelerindeki amacı anlattılar.
Aronya meyvesi nedir?
Anavatanı Kuzey Amerika olan Aronya (Aronia melanocarpa), üzümsü bir meyve olup Sağlık potansiyeli nedeniyle 1900’lü yılların Başlarında Rusya’ya getirilmiş ve yetiştiriciliğine başlanmıştır. Aronya geniş bir iklim kuşağı ve toprak şartlarına adapte olabilmesi, zengin içeriği İle insan sağlığına ve beslenmesine katkısı Nedeni ile “Süper Meyve” olarak adlandırılmaktadır.
Odunsu çok yıllık çalı formunda bir Bitkidir. Çiçeklenme genellikle Mayıs ayında başlar, bu nedenle ilkbahar geç donlarından zarar görmez. Meyveler Eylül ayı ortalarında hasada gelmektedir. 4–6 hafta meyveler bozulmadan bitki üzerinde kalabilmektedir. Kendine verimlidir, tozlayıcıya ihtiyaç duymaz.
Sağlığa faydaları nelerdir?
Meyvesi çok yüksek miktarda antosiyanin ve flovanoidler içermektedir. Aynı zamanda Antioksidanlar, fenoller, mineraller ve vitaminler yönünden de zengindir. İçerdiği bu kimyasalların kalp hastalıkları ve kanseri önleme potansiyeli olduğu belirtilmektedir. Son yıllarda yapılan Çalışmalar aronyanın ORAC (Oksijen Radikalleri Absorbans Kapasitesi) değerinin Diğer ürünlerle karşılaştırıldığında oldukça yüksek olduğunu göstermiştir.Aronya, bağışıklık sistemini güçlendirerek Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı Metabolizmanın direncini artırır. Beyin ve sinir sistemini besler, yaşlanma ile mücadeleye Yardımcı yüksek antioksidan kapasitesine sahiptir.
Buğra KAYA
|