Murat Mahir Altan, gece gündüz çalışıyor
Çanakkale Zaferi 109 yaşında
Ayçiçeği üretiminde bilinçsiz ilaçlama arıları öldürüyor
Bu haber 04 Nisan 2013, Perşembe 09:35 tarihinde eklendi. 34223 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Anadolu Ajansı 93 yaşında

Anadolu Ajansı'nın tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi ile adeta özdeştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmadan 17 gün önce 6 Nisan 1920'de kurulan Anadolu Ajansı, TBMM'nin çıkardığı ilk yasaları duyurdu; Milli Mücadele'nin ve Kurtuluş Savaşı'nın her aşamasına, Cumhuriyet devrimlerine tanıklık etti.
Anadolu Ajansı 93 yaşında  

Anadolu Ajansı'nın tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi ile adeta özdeştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmadan 17 gün önce 6 Nisan 1920'de kurulan Anadolu Ajansı, TBMM'nin çıkardığı ilk yasaları duyurdu; Milli Mücadele'nin ve Kurtuluş Savaşı'nın her aşamasına, Cumhuriyet devrimlerine tanıklık etti.
İstanbul'un 16 Mart 1920'de resmen işgali ve Meclis-i Mebusan'ın kapanması üzerine Mustafa Kemal Paşa, Ankara'da toplanacak Meclis için seçim yapılmasını illere bildirdi. Artık İstanbul'da kalınamayacağını gören bazı aydınlar da bir süredir Milli Mücadele'ye katılmanın yollarını aramaktaydı. Bu gelişme, Anadolu Ajansı'nın kuruluşunu da sağlayacaktı.
Ankara'ya doğru yola çıkan iki ayrı kafilede yer alan sahibi Yunus Nadi (Abalıoğlu) ile gazeteci yazar Halide Edip (Adıvar), 31 Mart'ta Geyve'de buluştular. Tren istasyonundaki mola sırasında Ankara'ya gider gitmez ilk iş olarak "bir ajans teşkilatı" kurulmasının gerekliliğini görüştüler. Ajansın adını konuşurlarken; "Türk," "Ankara," "Anadolu" seçenekleri arasından "Anadolu Ajansı" isminde karar kıldılar.
Mustafa Kemal Paşa'nın karargahı ''Ziraat Mektebi''nde (şimdi Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü) Anadolu Ajansı'nın kurulması gündeme getirildi ve 6 Nisan 1920'de Anadolu Ajansı'nın kuruluşu gerçekleştirildi.
AA, Kurtuluş Savaşı'nda çok zor bir görevi yerine getirdi. İçeride, savaşan ve dış dünyadan habersiz kalmış bir halkı ülke ve dünya olaylarından haberdar kılmak, bazı yabancı ve İstanbul gazetelerinin teslimiyetçi tutumlarıyla mücadele etmek gerekiyordu. Dışarıda, ulusal mücadeleyi savunmak, Türkiye'nin haklı istekleri konusunda kamuoyunu aydınlatmak ve ona karşı bazı çevrelerin yürüttüğü oyunları boşa çıkarmak zorunluydu.
Atatürk'ün, yakın bir arkadaş grubunu, Anadolu Ajansı'nı Batılı anlamda bir haber ajansı kimliğine kavuşturmakla görevlendirmesiyle 1 Mart 1925'te "Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketi" kuruldu. O tarihlerde, Batı ülkelerinde bile örneği görülmeyen böyle bir yapılanmayla Anadolu Ajansı, özerk statüye kavuştu.
 
Her geçen gün büyüyerek hedefine koşuyor
Anadolu Ajansı, güvenilir ve hızlı haberin merkezi, güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı haber, medyanın temel ihtiyacıdır. Gazeteler, televizyonlar ve internet siteleri başta olmak üzere medyanın tamamına yakını, ayrıca kamu kurumları, bankalar, özel sektörün önde gelen kuruluşları haber ihtiyaçlarını ''güvenilir'' olduğuna inandıkları Anadolu Ajansı'ndan karşılamaktadırlar.
 
1200'den fazla abone
Anadolu Ajansı 1200'den fazla abonesine, günlük 700 civarında ''rutin'', ortalama 60 ''özel'' haber sunmaktadır. Bu haberleri günlük ortalama 1200 fotoğraf ve 160 görüntü ile desteklemektedir. Anadolu Ajansı'nın haber üretimi ''yerel haberler'', ''finans haberleri'' ve ''şirket haberleri'' dikkate alındığında iki katına ulaşmaktadır. Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkaslar Bölge Müdürlükleri'nin faaliyete geçmesiyle Anadolu Ajansı, dünyanın en itibarlı ve güçlü ajansları sıralamasındaki yerini yukarılara taşımıştır.
 
Fotoğraf Gücümüz
Türkiye'nin en büyük dijital fotoğraf arşivine sahip Anadolu Ajansı'nın arşivindeki fotoğraf sayısı 1,5 milyona yaklaştı. 2007 yılından itibaren yabancı ajanslara 32 bin kareden fazla fotoğraf verildi. Türkiye'de yamaç paraşütü pilot ehliyetine sahip foto muhabiri çalıştıran ilk basın kuruluşu olan Anadolu Ajansı, Zonguldak'taki maden ocaklarında ise ilk defa -630 metreye kadar inip fotoğraf çekti. AA foto muhabirleri ve kameramanları katıldıkları yarışmalarda her yıl çok sayıda ödül kazanıyor.
 
Editör masası
Anadolu Ajansı'nda her sabah Editör Masası'nda günden toplantısı yapılır. Genel Müdürlüğün merkezinin yer aldığı Ankara'daki haber birimlerinin yöneticilerinin tamamının hazır bulunduğu Editör Masası'na, bölge müdürleri ve yurt dışı temsilcileri video-konferans sistemiyle bağlanmaktadır. Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmeler yapılır, aboneye sunulacak haberlere ilişkin görüşler dile getirilir. Editör Masası'ndaki toplantılara dönem dönem bakanlar ve yabancı devlet adamları da konuk edilmektedir. Editörler, konuklara çeşitli sorular yönelterek, gündeme ilişkin değerlendirmelerini almaktadır.
 
11 Dilde Yayın
Yurtdışında 39 ülkede temsilcilik düzeyinde temsil edilen AA, 2020 yılında bu sayıyı 80'e çıkarmayı hedeflemektedir.AA, bu tarihe kadar, Türkçe-Azerice, İngilizce, Arapça, Rusça, Kürtçe, Boşnakça, Fransızca, Farsça, Çince, Fransızca, Almanca, İspanyolca dillerinde de yayın yapmayı amaçlıyor. 2012 yılını belirlediği hedefler için başlangıç yılı ilan eden AA, Saraybosna merkezli Balkanlar Bölge Müdürlüğü'nü 11 Mart 2012'de hizmete soktu. Balkanlar Bölge Müdürlüğü, kısa sürede, Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça haber yayınlarıyla bölgeye ve dünyaya yeni bir soluk getirmeyi başardı. 2012 yılında yayın hayatına başlanan bir diğer dil de Arapça oldu. Arapça yayınlarına merkez olarak Kahire seçildi ve burada kurulan Ortadoğu Bölge Müdürlüğü ile 24 ülkenin haber nabzı yakından takip ediliyor. AA, 2013 yılında ise Kürtçe yayına başlayacak.
 
Arapça
Anadolu Ajansı merkezi Kahire'de bulunan Arapça Haber Servisi ile Ortadoğu ve Afrika'da yer alan Tunus, Lübnan, Filistin, Libya, Yemen, Suudi Arabistan, Fas ve Cezayir'in de aralarında bulunduğu Arapça konuşulan 23 ülkeden haber üretmekte, bölge ülkelerin doğru, tarafsız ve etik haber ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılamaktadır. Bu haberler aynı zamanda Türkçe'ye çevrilerek Türk medyasının da istifadesine sunulmaktadır.
 
Boşnakça
Anadolu Ajansı, Balkanlarda meydana gelen gelişmeleri haber, fotoğraf ve video hizmetleriyle tüm dünyaya sunmaktadır. Anadolu Ajansı deneyimli muhabirlerinin hazırladığı haber, fotoğraf ve videoları, bölgedeki Bosna-Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Makedonya ve Kosova'daki medya kuruluşlarına güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı bir şekilde ulaştırmakta, bölgenin haber ihtiyacını karşılamaktadır.
 
Uluslararası İşbirliği
AP (ABD), AFP (Fransa), DPA (Almanya), EFE (İspanya), ANSA (İtalya), XINHUA (Çin Halk Cumhuriyeti) gibi uluslararası ajansların yanı sıra 50'den fazla ülkenin haber ajansıyla işbirliği yapan Anadolu Ajansı'na bu kaynaklardan her gün binlerce haber akmaktadır. Bu haberleri medyanın hizmetine sunan Anadolu Ajansı, söz konusu yabancı ajanslara da Türkiye'deki gelişmeleri aktarmaktadır.Asya Pasifik bölgesinden 44 ajansın üye olduğu Asya Pasifik Haber Ajansları Birliği (OANA)'nın 2010 yılından itibaren Dönem Başkanlığı Anadolu Ajansı tarafından yürütülmektedir. AA, Avrupa Ajanslar Birliği ve Akdeniz Haber Ajansları Birliği üyeliklerinin yanı sıra Türkçe Konuşan Ülkeler Haber Ajansları Birliği ve Balkan Haber Ajansları Birliği'nin de kurucuları arasındadır.Anadolu Ajansı yöneticilerinin 2012 baharındaki ziyaretlerinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri Ulusal Medya Konseyi, Emirlikler Haber Ajansı (WAM), El Cezire Televizyonu, Katar Haber Ajansı ve Kuveyt Haber Ajansı (KUNA) ile AA arasında habercilik, iletişim ve gazetecilik eğitimi alanlarında yeni işbirliği kararı alındı. Yine 2012 Kasım ayındaki Japonya ziyaretlerinde, medya merkezleri ile yapılan görüşmelerde ajans çalışmaları hakkında bilgi verildi ve ileriye yönelik işbirliği zemini hazırlandı.
 
Yeni Medyada AA Farkı
Tasarımı yenilenen "www.aa.com.tr" web sitesi 5 dilde yayın yapıyor. Anadolu Ajansı, yeni medyadaki her gelişmeyi ve yeniliği takip ederek uygulamaya koymaktadır. Anadolu Ajansı'nın iPhone, iPad ve android uygulamalar ile tablet bilgisayarlar üzerinden sunduğu hizmetler bu kapsamda değerlendirilebilir. Anadolu Ajansı'nın Twitter, Facebook, Linked-in, YouTube, Vimeo, Pinterest, Instagram gibi sosyal ağlarda yayınları vardır. Türkiye'nin lider GSM operatörü Turkcell ile imzalanan sözleşme kapsamında üç yıl içinde toplam 1500 ses ve data hattı Anadolu Ajansı'na hizmet sağlayacak. Sözleşme ve kampanyalar kapsamında Anadolu Ajansı muhabirlerinin tamamına iPhone, editör ve yöneticilere iPad dağıtıldı. Ayrıca, Anadolu Ajansı çalışanları için sosyal medya ilkeleri yayınlandı.
 
Grafik Hizmeti
İhtiyaç duyulan haberler için profesyonel ve uzman kişiler tarafından hazırlanan grafikler Türkçe ve diğer dillerde abonelere servis ediliyor. Bu hizmetle yazılı ve görsel medyanın yanı sıra internet medyasının da grafik ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.
 
Haber Akademisi
Anadolu Ajansı, "100.yıl vizyonu" çerçevesinde yeni nesil gazetecileri yetiştirmek üzere 2012 yılında Haber Akademisi'ni kurdu. Anadolu Ajansı, haber hizmeti üretimi kademelerinde ihtiyacı olan nitelikli insan gücü ile piyasanın ihtiyacı olan yeni nesil gazetecileri yetiştirmek üzere kurulan Haber Akademisi teknolojik gelişmeleri yakından izleyerek profesyonel bir eğitim imkanı sunuyor. Eğitimlerine Ajans Haberciliği Sertifika Programı'yla başlayan Haber Akademisi, ilk mezunlarının büyük bölümünü Anadolu Ajansı'nın değişik editörlüklerinde istihdam etti. Haber Akademisi eğitimlerine Diplomasi ve Finans Haberciliği Sertifika Programları, Foto Muhabirliği Sertifika Programı, İletişim Danışmanlığı Sertifika Programı ile devam ediyor. Haber Akademisi, bünyesindeki habercilerin sürekli iyileştirme eğitimleri ile gazete, televizyonlar başta olmak üzere basın kuruluşlarının çalışanlarına da Genel Medya Sertifika Programı eğitimleri planlamaktadır. Kurumların taleplerine göre eğitim planlaması yapmakta ve uygulamaktadır.
 
Savaş Muhabirliği
Haber Akademisi, bölgesinde ve Türkiye'de ilk defa Savaş Muhabirliği eğitimi verme özelliğine de sahip. Basın ve yayın organlarında çalışanlara; olağanüstü şartlarda, operasyon alanlarında, afet bölgelerinde görev yapacaklara yönelik yapılan eğitim önce hayatta kalmayı ve zor şartlarda mücadele etmeyi amaçlıyor. Güvenlik alanında uluslar arası bir üne sahip Polis Akademisi ile birlikte verilen Savaş Muhabirliği Eğitimleri'ne Türk Silahlı Kuvvetleri de eğitimci desteği sağlıyor. Yurtiçi ve yurtdışındaki taleplere açık olan eğitimde Anadolu Ajansı personeli de eğitiliyor. Anadolu Ajansı, savaş muhabirliği eğitimi almamış personelini savaş, çatışma ve afet bölgelerinde görevlendirmiyor.
 
100. YIL VİZYONU
Biz Anadolu Ajansı olarak kendimize sorduk: Bu büyük ülkenin sözünü tüm dünyaya duyurabiliyor muyuz? Dünyada gündemi etkileyebiliyor muyuz? Cevabımız çok kısa oldu: Hayır. Bu yüzden bir karar verdik: 'Güçlü Türkiye'nin Güçlü Haber Ajansı' olmak zorundayız. Dünyada etkin bir kurum olmak zorundayız. Anadolu Ajansı 100. yıl projesi işte böyle doğdu.''Güvenilir, tarafsız, etik, hızlı'' habercilik anlayışıyla organizasyon şeması, görev tanımları, logosu, kurumsal kimliği ve internet sitesi sektördeki gelişmeler ve dünyadaki örnekler ışığında yeniden düzenlenen Anadolu Ajansı'nın 100. Yıl Vizyonu'nda, ana hedef 2020 yılına kadar ''dünyanın en etkili ilk 5 ajansı'' arasına girmek olarak belirlendi.
Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek