HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu haber 04 Temmuz 2022, Pazartesi 09:12 tarihinde eklendi. 1039 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, Pınarhisar’ın sorunlarını TBMM’ye taşıdı

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay, Kırklareli’nin Pınarhisar İlçesine bağlı belde ve köylerde yaşanan “Arazi Toplulaştırması” Tarım ve Orman Bakanı’na sordu.
TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, Pınarhisar’ın sorunlarını TBMM’ye taşıdı  

 Milletvekili Barış Atay’ın soru önergesi şöyle; “TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından Anayasa’nın 98. Ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’ncu maddeleri gereği cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

12 Mayıs 2022 tarih 5564 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 6200 sayılı DSİ Genel Müdürlüğünce Yürütülen Hizmetler Hakkında Kanunun ek 9. Maddesi gereğince Kırklareli ili Pınarhisar İlçesi ve çevresinde arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılmasına karar verilmiştir.

Ekonomik anlamda tarımsal faaliyetlerin sürdürülemediği şekilde parçalanan, dağılan, parseli bozuk şekillerde olan arazilerin; devlet eliyle ya da sahiplerinin talepleri üzerine tarım yapılabilmesi için şekillendirilmesi ve düzenlenmesi amacı taşımaktadır.

Ancak söz konusu kararın uygulanacağı bölgede son yıllarda büyük şirketlerin yerli üreticilerden büyük ölçekli tarla-arsa alımları yaptığı, söz konusu kararın alınmasının kamu yararı olmasından öte bir kısım nüfus sahibi şahıs ve şirketlerin talebi doğrultusunda alındığı iddia edilmektedir.

Kararın uygulandığı bölgede Toplulaştırma kararı öncesi Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin eşi Özlem Nebati adına bölgede yüklü miktarda tarla alımı yaptığı biliniyor. Ziya Organik Tarım adlı şirketinde toplulaştırma kararı öncesi bölgede birinci sınıf tarım arazileri aldığı ve bu rakamın 1000-2000 dönüm olduğu belirtiliyor.

Bu bağlamda;

1 - Arazi Toplulaştırma kararının alınmasının kamu yararının aksine nüfus sahibi kimselerin talebi doğrultusunda alındığı hususuna ilişkin bir soruşturma süreci başlatılmış mıdır?

2 - Kırklareli ili ve ilçelerinde Özlem Nebati ve Ziya Organik Tarım şirketlerinin 2015-2022 tarihleri arasında edindiği mülk ne kadardır?

3 - Son yedi yıl içerisinde küçük ölçekli tarım yapan köylü ile endüstriyel tarım yapan şirketler arasında tarla mülkiyetindeki değişim oranları nedir?

4 - Köylülerin yoksullaşmasıyla tarlalarını şirketlere satmak zorunda kaldığı bilinirken, bölge köylüsünün tarım ve hayvancılık yapması ve korunması için herhangi bir önlem alınmış mıdır?

5- Arazi Toplulaştırma sürecine ilişkin bölgede keşif ve bilgilendirme süreçleri sağlıklı işletilmiş, köylünün itirazları ve kaygıları tutanak altına alınmış mıdır?”

Ertan BAYER

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek