Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu haber 19 Mayıs 2022, Perşembe 09:17 tarihinde eklendi. 369 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Tarım ve Orman Müdürlüğü ayçiçeği tohumu dağıttı

Lüleburgaz’da Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılında yürüttüğü ‘Yerli Hibrit Çeşitlerin Kullanımının Yaygınlaştırılması’ projesi kapsamında Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Trakya’nın Günebakan Penceresi’ projesinde üreticilere yerli hibrit ayçiçeği tohumu dağıtıldı.
Tarım ve Orman Müdürlüğü ayçiçeği tohumu dağıttı  

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisi Müge Yağcı ve Ziraat Mühendisi Pınar Gencer Gökçe’nin hazırladığı projeyle sulama altyapısı bulunan ve damla sulama sistemi kullanmayı taahhüt eden 16 üreticiye ikinci ürün ayçiçeği üretimi yapmaları için 1000 dekar alanda yüzde 75 hibe destekli yerli ayçiçeği tohumu verildi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen törene İlçe Tarım ve Orman Müdürü Abuzer Sağdıç, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Onur Karadağ, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Gökalp Mızıkacı, AK Parti İlçe Başkanı Abdussamed Kayalı ve üreticiler katıldı.

Törende konuşan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Abuzer Sağdıç; “Bugün itibariyle 450 bin dekar Ayçiçek, 300 bin dekara yakın buğday ekilişimiz var. Verimli bir yıl bekliyoruz. Sadece ilçemiz için değil ülkemiz ve dünya için inşallah verimli bir yıl olur” dedi.

“EN ÖNEMLİ FAKTÖR DAMLA SULAMA”

Törene katılan Bitkisel Üretim Şube Müdürü Gökalp Mızıkacı da; “Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde tamamen ıslah yöntemleriyle yerli ve milli olarak üretilmiş tohumlarımız ‘TR077’ ismiyle anılıyor. Verim potansiyeli gayet güzel, yağ oranı da gayet güzel. Burada en önemli husus damla sulama. Önümüzdeki 10-15 yıllık süreç içerisinde tarım alanlarımızı artıramadığımız için birim alandan daha fazla nasıl verim alabiliriz metotları önümüze çıkıyor. Burada önemli olan faktörler modernizasyon, teknoloji ve sulama sistemleri. En önemli faktörlerden bir tanesi damla sulama. Açık sulama sistemlerine göre üçte bir oranında daha az su kullanarak aynı verimi almış oluyoruz. Projemiz bu yıl sadece bin dekar alanda 400 kilogram olarak Lüleburgaz ilçemizde üreticilerimizle yürüyecek. Kırklareli’de merkezle beraber 8 ilçemizde önümüzdeki yıl yaklaşık 8 bin dekar alanda proje planlıyoruz. Yüzde 75’ini bakanlık olarak biz karşılıyoruz, yüzde 25’ini de üreticilerimiz nakdi katkı olarak sağlıyorlar. Aynı zamanda bu sene yağlık bitki açığımızı karşılamak için Ağustos ayında yapacağımız ihaleyle kanola yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için yine tohum desteği sağlayacağız. Lüleburgaz ilçemizde yaklaşık 10-12 bin dekar kanola ekimi var. Bunu da kısmetse 20-25 bin dekarlara çıkararak bölgemiz ve milletimiz için hayırlı bir sezon elde edeceğimiz düşünüyorum” diye konuştu.

İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Onur Karadağ ise pandemi sürecinde üreten çiftçiler sayesinde temel gıda maddelerine ulaşımda sorun yaşanmadığını belirterek çiftçilere teşekkür etti.

Törene katılan AK Parti İlçe Başkanı Abdussamed Kayalı da; “Çiftçimizin emeği çok büyük, doğal afetler gibi önüne geçilemeyen durumlarda da biz onların yanındayız. Bakanlığımız da üzerine düşen görevi yapıyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından 16 üreticiye hibrit Ayçiçek tohumu dağıtıldı.

Haber; Uğurcan KARAOĞLU

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek