Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu haber 25 Kasım 2021, Perşembe 09:25 tarihinde eklendi. 543 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

DİSK’li kadınlardan ILO 190 kampanyası

DİSK’li kadınlar işyerinde şiddet ve tacize karşı uluslararası alanda kabul edilen ILO 190 sözleşmesinin uygulanması için Lüleburgaz’da basın açıklaması düzenledi.
DİSK’li kadınlardan ILO 190 kampanyası  

‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında Lüleburgaz Kongre Meydanında dün saat 13.00’da bir araya gelen DİSK Kadın Komisyonu ILO 190 sayılı ‘İşyerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi’nin onaylanması için yetkililere hep bir ağızdan seslendi.

ILO 190 sayılı sözleşmenin sıra İstanbul Sözleşmesi’nin de kabul edilmesi için kampanya başlatan DİSK’in basın açıklamasına basın mensupları, Disk Trakya Bölge Temsilcisi Salim Şen katılım gösterdi.

Kongre Meydanında gerçekleştirilen basın açıklaması şu şekilde;

“İSYANIMIZI YÜKSELTİYORUZ”

Basın açıklamasında; “Dominik Cumhuriyetinde faşist diktatörlüğe karşı mücadelenin öncüsü olan ve 25 Kasım 1960’da diktatörün askerleri tarafından öldürülen Mirabel kız kardeşlerinin anısı, dünyanın dört bir yanındaki kadınların eşitsizliğe, ayrımcılığa, sömürüye, şiddete ve savaşa karşı verdikleri mücadelelerinde yaşamaktadır. 25 Kasım kadına yönelik artan şiddete, kadın cinayetlerine, erkek şiddetine, derinleşen toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadelede önemli mihenk taşıdır. DİSK olarak bu yıl da ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde’ isyanımızı yükseltiyoruz.” denildi.

“KADINLARIN ÜZERİNE YIKILDI”

Açıklamanın devamında; “İçinden geçtiğimiz salgın koşulları kadınların evde ve kamusal alanda karşılaştığı şiddeti, tacizi ve ayrımcılığı arttırdı. Salgın dünyanın her yerinde var olan toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini daha da derinleştirdi. Kadınlar daha fazla iş ve istihdam kaybına uğradı ve daha çok yoksullaştı. Çocuk, yaşlı ve hasta bakımı kadınların üzerine yıkıldı.” denildi.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ”

İstanbul Sözleşmesine de değinilerek basın açıklamasına devam edildi; “En yaygın hak ihlallerinden biri olan kadına yönelik erkek şiddeti eşitsizliklerden, ayrımcılıktan ve ataerkil sistemin güç ve iktidar ilişkilerinden bahsetmeye devam ediyor. Tüm bunların üstüne siyasi iktidarın kadın düşmanı politikaları, eşitsizliği ve ayrımcılığı derinleştiriyor. Kadınları erkek şiddetine karşı korumasız bırakıyor. Kadına yönelik şiddeti önlemek, kovuşturmak ortadan kaldırmak için düzenlenmiş ve Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesinden çekilmek için atılan adım bu örneklerden yalnızca biridir. Bilinmeli ki biz DİSK’li kadınlar İstanbul Sözleşmesinden asla vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır demeye devam edeceğiz.” denildi.

“KATİL ERKEKLERE CEZASIZLIK POLİTİKALARI UYGULAMAYA DEVAM EDİYOR”

Açıklamanın devamında; “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini destekleyen, derinleştiren, normalleştiren her icraat ve söylem, kadına yönelik şiddetin önünü açmaya devam ediyor. Nafaka hakkının tartışılması, 6284 sayılı şiddet önleme yasasından reform tartışmaları şiddeti yeniden üretiyor. Kadına yönelik şiddete mazeret üretmeye çalışan yargı kararları da şiddeti desteklemeye devam ediyor. Hayatta kalmak için kendisine şiddet uygulayan erkeği öldüren kadına yıllarca hapis cezası verilirken, katil erkeklere cezasızlık politikaları uygulamaya devam ediyor.” denildi.

“EMEĞİMİZE, EKMEĞİMİZE VE HAYATLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ.”

Basın açıklamasının sonuna doğru ise; “Çalışma hayatı ve iş yerleri de kadınlar için güvenli değildir. İşyerlerinde kadınlar fiziksel, cinsel, psikolojik şiddet ve taciz ile karşı karşıya kalıyor. Biliyoruz ki çalışma hayatında kadına yönelik şiddet ve taciz evrensel bir sorundur. 2019 yılının Haziran ayında, Uluslararası Çalışma Konferansı, işyerlerinde toplumsal cinsiyet temelli şiddet başta olmak üzere her türlü şiddetin ortadan kaldırılması için ILO 190 sayılı sözleşmeyi gündeme almıştı. Sözleşme 25 Haziran 2021’de yürürlüğe girdi. ILO 190 sayılı sözleşme, şiddeti tek taraflı ısrarlı takip, tehdit, sözlü kötü muamele gibi geniş kapsamlı olarak tanımlaması ve herkesi kapsamasıyla şiddete ve tacize karşı mücadele için önemli bir yol haritasıdır. Bu nedenle DİSK olarak diyoruz ki ILO 190 sayılı ‘İşyerlerinde Şiddet ve Tacize Mücadele Sözleşmesi’ hükümet tarafından hızla onaylanmalı ve etkin bir biçimde uygulanmalıdır. ILO 190 sayılı sözleşmesinin onaylanması için kampanyamızı işyeri işyeri, kent kent yürütecek ve mücadelemizi büyüteceğiz. Emeğimize, ekmeğimize ve hayatlarımıza sahip çıkacağız.” açıklaması yapıldı.

Açıklamanın sonunda DİSK’li kadınlar isteklerini şu şekilde sıraladı;

1-     İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin bir biçimde uygulansın.

2- 25 Haziran 2021’de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı sözleşme onaylansın.

3- Kadınlara özgü görülen ev içi sorumluluklar için kamusal politikaların hayata geçirilmesi şarttır. Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılmalı tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır.

4- Kamu özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmelidir.

5- İktidarın politikalarında kadın istihdamını arttırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır.

6- Covid-19 pandemisinin yarattığı iş ve istihdam kayıplarından en  çok etkilenen iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler alınmalıdır.

7- ILO 190 onaylansın, etkin biçimde uygulansın.” denildi.

Haber; Uğurcan KARAOĞLU

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek