HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu haber 19 Ekim 2021, Salı 09:53 tarihinde eklendi. 1224 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ATAKÖYLÜLER’DEN KUMOCAĞINA ÇAĞRI:”TOPRAĞIMIZA DOKUNMAYIN”

Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesine bağlı Ataköy’de Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü tarafından çakıl ve kum ocağı açılması planlanıyor. Karayollarının açmayı planladığı ocak için Kırklareli Valiliği tarafından da, “ÇED gerekli değildir” yönünde karar verildi.
ATAKÖYLÜLER’DEN KUMOCAĞINA ÇAĞRI:”TOPRAĞIMIZA DOKUNMAYIN”  

Projeye ve verilen karara karşı Ataköylüler  300 itiraz dilekçesi topladı.

OCAK BEŞ YIL FAALİYET GÖSTERECEK

Proje dosyasına göre; 9,96 hektarlık alanda faaliyet göstermesi planlanan ocak nedeniyle, bölgede bulunan 220 ağacın kesilecek. Beş yıl süreyle faaliyet göstermesi planlanan ocakta, yılda 550 bin ton malzeme üretilmesi, bölgeden elde edilecek malzemenin de Pınarhisar çevre yolunda kullanılması hedefleniyor. Valilik tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” kararı köylüleri tepkisine neden oldu. 512 kişinin yaşadığı köyde şu ana kadar 300 itiraz dilekçesi toplandı.

KONU YARGIYA TAŞINACAK

Yaşanan süreçle ilgili köylüler 17 Ekim 12021 Pazar günü bir araya geldi. Köylüler, toplantıda nasıl bir yıl izleneceğini konuşurken sürecin takip edilmesi amacıyla Ataköy Toprak Komisyonu kuruldu. Valiliğin verdiği “ÇED gerekli değildir” kararının kabul edilebilir bir yanının olmadığını ifade eden Ataköy Toprak Komisyonu Üyesi Cengiz Atlı, karardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti. Köy halkı olarak konuyu yargıya taşıyacaklarını belirten Atlı, her türlü yasal mücadelenin verileceğini söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan “Fidanlar, Fidanlarla Büyüyor" protokolü çerçevesinde, ocak kurulması planlanan alana 6 Kasım 2018 tarihinde fidanlar dikildiğini hatırlatan Cengiz Atlı, “Fidanlar, Kırklareli Valisi Osman Bilgin tarafından dikilmişti. Ancak o bölgedeki fidanlar, kepçelerle kaldırılmış durumda. Bölgede belli bir tahribat söz konusu. Proje alanında, 30 metre derinliğe inileceği ve daha sonra yeniden toprak döküleceği ifade ediliyor. İsrail çölde tarım toprağı yaratmaya çalışırken, biz var olan tarım topraklarını çeşitli nedenlerle yok ediyoruz. Ama köy halkı olarak buna izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Kum ocağıyla ilgili sürecin takip edilmesi amacıyla Ataköy Toprak Komisyonu kuruldu

 

‘ALTYAPI VE TARIM ALANLARI ZARAR GÖRECEK’

Atlı, proje alanında çalışacak kamyonların köy içinden geçmek zorunda kalacağını, kanalizasyon, su şebekesi ve diğer alt yapıların çökeceğini kaydetti. Atlı, proje alanının hemen yanı başında olan tarım alanlarının da ciddi şekilde zarar göreceğini söyledi. Mevcut alanın yıllardan bu yana köy halkı tarafından mera ve koruluk alan olarak kullanıldığını ifade eden Atlı, buranın yakın zaman içinde Orman İşletme Şefliği tarafından tel örgülerle kapatıldığını belirtti.

TAHRİBAT YAŞANMAYAN TEK KÖYDÜ

Istrancalar’da, bugüne kadar tahribata uğramayan tek köyün, Ataköy olduğuna dikkat çeken Cengiz Atlı, sözlerini “Artık, Ataköy’de tahribat yaşanmaya başladı. Pınarhisar ve köylerinde çok sayıda taş ocağı faaliyet gösteriyor. Bizim köyümüzden taş değil, toprak alınacak. Ocak alanı, 9,96 hektar ancak zaman içinde kapasite artırımıyla birlikte tahribat büyüyecek. Bölgenin dengesi bozulacak ve onarılamayacak yaralar açılacak. Köy halkı olarak, yaşanan duruma izin vermeyeceğiz” dedi.

‘TOPRAK SAVUNMASI NAMUS MESELESİDİR’

Bölgede yaşanan tahribata ve maden ocağı faaliyetlerine tepki gösteren DAYKO (Doğal Yaşamı Koruma) Vakfı Başkanı Nusret Türkkan’da bu toprakların ve bölge halkının yaşananları hak etmediğini kaydetti. Toprak savunmasını namus meselesi olarak gördüklerini ifade eden Türkkan, gelecek nesillere güzel bir doğa bırakmak için mücadele edeceklerini söyledi.

VATAN TOPRAKLARI KUTSALDIR, KADERİNE TERK EDİLEMEZ

Lüleburgaz’da  Doğa Savunucusu Hakan Dedeoğlu da yaptığı konuşmada Ataköy’den toprak alınırken büyük bir işgüzarlık yapıldığını belirterek; “Ataköy halkının mücadelesi haklı mücadele. Vatan Toprakları Kutsaldır Kaderine terk edilemez.  Mücadelenizde sizinle beraberiz.” Dedi.

Toplantıya Trakya genelinden temsilcilik düzeyinde katılım yapan kişiler de Ataköy halkına destek verdi.

Ertan BAYER

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek