Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu haber 27 Ağustos 2021, Cuma 09:21 tarihinde eklendi. 1650 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

“Hadi gel köyümüze geri dönelim”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından plansız alanlara yönelik olarak yapılan Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre bağ evi ve köyde ev yapmak isteyenlere kolaylık sağlandı.
“Hadi gel köyümüze geri dönelim”  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nde düzenleme yaptı. Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle tarımsal amaçlı yapıların kapsamına ‘bağ evi' de dahil edilerek ruhsat zorunluluğu kalktı. Yapı yapabilmek için köy nüfusuna kayıtlı olmak ve köyde sürekli oturmak şartları kaldırıldı

İmar planı dışında kalan kırsal alanlarda bağ evi yapmak isteyen vatandaşlar, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün ilgili kanunlar kapsamında uygun görüş vermesi halinde ruhsat işlemlerinden de muaf tutulacaklar.

Buna göre, köy yerleşik alanı civarı sınırları için tespit edilebilecek azami mesafe 100 metreden 300 metreye çıkarıldı.

Çevre Düzeni Planlarında yer alan ve kırsal yerleşim alanları için emsali 0,50 ile sınırlandıran madde kaldırılarak, kırsal alanlarda emsale ilişkin yönetmelik kurallarına uyabilme imkanı sağlandı.

Birden fazla yapı yapılan parsellerde, binalar arası asgari mesafe sınırı bitişik yapılar hariç 10 metreden 6 metreye düşürüldü. Bina azami yükseklikleri 6,50 metreden 7,50 metreye çıkarıldı.

Yapıların komşu parsel sınırına 5 metre mesafe bırakma zorunluluğu 3 metreye düşürüldü. İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek üzere yapılacak 1 bağ evi için Tarım ve Orman Bakanlığının uygun görüşü alınmak kaydıyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu kaldırıldı.

Köylerde bina çatılarında yapılan güneş enerji sistemleri yapı ruhsatından muaf tutuldu.

Trakya Umumi Emlak Müşavirleri  Derneği Lüleburgaz Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ünite Emlak ve Danışmanlık Firması Sahibi Mehmet Kaplan’da gazetemize yaptığı açıklamada; “Şehri kalabalığından, Coronavirüs yasaklarından, bırak herkesin köyüne dönmesi için çıkartılan bu yasa bulunmaz bir fırsat. Daha şimdiden köylerde 250 metrekarelik, 500 metrekarelik yer arayışları başladı” dedi.

Buğra KAYA

 

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek