İlçe Emniyet Müdürü Osman Ünal’a veda
Turhal Kaynak hayatını kaybetti
Serbülent Avcu’dan “GELİN CHP’YE YENİDEN ÜYE OLUN” çağırısı
Alman ve İspanyol bisikletçilere Türk misafirperverliğini gösterdiler
Bu haber 14 Ağustos 2021, Cumartesi 09:17 tarihinde eklendi. 765 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Trakya’ya sahip çık!

Lüleburgazlı çevreci ve aktivist Hakan Dedeoğlu, İkitelli OSB’nin Trakya’ya taşınmasının söz konusu olduğunu belirterek projenin yaratacağı olumsuz etkilere değindi.
Trakya’ya sahip çık!  

1985’te kurulan İkitelli OSB’nin günümüzde ihtiyacı karşılamadığı söylenerek Çerkezköy Kapaklı’da 100 bin dönümlük araziye taşınmasının gündemde olduğunu belirten Hakan Dedeoğlu; Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde tarım dışı arazilerin bulunmasına ve Marmara Bölgesi’nde bunca göç ve nüfus yoğunluğu varken Trakya’nın verimli arazilerine OSB yapılmak istendiğini söyledi. Projenin son derece yanlış olduğunu belirten Dedeoğlu, bunun kazananının Trakya halkı olmayacağını ifade etti.

Trakya’da doğal yaşam alanlarının OSB ve benzeri inşaatlarla yok edilmesinin yaşatabileceği olası sonuçlara değinen Hakan Dedeoğlu; “Çerkezköy/Kapaklı noktasından itibaren Trakya’nın düz bir ova oluşunu göz önünde bulundurmayanlar, sel tehlikesini her an yaşayacaklarını bilmelidirler. Arazinin düz ova olması tarım açısından avantajken, yerleşim haline dönüştürüldüğünde ki bu çarpık sanayileşme ve kentleşme olarak yapıldığında dezavantaj yaratmaktadır.

Çorlu’da Mimarsinan Köprüsü’nün dere yatağındaki atık kağıt fabrikası nedeniyle derenin yatak genişliği 1/2 oranında bırakılmıştır. Eskiden yapılaşma olmadığı halde geniş bırakılan dere yatakları, para hırsıyla üst üste hatalar yapılması sonucunda felaketlere yol açmıştır. Bu konuda benzer bir olay da 2012 yılında Lüleburgaz’ın Büyükkarıştıran beldesi ve çevresinde yaşanmıştır. O gün için 4 yurttaşımızın hayatını kaybettiği sel felaketinde çok fazla maddi hasar da meydana gelmiştir.

Bir zamanlar “kendi kendine yeten 7 ülkeden biri” olmakla övünürken, şimdi “saman” ithal eden ülke haline geldik. Ülkeyi bu hale getiren iktidar şimdi de Trakya’da, Tekirdağ/Çerkezköy’de – bir zamanlar köy olan Kapaklı’da 10 bin hektarlık (100 bin dönüm) sanayi bölgesi oluşturmaya çalışmakta! İstanbul İkitelli’de bulunan organize sanayi bölgesini 350 bin çalışanıyla, yani 1 milyon insanın göçüyle birlikte Trakya’ya taşımanın ne çalışanlara ve ailelerine ne de Trakya’ya bir faydası olabilir.

Bir zamanlar “İstanbul’un taşı toprağı altın” diyenler, İstanbul’un nüfusunu arttıranlar, İkitelli’yi sorumsuzca planlayanlar şimdi de Trakya’yı parselleyerek sorunların daha da büyümesine neden olma noktasındadır. Sonra da çıkıp ülkemize hizmet ettiklerini söyleyeceklerdir. Ancak Trakya’nın 1. ve 2. sınıf tarım arazilerini sanayiye peşkeş çekme çabası içinde olan iktidarın bu konuda daha gerçekçi olması gerekmektedir. Tabii ki gerçekçilik derken ranttan yana olmayı değil, ülke insanının tümünü kucaklayarak sağlıklı, mutlu ve güzel bir yaşamdan yana olmayı kastediyorum.

Dünyada plansızlıkla kalkınan bir ülke daha yoktur. Gıda güvenliği en az ekonomik güvenlik kadar önemli bir sorundur ve her sorunu TOKi üzerinden inşaat yaparak çözmeye kalkışmanın bir mantığı yoktur.Sonuçta, ancak tarım sorununu doğru çözenler sanayi konusunu da doğru çözebilir. Tüm gelişmiş ülkelerde bu böyledir. Bu yüzden Trakya’nın verimli tarım topraklarına kıymayın beyler     “ dedi.

Buğra KAYA

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek