Tır devrildi, köylü kurtardı
Vali Birol Ekici, şehit ailelerini ziyaret etti
Bugün su kesintisi olacak
HEM’de kursiyerler belgelerini aldı
Bu haber 11 Nisan 2021, Pazar 14:54 tarihinde eklendi. 2315 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ayberk Aşalı “En büyük lüksüm Ege’ye kaçmak”

Şubat 2020’de çıkardığı Büklüm Büklüm isimli maxi single’la adını duyuran Türk Rock müziğinin sevilen isimlerinden Ayberk Aşalı’yla çalışmaları, hayalleri, konserleri, özel hayatı ve birçok konuda Röportaj Yazarı Sedat Sarıkaya aracılığıyla söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşimizi keyifle okumanızı dileriz.
Ayberk Aşalı “En büyük lüksüm Ege’ye kaçmak”  

Müzik kariyerinizden biraz bahseder misiniz?

Müzik; 9 yaşında gitar ile tanışmamla başlayıp sahne tozunu yutmamla da son 7 yılını profesyonel olarak ilerlettiğim bir süreç diyebilirim. Bu 7 yılda barlar-konser mekanları, festivaller, üniversite şenlikleri vb. etkinliklerinde yer aldım. Son 3 yıldır da albüm çalışmalarımla müzik hayatımı devam ettirdiğimi söyleyebilirim.

Son çalışmanızdan biraz bahsedebilir misiniz?

Son teklim "Zor Günler" söz ve müziği bana ait olan geçtiğimiz yıl çıkardığımız "Büklüm Büklüm" EP'sinin içinde yer alan bir şarkıydı. Fakat pandemi sürecinde bu şarkının albümde çok sevildiğini fark ettik ve kliplendirerek tekli olarak yayınladık. Şuanda 2. Ayına yaklaşırken güzel bir geri dönüş aldık ve keyfimiz de yerinde diyebilirim.

En büyük hayaliniz nedir ve hayallerinizi gerçekleştirebildiniz mi?

Her insanın olduğu gibi benim de hayallerim-hedeflerim var tabi ki. Müzikal anlamda daha yolun başındayım ve daha çok projeler üreterek insanlar tarafından benimsenecek şarkılar yazmayı/bestelemeyi istiyorum. Bir açıkhava konserinde dostlarımız (dinleyicilerimiz) ile bir arada söylememiz de en büyük hayallerimden biri diyebilirim.

Müzikle tanışmanız nasıl oldu? Kariyerinizin dönüm noktası nedir?

Çocuklu yaşlarımdan itibaren müziğe hep bir ilgimin olduğunu söylüyor çevremdekiler, 9 yaşında gittiğimiz bir rock konserinde o atmosfere büyülenmem ile gitara başlayıp ben de sahnede olmalıyım diye düşünmüştüm büyük ihtimalle. Ve sonrasında lisede kurduğumuz rock grubu ile birçok başarılar elde etmiştik. Sanırım dönüm noktam lise zamanlarım diyebilirim. Başarının verdiği özgüven ile de müzik yolculuğumun tam anlamıyla başladığını söyleyebilirim.

Sizce sanatçılar son zamanlarda albüm çıkarmaya neden olumsuz bakıyorlar?

Bunun sebebinin hızlı tüketim çağında olmamızdan kaynaklandığını düşünüyorum. Gelişen sosyal medya ağlarıyla artık herkes çok hızlı şekilde içeriklere ulaşıp tüketiyor. Bu sebeple de albümler bu yapıya uymuyor. 1. Veya 2. Şarkı biliniyor ama diğer şarkılar ne yazık ki  hak ettiği değerleri görmüyor.

Siz albüm mü yoksa single mı çıkarmayı tercih edersiniz?

Normalde tercihim albüm, 8-10 şarkıyı aynı anda dinleyiciyle buluşturmayı tercih ediyorum ama single olarak da içerikler çıkartmaya devam edeceğiz.

Kendinize rakip olarak gördüğünüz bir sanatçı var mı?

Rakip olarak değil ama örnek aldığım isimler var benden yaş olarak küçük kardeşlerim de var içlerinde. Bu bir yetenek ve azim işi diye düşünüyorum. Sizden iyi olanları takdir edip çalışmak ile bir yerlere gelebiliriz.

Sahne hayatınız için vazgeçmek zorunda olduğunuz şeyler oldu mu?

Şuan için olmadı, umarım da olmaz. Her şey bir plan işi hayatta, doğru planı yapınca hem bir iş ile hem de müzikle uğraşmak mümkün diye düşünüyorum.

Hiç maddi zorluk yaşadınız mı? Müzik kariyerinizi nasıl etkiledi?

Şuana kadar hiç yaşamadım, günümüzde müzik yapmak için ciddi bütçelere ihtiyaç varken umarım kimse böyle bir sorun ile karşılaşmaz.

Bazı sanatçıların lüks tutkunu olduğunu biliyoruz. Sizin de var mı lüks tutkunuz?

Ben biraz daha doğayla iç içe olmayı seven biriyimdir. Pek lüks hayat tutkunu değilim bu nedenle. Ege bölgesine aşık bir adamımdır yakın dostlarım iyi bilir. Her yaz 1 ay kaçmayınca o yılım kötü geçiyor. En büyük lüksüm bu diyebilirim.

Şimdiye kadar en fazla yanlış anlaşıldığınız konu neydi?

Belli bir konu örnek veremem ama pek iletişim problemi yaşayan bir insan değilimdir. Genelde insanları bir konuda ikna etmek istersem onları mutlu ederek bunu yapabilirim.

Youtube izlenmelerinden gelir sağlıyor musunuz? Size bir gelir sağlıyor mu?

Arada büyük sayfalar ve yapım firmaları varken bu pek mümkün olmuyor işin doğrusu. Bizler tarzımız gereği konserlerle ayakta kalan müzisyenleriz, yayın organlarından büyük gelirler sağladığımı söylersem yalan olur.

Youtuberların müzik hayatına girmesini nasıl buluyorsunuz?

Müziğe hak ettiği değeri veren, saygı duyan her kesime sıcak bakan biriyim. "Youtuber, sosyal medya fenomeni" diye nitelendirmiyorum işin doğrusu. İçerik kaliteliyse zaten kişi hak ettiği değeri görüyordur.

Evlilik sanat yapmayı sizce durduruyor mu? 

Yaşamadım tam olarak bilmiyorum ama etkiliyordur muhakkak. 

Pop müziği sizce nereye doğru gidiyor?

Sadece Pop müzik için değil de genel olarak ben gelecek müzik kuşağından ümitliyim. Yeter ki her müzisyene saygı duyup, ürettiklerini hemen karalamayalım. Bu benim için değil benden önceki ve sonrakiler için de öyle olmalı diye düşünüyorum.

Bir albüm ya da single çıkarmanın maliyeti nedir? Sizce verilen emeklere değiyor mu?

Dostlarımızla buluşup yeni içerikler sunmanın keyfinin bir bedeli yok muhakkak ama maddi geri dönüşü yüksek oluyor diyemem. Bir proje sunmak ciddi emek ve bütçe istiyor dediğim gibi, ama sanat sektörü tüm olumsuz etmenlerden etkileniyor. Bu da sanatla uğraşan insanları zor durumda bırakıyor.

Pandemi döneminin müzik sektörünü nasıl etkilediğini biliyoruz. Sizce bu dönemi en az zararla atlatmak için ne yapılmalı?

Yazmak-çizmek, üretmek gerekiyor. Bu süreçte bunları yapanlar pandemiden sonra 1-0 önde başlayacaktır diye düşünüyorum. Ama bunların hepsinden önce yaşamak, geçinmek gerekiyor. Ve sanat sektöründeki herkesin sesini duymak ve bu süreçte destek olmak en önemlisi.

Hayatınızda değiştirmek istediğiniz şeyler var mı?

Pandemide bunun için yeterince vaktim oldu. Gereksiz eşya-insan ne varsa çıkardım. Keyfim de yerinde işin doğrusu, tavsiye ederim herkese.

Sahne hayatınız ile dışarıdaki yaşamınız arasında bir fark var mı?

Müzik harici aile şirketimizde de çalışıyorum. Yani gündüzleri iktisatçı akşamları rockçı oluyorum. Gayet de mutluyum diyebilirim.

Aşk hayatını sanat hayatının önüne geçiren sanatçılar için neler söylemek istersiniz?

Saygı duymak gerek

Sosyal aktiviteleriniz var mı? Müzik dışında neler yapıyorsunuz?

Binicilik sporu ile uğraşıyorum. Son klipte de biraz yansıttık. Son zamanlarda en az Müzik kadar huzur veriyor bana.Çok soruyorlardı buradan da cevaplamış olayım. 

Sizce ülkemizde müzik neden magazinleştiriliyor?

İnan bende bilmiyorum.

Tek single ile bir patlama yaşayanlar neden bir anda ortadan kaybolup devamını getiremiyorlar?

-Bunun birçok sebebi olabilir ama her zaman hit şarkıları üretmek, dinleyicilere sunmak kolay olmuyor. Bunun için biz müzisyenlerin daha çok çalışma ve kaliteli içerik arayışı içinde olma; dinleyicilerinde destekleri çok önemli diye düşünüyorum.

Moda danışmanınız var mı? Giyim konusunda nelere dikkat ediyorsunuz?

Kliplerde styling için arkadaşlarımız oluyor ama haricinde çalıştığım biri yok.

Pandemi  döneminde sahne alabiliyor musunuz? Sahne için ne gibi önlemler aldınız?

-İşin doğrusu geçen yıl "Büklüm Büklüm" albümünü yaptık tam turnemizi oluştururken pandemi başladı ve evlere kapandık. Ama son zamanlarda online konserler ile dostlarımız ile buluşuyoruz. Hatta 9 Nisan'da saat 21:00' da Sosyo uygulaması üzerinden konserimiz olacak. Burdan da dinleyicilerimizi haberdar edeyim.

Hayatında "Seni çok bekledim" dediğiniz birisi oldu mu?

Biri değil ama şu son bir yılda konserlerimde dostlarımla şarkı söylemeyi çok özledim.

Kadınlar maruz kaldıkları olayları hiç çekinmeden açıkça dile getirebiliyor bu durumu nasıl buluyorsunuz ?

Bu günlerde yaşanan utanç verici olaylardan dolayı çok üzgünüm. Artık bu acı ve çözüm bulunması gereken konuları ötelemememiz lazım. Bende bir müzisyen olarak bu yıl içinde bir proje hazırlığındayım ve bu konunun üstünü örtmeyip farkındalık yaratılması için elimden geleni yapmaya çalışacağım.

Kendimize belirlediğiniz bir hedefiniz var mı? Ne yaparsam bu işte ben başardım diyebilirsiniz?

Ben başardım demeyip her gün daha çok çalışarak devam edersem bişeyleri başarmışımdır diye düşünebilirim. Çünkü hedefler bitmez, bittiği an bizler de yerimizde saymaya başlarız.

Türkiye'de müzik sektöründe Barış Manço, Erkin Koray gibi sanatçılar çıkmıyor. Çıksa da eski şarkıları yorumlamak istiyorlar. Bunun sebebi sizce nedir?

Hiçbirimiz onlar kadar cesaretli değiliz çünkü. Haykırmaktan, düşüncelerimizi yazıp çizmekten korkuyoruz ya da kolay yolu seçip popüler olabilecek eserleri söylemeye çalışıyoruz. Ama ismini saydığınız sanatçılar bulundukları dönemi yansıtabilmişler. Bundan dolayı da yıllar geçse de biz hala ustaların şarkılarını söylüyoruz.

Son olarak sevenlerinize neler söylemek istersiniz?

İyi ki varlar. Bu sıkıntılı günlerde onların desteği, yanımızda olmaları çok kıymetli. Onlar şarkıları sahiplendikçe ben de yazıp çizmeye devam edeceğim. Sağ olsunlar hepsine sevgilerimi yolluyorum.

 KISA KISA

Hangi mesleği yapmak istemezsiniz? İçinde emek olmayan mesleği

En nefret ettiğiniz şey nedir? Kibir

Hangi takımı tutuyorsunuz? Galatasaray

Uğurlu sayınız? 24

En sevdiğiniz renk? Siyah

Kıskanç mısınız? Egonuz yüksek midir? İkisi de az şekerli

En son izlediğiniz film, dizi? The queen's gambit

En son gittiğiniz konser?  Ozbi

Gerçekleştirdiğimiz söyleşide bize verdiği katkılarından dolayı Sedat Sarıkaya’ya teşekkür ederiz.

RÖPORTAJ HÜRFİKİR

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek