Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu haber 21 Ocak 2021, Perşembe 09:11 tarihinde eklendi. 1221 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Geçmişle gelecek arasında köprü kuran tahnit ustası

Lüleburgazlı çevreci ve aktivist Hakan Dedeoğlu, Pınarhisar’da yaşayan 94 yaşındaki tahnit ustası Niyazi Savcı’yı ziyaret ederek kendisiyle söyleşi gerçekleştirdi.
Geçmişle gelecek arasında köprü kuran tahnit ustası  

Romanya’nın Köstence kentinde doğan Niyazi Savcı, ustası olduğu tahnit sanatını yaşadığı Pınarhisar’da da sürdürmeye devam ediyor. Niyazi Savcı, tahnit ederek hayat verdiği kartal, sincap, tavşan gibi birçok yabani hayvanı evinde bulunduruyor.

Lüleburgazlı çevre dostu ve çevre mücadelecisi Hakan Dedeoğlu, Pınarhisar’da ki evinde Niyazi Savcı’yı ziyaret ederek kendisinden bu sanata ve doğaya dair önemli bilgiler edindi. Hakan Dedeoğlu tahnit ustası Niyazi Savcı’yla ilgili olarak “Romanya'nın Köstence kentinden, Kırklareli'nin Pınarhisar İlçesine uzanan yaşam sürecinin adı Niyazi Savcı. Arılar ve karıncalar için çok çalışkan ve muhteşem canlılar diyor ve ekliyor, onlar doğal dengenin vazgeçilmez unsurlarıdırlar diyor. Niyazi Savcı sadece tahnit ustası değil, aynı zamanda birbirinden farklı güzellikte işçiliklerle el yordamıyla imal edilmiş bastonlar üreten biridir. Bu bastonların bazıları kartal, bazıları at ve değişik hayvan figürleri ile donatılmıştır.

Değerli dostlar; Pınarhisarlı ve 94 yaşında baba dostu değerli bir büyüğüm olan Niyazi Savcı'ya bölge de yaşanan su konusunu da sordum!.

Dediğine göre; Tuna Nehrinden gelen bu değerli sular, Dokuzkurnalı, Kaynarca ve Pınarhisar bölgelerine kadar ulaşıyor.

Ve ne yazık ki kıymet bilmeyenler özellikle patlatmalı taş ocakları açarak bu çok değerli su kaynaklarını yok ediyorlar.

Aslında en büyük hazine  sudur ve geleceğe yönelik hedefimiz çocuklarımız olmalı. Doğa sevgisini en kısa sürede onlara kazandırmalıyız”diyerek Savcı’nın doğaya bakışından kesit sundu.

Hakan Dedeoğlu, Niyazi Savcı ile yaptığı söyleşininin çekimini kısa zaman içinde sosyal medya hesaplarından yayınlayacağını duyurdu.

Buğra KAYA

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek